به گزارش قدس آنلاین به نقل از رادیو بین المللی چین، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در صفحه توئیتر خود نوشت که واکسن «فایزر-بیون تک» "یکی از بزرگترین دستاوردهای علمی در طول تاریخ" است که میلیونها انسان را نجات می دهد و به همه گیری کرونا پایان میبخشد.
با این حال، بر اساس اعلام رسانه های آمریکایی، طبق دستورالعمل ریاست جمهوری که چند روز پیش توسط ترامپ امضا شد، مردم آمریکا در اولویت دریافت واکسن قرار دارند و کشورهای دیگر پس از مردم آمریکا واکسن کرونا دریافت خواهند کرد.
اما واقعیت این است که به غیر از چند متحد اصلی ایالات متحده، کشورهای در حال توسعه ممکن است جزو "کشورهای دیگر" نباشند و بنا بر این از واکسن محروم خواهند ماند.
رویترز اخیرا گزارش داد که انگلیس در اوایل ماه دسامبر قبل از کشورهای دیگر این واکسن را به تصویب رساند و از آن به بعد کشورهای توسعه یافته غرب به صف "خرید رقابتی" پیوسته اند. اتحادیه اروپا، ایالات متحده، انگلستان، کانادا و سایر کشورها و مناطق پیشرفته که ۱۴ درصد از جمعیت جهان را تشکیل می دهند ۵۳ درصد از سهم واکسن جهانی را خریداری کرده اند. خریدهای کانادا حتی به پنج برابر جمعیت آن رسیده است.
«اتحاد واکسن خلق» که یک آژانس بین المللی نظارت بر واکسن است اعلام کرد احتمالا ۹۰ درصد از جمعیت ده ها کشور فقیر در سال آینده فرصت دریافت واکسن کرونا را از دست بدهند، زیرا واکسن های احتکار شده توسط کشورهای ثروتمند بسیار بیشتر از میزان مورد نیاز آنها است. در همین رابطه سرپرست آژانس کنترل بیماریهای آفریقا از کشورهایی که واکسن های بیش ازحد را سفارش داده اند خواست که توزیع واکسن های باقیمانده به آفریقا را بررسی کنند.
این دقیقاً همان مشکلی است که در چند ماه گذشته بسیاری از کشورها و سازمان بهداشت جهانی نگران آن بودند. به عبارت دیگر، تحقیق و توسعه واکسن تنها اولین قدم است. چگونگی تحقق توزیع و اشتراگ گذاری واکسن در مقیاس جهانی، مسئله ای است که جامعه جهانی باید با آن روبرو شود و آن را حل کند.
در جهان امروز، دو قطبی بین فقیران و ثروتمندان بسیار جدی است و ساختار قدرت نسبتاً متمرکز است. برخی از کشورها واکسن ها را به عنوان ابزاری سیاسی برای منافع شخصی در نظر می گیرند و "ملی گرایی واکسن" را به شدت ترویج می کنند و در نتیجه بسیاری از کشورهای کوچک و متوسط احتمالاً با شرایطی که واکسن در دسترس نیست روبرو می شوند.
چین به عنوان عضو دائمی شورای امنیت و بزرگترین کشور در حال توسعه، همیشه برای حفظ منافع کشورهای در حال توسعه تلاش کرده است. چندی پیش، «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین در اجلاس G۲۰ اعلام کرد که چین به وعده خود در زمینه کمک و پشتیبانی به سایر کشورهای در حال توسعه عمل خواهد کرد و تلاش می کند تا واکسن ها را به عنوان یک محصول عمومی مقرون به صرفه در دسترس همه مردم جهان قرار دهد.
در حال حاضر تحقیق و تولید واکسن چین با موفقیت در حال پیشرفت است و این چشم انداز در حال تبدیل شدن به واقعیت است.
رسانه های بحرین ۲۳ آذر گزارش دادند، اداره ملی نظارت بر بهداشت بحرین اعلام کرد که ثبت و دریافت واکسن کرونا شرکت سینوفارم چین را به طور رسمی تصویب کرده است. بر همین اساس خبرگزاری دولتی بحرین اعلام کرد واکسن چینی سینوفارم در دسترس قرار میگیرد.
پیش از این، امارات متحده عربی نیز ثبت رسمی واکسن این شرکت چینی را اعلام کرده بود.
«پیتر سیارتو» وزیر امور خارجه مجارستان در روز ۲۱ آذر، در حساب فیس بوک خود نوشت که مجارستان اسناد واکسن مورد نیاز چینی را در همان روز دریافت کرده و مجارستان به جای انتظار بررسی «آژانس داروهای اروپایی» (EMA)، در حال بررسی تأیید فوری این واکسن کرونای چین است.
علاوه بر این، برزیل، اندونزی، مکزیک، ترکیه و سایر کشورها واکسن تولید چین را سفارش داده اند به گونه ای که برخی از سفارشات آنان به کشورهایشان رسیده و برخی دیگر هنوز در راه هستند.
ورود چند نوع واکسن چینی در این زمان حساس مبارزه با اپیدمی، اختلاف بین عرضه و تقاضای جهانی واکسن را کاهش داده است و به همین دلیل به شکل زیادی مورد ستایش کشورهای درگیر کرونا قرار گرفته است. این اقدام چین باعث امیدبخشی به کشورهای در حال توسعه در قاره های آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین شده است.
با این حال، برخی رسانه های غربی که نمی خواهند شاهد موفقیت چین باشند همچنان به سیاهنمایی چین می پردازند.
به عنوان مثال، شبکه خبری آمریکایی «سی ان بی سی» عرضه جهانی واکسن چین را «دیپلماسی واکسن» خواند و مدعی شد که هدف پکن از این همکاری «تحت فشار قرار دادن» کشور دریافت کننده واکسن برای دستیابی به منافع تجاری و سیاسی است. روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» هم پا را از این فراتر گذاشت و با ادعایی بی اساس نوشت که واکسن های چین «عواقب ناشناخته» دارند.
این در حالی است که سازمان غذا و داروی آمریکا اواخر هفته گذشته اعلام کرد، تاکنون ۶ نفر از داوطلبان در جریان آزمایش واکسین فایزر که به طور مشترک توسط شرکت آمریکایی فایرز و شرکت آلمانی بیون تک ساخته می شود، جان خود را ازدست داده اند.
اظهارنظر غیر مسئولانه کشورهای غربی در مورد همکاری بین المللی واکسن چین در واقع نگرانی آنها از افزایش نفوذ چین در زمان همه گیری کرونا را نشان می دهد. در برابر موج جدی همه گیری دوم در کشورهای در حال توسعه برخی کشورهای غربی باید به این سوال پاسخ دهند که چرا از همکاری های جهانی ضد اپیدمی کرونا فاصله گرفته اند؟
چین از حضور کشورهای غربی در همکاری های جهانی ضد اپیدمی کرونا و همچنین ورود بیشتر واکسن های غربی به بازارهای بین المللی استقبال می کند. به طور خلاصه باید گفت چین می تواند در همکاری ضد اپیدمی و رقابت سالم با کشورهای غربی شرکت کند، اما قطعاً این یک بازی با مجموع صفر نیست.
نظر شما