تحولات لبنان و فلسطین

مدیرعامل شرکت آب‌وفاضلاب خراسان رضوی با تأکید بر اینکه بیش از ۸۰درصد بارندگی‌های اخیر تبخیر می‌شود و اثرگذاری کمی دارد، عنوان کرد: مجموع خسارت سیلاب‌های اخیر به تأسیسات آب‌وفاضلاب استان بیش از ۵۵۰میلیارد ریال برآورد می‌شود.

«باغ‌ویلاها» آفت منابع آبی

سیدابراهیم علوی با بیان اینکه در سال آبی ۱۴۰۰و ۱۴۰۱که از ابتدای مهرماه سال گذشته تا شهریور سال جاری ادامه دارد ۱۴۵میلیمتر دریافت نزولات آسمانی داشتیم که نسبت به سال گذشته ۲۵درصد بیشتر بوده است، اظهار کرد: امروز در همه جای استان و شهر و روستاها آب آشامیدنی سالم و پایدار برقرار است.
وی ادامه داد: در استان با توجه به روستاهایی که به‌تازگی تبدیل به شهر شده‌اند، ۹۸ شهر داریم که یک میلیون و ۹۰۰هزار نفر را زیرپوشش ۱۰۰درصدی داریم که این رقم در روستاهای ما یک میلیون و ۳۵۲هزار نفر است که ۹۳درصد جمعیت روستایی استان زیر پوشش خدمات ما قرار دارند.

بارندگی‌های اخیر سهمی در تقویت منابع آبی نداشت
وی طول شبکه آبرسانی توزیع وانتقال این شرکت در خراسان رضوی را ۳۰هزار کیلومترعنوان کرد و افزود: در حوزه شهری ۴۳۱حلقه و در حوزه روستایی ۹۰۲حلقه چاه و در مجموع هزارو۳۳۳حلقه چاه در اختیار داریم که در مجموع شهر و روستا ۲۱۱چشمه و ۷۹قنات در اختیار ما قرار دارد که حجم مخازن ما در شهرها ۴۹۷هزارمترمکعب و در روستاها ۳۰۵هزار مترمکعب است.
وی درخصوص وضعیت آب استان در تابستان پیش‌رو با اشاره به اینکه غیر از قوچان که از سد تبارک و شهر زاوین که از سد زاوین مشروب می‌شود در بقیه نقاط شهری و روستایی هزارو۳۳۳ چاه آب داریم که تأمین آب را انجام می‌دهند، ادامه داد: بارندگی‌های بسیار خوب چند روز گذشته سهمی در تقویت منابع آب زیرزمینی نداشته و نزدیک به صفر بوده درنتیجه وضعیت آبی استان همچنان در وضعیت مرزی و شرایط خاص است که باید در مدیریت مصرف دقت داشته باشیم.
وی اظهار کرد: آب شرب روستاها عملاً براساس شرب بهداشت افراد تهیه شده و سرانه تأمین آب در روستاها ۱۲۰لیتر برای هر نفر در روز است که آمار نشان می‌دهد عدد مصرف ما در روستاها ۱۹۹لیتر در شبانه‌روز برای هر نفر است که حدود ۸۰لیتر برای هر نفر اضافه مصرف داریم که عموماً در بخش دام و باغچه است به گونه‌ای که برخلاف تصور، سرانه مصرف در روستاها از شهر بیشتر است.
وی افزود: تعداد روستاهایی که دچار کمبود آب هستند و با تانکر آبرسانی می‌شوند ۹۰۰روستاست که ۲۵۰روستا به صورت دائمی و مابقی روستاها در زمان کسری آب به صورت تانکر آبرسانی می‌شوند.

۳۱درصد هدررفت آب در استان
وی هدررفت و پرت آب در استان را ۲۰درصد عنوان کرد و افزود: میزان هدررفت آب بدون درآمد ما در استان حدود ۳۱درصد است که از این مقدار۲۰درصد پرت واقعی آب و ۱۱درصد یا خطای کنتورهاست یا انشعابات غیرمجاز و یا خارج از سیستم است که از این مقدار هیچ درآمدی بدست نمی‌آید.
وی افزود: درمجموع اگر بخواهیم شرایط آبی استان را با رنگ نشان دهیم ۱۶شهر در شرایط قرمز و ۱۱شهر در منطقه نارنجی که تولید و مصرف برابر است.
وی در بخش فاضلاب با اشاره به اینکه هم‌اکنون در استان در هفت شهر و سه روستا دارای تأسیسات فاضلاب هستیم، افزود: به دنبال این هستیم با جذب سرمایه‌گذاران پروژه‌های فاضلاب را در استان رونق دهیم.
وی یکی از کارهای خاص و ویژه در شرکت آب‌وفاضلاب استان را جهاد آبرسانی به روستاهای کم‌برخوردار عنوان کرد و گفت: یک‌سری اقدامات اجرایی در برخی روستاهای مشکل‌دار را به کمک خیران انجام دادیم که در حال حاضر آبرسانی در حدود ۵۰روستا صورت گرفته است.
وی افزود: در کنار کمک خیران در زمستان سال گذشته قراردادی به مبلغ ۵۸۰میلیارد تومان با سپاه پاسداران بستیم که در مرحله نخست آبرسانی ۱۲۱روستای مشکل‌دار طی دو سال باید انجام شود و در فهرست تکمیلی ۳۰۰روستا اضافه شد که در این مدت ۴۲۰روستای مشکل‌دار با عنایت دولت و مجلس و اعتبارات خوبی که به حوزه روستایی داده شد به همراه جهاد سازندگی آبرسانی خواهند شد و مشکلات این روستاها مرتفع می‌شود.

مکیدن آب منطقه توسط باغ‌ویلاها
مدیرعامل شرکت آب‌وفاضلاب خراسان رضوی در پاسخ به پرسش خبرنگار قدس در مورد غارت منابع آبی توسط باغ‌ویلاهای اطراف و تمهیدات اندیشیده شده دراین خصوص، با اشاره به اینکه در حوزه باغ‌ویلاها با یک آسیب جدی مواجه‌ایم، اظهار کرد: باغ‌ویلاهای مشهدی‌ها در شهرستان‌های طرقبه شاندیز و... جمعیت زیادی را در روزهای تعطیل در خود جای می‌دهند که عموماً بدمصرف هستند.
علوی افزود: روند توسعه باغ‌ویلاها تهدید واقعی برای شهرستان مشهد و شهرهای اطراف خواهد بود؛ چراکه چاه‌های شرب در غرب مشهد قرار دارند و توسعه باغ‌ویلاها کانون‌های مصرف آب دشت را که چاه‌ها از آن تغذیه می‌کنند با یک کاربری غیرمجاز رو به نابودی برده است.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه پشت پرده باغ‌ویلاسازی‌ها و توسعه بی‌رویه و تفکیک زمین‌های کشاورزی که تبدیل به چهاردیواری شده سودهای کلانی نهفته است و تیم‌های مختلفی در این زمینه مشغول فعالیت هستند، گفت: شرکت آب‌وفاضلاب به تنهایی نمی‌تواند جلو این افراد بایستد و متأسفانه افراد سودجو در باغ‌ویلاهای اطراف در حال مکیدن آب بومی‌های منطقه هستند. 
وی ادامه داد: این موضوع یک سالی است در استان درحال پیگیری است، اما باید بقیه دستگاه‌ها هم وارد کارشوند، دستگاه متولی نباید اجازه دهد شبانه دور زمین‌های کشاورزی چهاردیواری ساخته شود و منابع آب زیرزمینی را غارت کنند.
وی افزود: درشهرستان طرقبه شاندیز سرانه تولید آب ۵۰۰ لیتر برای هر نفراست که این رقم برای شهرهای قرمز عنوان می‌شود و هیچ روز تعطیلی نیست که در این منطقه آب کم نیاوریم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.