تحولات لبنان و فلسطین

اسماعیلیان گفت: از سالهای گذشته درمورد بروز خشکسالی و کمبود آب برنامه ریزی های بسیاری انجام داده ایم و به همین دلیل به رغم خشکسالی و گرمای شدید در این روزها، امیدواریم به مرحله جیره بندی آب نرسیم. لازمه آن همکاری مناسب شهروندان درخصوص صرفه جویی مصرف آب است.

اقدامات آبفا برای مدیریت خشکسالی در مشهد/ باهمکاری مردم شاهد جیره بندی آب نخواهیم بود

مهندس حسین اسماعیلیان درگفتگو با قدس آنلاین درخصوص وضعیت آب شرب مشهد عنوان کرد: باتوجه به خشکسالی شدید و افزایش دمای هوا، تامین آب کلان شهر مشهد کارساده ای نیست اما اگر از سالهای گذشته درمورد شرایط و مخاطرات خشکسالی در مشهد برنامه ریزی نمی شد اکنون با مشکلات بسیار بیشتری روبرو بودیم.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد ادامه داد: درسال ۹۷ باتوجه به بروز خشکسالی های چندین ساله، یکسری برنامه ریزی های اضطراری برای تامین آب مشهد تعریف و در دستور کار قرار گرفت. خوشبختانه در یکی دو سال بعد از آن بارندگی های بسیار خوبی انجام و باعث شد که تنش کم آبی همیشگی وجود نداشته باشد. به همین دلیل فرصت کافی بوجود آمد تا برنامه های تعریف شده برای دوران خشکسالی را با جدیت پیگیری و به نتیجه برسانیم.

وی خاطرنشان ساخت: ازاقدامات صورت گرفته دراین مدت حفر چندین چاه جدید و یا جابه جایی چاه هایی بود که فاقد آبدهی مناسب بودند. درواقع استراتژی ما این بود که اگر منابع آب های سطحی با مشکل روبرو شدند بتوانیم از منابع آب های زیرزمینی نهایت استفاده را ببریم. به همین دلیل با همکاری مناسب شرکت آب منطقه ای و وزارت نیرو توانستیم حدود ۱۵۰۰ لیتر بر ثانیه نسبت به سال ۹۷ به حجم آب مورد نیاز مصرفی مشهد اضافه نماییم. این ظرفیت بخشی از نگرانی های موجود در تامین آب این شهر را می تواند برطرف نماید.

مهندس اسماعیلیان درخصوص عوارض خشکسالی امسال برمنابع آب مشهد بیان داشت: حدود نیمی از حجم آب مورد نیاز مشهد از منابع آب های سطحی وسدها و نیمی دیگر از آن از منابع آب زیرزمینی تامین می شود. ازطرفی هم امسال با خشکسالی بسیار شدیدی روبروهستیم که به تعبیر برخی افراد این خشکسالی در ۵۰ سال گذشته بی سابقه بوده است. اکنون بیش از ۵۰ درصد از حجم آب سدهای تامین کننده شهر مشهد کاهش یافته است. یعنی اینکه منابع آبهای سطحی اکنون با مشکل مواجه شده است.  

وی با بیان اینکه خشکسالی نه تنها درآبهای سطحی بلکه در منابع آبهای زیرزمینی نیز تاثیر منفی گذاشته و باعث افت آبدهی چاه های نیمه عمیق و قنوات نیز شده است، اظهار کرد: به عنوان نمونه ۷۰ درصد از میزان آبدهی دو قناتی که در تامین آب شرب مشهد استفاده می شوند کاهش یافته است. به همین ترتیب آبدهی چاه ها نیز کم شده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد تصریح کرد: علاوه بر خشکسالی، چند پدیده دیگر نیز درکاهش منابع آبی مشهد موثر بوده اند. یکی از این عوامل گرمای شدید و زودرس در خرداماه بوده است که باعث شده کولرهای آبی زودتر از گذشته راه اندازی شده و معمولا درساعات زیادی از شبانه روز روشن باشد. ضمن اینکه پیش بینی ها بیانگر این است که گرمای هوا در ماههای آینده نیز استمرار خواهد داشت و مصرف آب بالا خواهد بود.

وی بااشاره به این موضوع که گرمای هوا علاوه بر افزایش مصرف آب باعث می شود که تبخیر از منابع آبهای سطحی و دریاچه سدها افزایش پیدا کند، متذکر شد: به عنوان مثال میزان افت آب در سد دوستی در هر روز حدود ۱۳ میلیمتر است.

وی عامل بعدی افزایش مصرف آب را وجود ویروس کرونا دانست و خاطرنشان ساخت: ویروس کرونا به طور متوسط بیش از ۱۰ درصد باعث افزایش مصرف آب شده است. البته اگر از نظر نمودار نقطه ای مورد ارزیابی قرار گیرد در برخی از مناطق پس از شیوع کرونا تا ۳۰ درصد هم افزایش مصرف آب داشته ایم. این موضوع در حالی اتفاق افتاده است که بسیاری از هتل ها و مناطق زیارتی و گردشگری تقریبا تعطیل بوده است و مشهد مانند گذشته با سیل حضور زائران و مسافران روبرو نبوده است.

اسماعیلیان افزود: حال تصور کنید که شرایط کرونایی وجود داشته باشد اما کمی بهتر شده و از سرگیری مسافرت ها شود، آنگاه مصرف آب تاچه میزان بالا خواهد رفت. باتوجه به اینکه حتی با تصور اینکه کرونا به امید خدا از بین برود اما فرهنگ شستشوی دست ها و لباس ها کماکان خواهد بود و نیاز به تامین حجم آب بالا خواهد بود.

وی بیان داشت: امیدواریم که در ماه های گرم پیش رو، گرمای نامتعارفی بوجود نیاید و یا افزایش مصرف خاصی به دلایلی مانند کرونا نداشته باشیم تا بتوانیم ماه های پیک افزایش آب را به سلامت بگذرانیم. باید توجه داشته باشیم که قسمتی از مدیریت منابع آب به عهده مسئولان است و باید تلاش گسترده نمایند و پروژه ها را به سرانجام برسانند تا آب به میزان کافی تامین شود. بخشی دیگر از این مدیریت را باید همشهریان انجام دهند. امیدواریم این کار به خوبی انجام شود تا نیازی به جیره بندی آب در تابستان نداشته باشیم.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.