تحولات منطقه

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در یادداشتی در یک رسانه روسی تصریح کرد که نقشه راه جدید در روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه ترسیم می شود و دو کشور در مناسبات دو جانبه، مصمم هستند تا معاهده اساس روابط متقابل و اصول همکاری را مطابق با تحولات جهانی به روز رسانی کنند.

امیرعبداللهیان: نقشه راه جدید در روابط ایران و روسیه ترسیم می شود
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، امیرعبداللهیان امروز و در آستانه سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به مسکو ، در یادداشتی در خبرگزاری روسی اسپوتنیک نوشت: سفر آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران به مسکو به دعوت رسمی ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری فدراسیون روسیه در شرایط متفاوتی انجام می شود. 

آیت الله رئیسی فردا (۲۸ دی ماه) بنا به دعوت رسمی ولایمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، در راس یک هیات بلندپایه سیاسی-اقتصادی برای انجام سفری دو روزه عازم مسکو می شود.

امیرعبداللهیان در این یادداشت افزود: از یک سو دو کشور در سالهای پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی با عبور از فراز و نشیب های تاریخی در روابط دو جانبه، درصدد هستند به پشتوانه تمدن غنی و میراث حاکمیت کهن، آینده ای درخشان در روابط دوجانبه رقم زده و مشارکتی فعال در تحولات منطقه ای و جهانی در مسیر صلح و ثبات داشته باشند و از سوی دیگر دولت جدید در جمهوری اسلامی ایران (دولت سیزدهم) دارای نقشه راه جدیدی مبتنی بر سیاست خارجی متوازن، فعال، پویا و هوشمند با تاکید بر همکاری با همه همسایگان به ویژه فدراسیون روسیه و پیشبرد دیپلماسی اقتصادی بوده و مصمم است همکاری‌های دو و چندجانبه با این کشور را بیش از پیش گسترش دهد.

وزیر امور خارجه در ابتدای یادداشت خود یادآورشد که دولت جدید جمهوری اسلامی ایران به فدراسیون روسیه به عنوان کشور همسایه قدرتمند و دوست خود بر پایه "همکاری، احترام و منافع متقابل" می نگرد و علاقمند است تا علیرغم محدودیت های ناشی از شیوع ویروس کرونا،جهشی معنادار در عرصه های مختلف و تبادل هیئت های عالیرتبه بین دو کشور ایجاد نماید.

عزم ایران و روسیه برای توسعه همکاریهای پایدار و بلندمدت است

امیرعبداللهیان یادآورشد که رایزنی های دو کشور طیف وسیعی از موضوعات مختلف در سطوح دوجانبه(سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، علمی و فنآوری، دفاعی و امنیتی، پارلمانی، رسانه ای) منطقه ای (از جمله خاورمیانه، قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی) و بین المللی (از جمله مذاکرات وین برای لغو تحریم) را در بر می گیرد.

وزیر خارجه ادامه داد که دو کشور در مناسبات دو جانبه، مصمم هستند تا معاهده اساس روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه را مطابق با تحولات جهانی به روز رسانی کنند.

وی افزود: در حوزه سیاسی، تبادل پیام های رهبران دو کشور و همچنین گفتگوهای تلفنی اخیر روسای جمهور دو کشور حاکی از عزم طرفین برای توسعه همکاری های پایدار و بلند مدت است.

وزیر خارجه خاطرنشان کرد: در حوزه اقتصادی، تجاری، صنعتی و کشاورزی پروژه های مختلفی بین دو کشور تعریف شده و در حال اجرا است . آغاز فرایند عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای و همکاری های رو به جلو جمهوری اسلامی ایران با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا ، به عامل تقویت کننده روابط اقتصادی دو کشور تبدیل شده است. افق های روشنی در انتظار همکاری های اقتصادی دو کشور است.

وی ادامه داد: در حوزه فرهنگی و تعاملات مردمی،امضای موافقتنامه تاسیس و چهارچوب فعالیت مراکز فرهنگی دو کشور راه را برای ارتقای مناسبات فرهنگی دو کشور هموار کرده است.

امیرعبداللهیان تصریح کرد: در حوزه پارلمانی، سفر محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی به مسکو و انتقال پیام مقام معظم رهبری خطاب به پوتین و سفر متقابل ویچسلاو والودین، رئیس مجلس دومای فدراسیون روسیه به تهران به تحکیم دیپلماسی پارلمانی دو کشور کمک کرده است.

وی در ادامه مقاله نوشت: در حوزه امنیتی، موافقتنامه همکاری جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در حوزه امنیت سایبری به امضای مقامات دو کشور رسیده است. طرفین در زمینه تقویت امنیت اطلاعات و مبارزه با جرائم سازمان یافته، با یکدیگر در سازمان ملل متحد و دیگر مجامع منطقه ای و بین المللی، همکاری می کنند.

روابط ایران و روسیه در  حوزه دفاعی و انتظامی روند رو به رشد دارد

امیرعبداللهیان در ادامه یادداشت خود  در رسانه روسی افزود در حوزه دفاعی و انتظامی، روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه روند رو به رشدی دارد. انجام رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند و دریای عمان بیانگر جدیت سه کشور است.

 وی ادامه داد :در سطح منطقه ای و در پرتو اراده رهبران عالی، همکاری های دو کشور در راستای تامین منافع مشترک از مرزهای روابط دو جانبه عبور کرده و با ورود به حوزه های کمک به تامین امنیت منطقه ای و بین المللی، مستحکم تر از هر زمان دیگری است. در این زمینه، جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به عنوان دو قدرت منطقه ای از نقش منحصر به فرد و ممتازی در حل و فصل مناقشات و معادلات منطقه ای و مبارزه با تروریسم برخوردارند.

وزیر خارجه تصریح کرد: دو کشور دارای این نگاه مشترک هستند که منطقه خاورمیانه به‌دلیل مداخلات خارجی ها و سیطره تفکرات امنیت‌محور، دچار مشکلات متعددی از جمله جنگ، بی‌ثباتی و ناامنی شده است. برای رفع این مشکلات، رایزنی های دو کشور در خصوص ثبات بخشی در افغانستان، سوریه، یمن و لیبی تداوم دارد .

امیر عبداللهیان در ادامه یادداشت خود نوشت: در موضوع سوریه، دو کشور به عنوان ضامن روند آستانه، همکاری های منطقه ای مشترک و موفقی داشته اند. می توان از این تجربه موفق به عنوان الگو در دیگر حوزه ها و از جمله در بازسازی سوریه و برقراری ثبات و امنیت پایدار در این کشور، بهره جست. بازگشایی سفارتخانه ها و عادی سازی روابط دولت های اسلامی و عربی با دمشق مورد توجه جمهوری اسلامی ایران است.

وی افزود: درافغانستان، جمهوری اسلامی ایران اخیرا میزبان نشست دوم همسایگان افغانستان در تهران با حضور فدراسیون روسیه بوده است. از نظر جمهوری اسلامی ایران، صلح تنها با مشارکت همه اقوام و تشکیل دولت فراگیر، احترام به خواست مردم افغانستان و از طریق امنیت پایدار منطقه ای محقق می شود.

وی در ادامه خاطرنشان کرد که همکاری های منطقه ای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه منحصر به غرب آسیا نشده بلکه دیگر مناطق از جمله قفقاز جنوبی، آسیای مرکزی و دریای خزر را در بر گرفته است. در این خصوص جمهوری اسلامی ایران در اولین نشست رایزنی ها در قالب فرمت همکاری های ۳+ ۳ در منطقه قفقاز جنوبی که در مسکو برگزار شد، فعالانه شرکت نمود و آمادگی خود جهت میزبانی نشست دوم را در تهران اعلام نموده است. از نگاه جمهوری اسلامی ایران، همکاری های درون منطقه ای به ویژه در حوزه تجاری، اقتصادی، حمل و نقل و تزانزیت کمک شایانی به رشد و شکوفایی منطقه و استقرار صلح و ثبات خواهد کرد.

 همکاری ایران و روسیه در سطح بین المللی

 وزیر خارجه تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران، دریای خزر را دریای صلح و آرامش و عرصه همکاری های سازنده بین کشورهای ساحلی آن می داند .

وی یادآور شد که در سطح بین المللی، جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه علیه تحریم های ضد بشری و یک جانبه آمریکا، مداخلات غرب در امور دیگر کشورها، " ممانعت از ایفای نقش عوامل ثالث در روابط خود و ضرورت احترام به حقوق بین الملل همبستگی کامل دارند.

به باور جمهوری اسلامی ایران، راهبرد یک جانبه گرایی شکست خورده و دوره رفتارهای ضد قانونی، نادیده گرفتن اصول شناخته شده بین المللی و تخریب چندجانبه گرایی که تهدید بزرگی برای صلح و امنیت بین المللی به شمار می آید، گذشته است.

منبع: ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.