به گزارش قدس آنلاین، علیرضا ناجی افزود: محققان در حال کار بر روی واکسنهای کووید هستند که از طریق اسپریهای بینی تجویز میشوند و میتوانند مانع از حمله ویروس کرونا به بدن در مهمترین و اصلی ترین نقطه ورودی آن، یعنی غشای مخاطی بینی و گلو شوند.
وی با اشاره به اینکه تعداد زیادی کارآزمایی بالینی با واکسنهای اسپریهای بینی در حال انجام است، اظهار کرد: ویتنام، تایلند، برزیل و مکزیک در حال حاضر تولید واکسن بینی را پس از موفقیت در آزمایشهای بالینی آغاز کردهاند.
ناجی افزود: ایران نیز واکسنی ترکیبی از دو دوز تزریقی و دوز بوستر اسپری مخاطی را در مؤسسه سرم سازی رازی تولید کرده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه واکسن اسپری بینی احتمالاً به عنوان یک دوز بوستر در ایالات متحده استفاده بشود، گفت: اما این نوع واکسنها ممکن است به طور گسترده در مناطق کمتر توسعه یافته جهان که واکسنهای تزریقی رایج نیستند استفاده شود.
ناجی خاطرنشان کرد: در حال حاضر پیروی از این استراتژی بسیار مهم است، در حالی که واکسنهای تزریقی به بدن کمک میکنند تا از بیماریهای شدید جلوگیری کند، واکسنهای اسپری بینی میتوانند در وهله اول از ورود ویروس به بدن جلوگیری کنند.
وی با تاکید بر اینکه اثربخشی واکسنهای تزریقی با گذشت زمان کاهش مییابد، افزود: واریانت های جدید کووید میتوانند از واکسنها فرار کنند، همانطور که تعداد بالای موارد بیماری با اومیکرون این را نشان داد.
ناجی توضیح داد: اگر بدن خود را به عنوان یک قلعه در نظر بگیرید، واکسن تزریقی واقعاً از نواحی داخلی قلعه بدن شما محافظت میکند، بنابراین هنگامی که مهاجمان وارد میشوند، ایمنی حاصله در برابر تصرف این تاج و تخت از قلعه محافظت میکند. اما اگر سیستم ایمنی خود را طوری آموزش دهید که از دروازههای قلعه حفاظت کنند، مهاجمان نه تنها برای ورود به داخل با مشکل مواجه میشوند، بلکه برای نفوذ به داخل نیز مشکل پیدا میکنند.
وی با بیان اینکه واکسن اسپری بینی را میتوان راحتتر تولید و توزیع کرد خاطرنشان کرد: این اسپریها را میتوان در یخچال معمولی نگهداری کرد، نه در دمای فوقالعاده سرد مانند واکسنهای مدرنا و فایزر و در عین حال افرادی که سوزن را دوست ندارند ممکن است واکسن اسپری بینی را ترجیح دهند. در ضمن این نوع واکسنها بسیار ارزان قیمت تولید میشوند
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه دانشمندان در تحقیقات خود با چالشهای زیادی برای تولید واکسنهای اسپری بینی رو به رو هستند، ادامه داد: اما مطالعات در حیوانات آزمایشگاهی نشان داده است که دو دوز از واکسن اسپری بینی دارای پاسخ آنتی بادی و سلولی خوبی بوده و به اندازه کافی قوی است که عفونت کووید را سرکوب کند.
منبع: مهر
نظر شما