تحولات منطقه

در آستانه اعیاد بزرگ جهان اسلام یعنی قربان و غدیر هستیم. مناسبت‌هایی که بخش عمده‌ای از هویت و اصالت امت اسلامی وابسته به آن‌هاست. آیین و مناسک حج ابراهیمی بزرگ‌ترین اجتماع سالانه مسلمانان از سراسر جهان در این ایام در حال برگزاری است.

نشاط در اعیاد قربان و غدیر عامل حیات امت اسلامی
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، در آستانه اعیاد بزرگ جهان اسلام یعنی قربان و غدیر هستیم. مناسبت‌هایی که بخش عمده‌ای از هویت و اصالت امت اسلامی وابسته به آن‌هاست. آیین و مناسک حج ابراهیمی بزرگ‌ترین اجتماع سالانه مسلمانان از سراسر جهان در این ایام در حال برگزاری است، همچنین مناسبت‌های متنوع مرتبط با امامت و ولایت امیرمؤمنان(ع) و اهل بیت(ع) پیش روی ماست.

مناسبت‌های اسلامی نقشی اساسی در احیای هویت و حفظ شخصیت و منزلت جوامع اسلامی در جهان دارد. ماه رمضان و آیین حج دو رویداد بزرگی است که نزد دیگر ملل و ادیان نیز از شهرت بالایی برخوردار است و به عنوان نماد دین مسلمانان شناخته می‌شود.

نقطه عطف ذی‌الحجه

مناسبت‌های ماه ذی‌الحجه برای بسیاری از مسلمانان در سراسر دنیا از اهمیت بالایی برخوردار است و از این رو توجه بسیاری به آن معطوف می‌شود. در جوامع شیعه عید عظیم غدیر به عنوان نقطه عطف ماه ذی‌الحجه دانسته می‌شود و حرکت و تکاپوی کم‌نظیری برای بزرگداشت آن شکل می‌گیرد و از این رو شاهد نوعی جنبش دینی و معنوی در سراسر جهان اسلام و در میان پیروان تمامی مذاهب اسلامی هستیم و هر کدام بنا بر رویکردها و اولویت‌های مذهبی خود نسبت به احیا و پاسداشت مناسبت‌های اسلامی اهتمام چشم‌گیری به خرج می‌دهند.

تحرک اسلامی برای گرامیداشت مناسبت‌ها و اعیاد قربان و غدیر، بستر و زمینه کم‌مانندی برای آشنایی و تفاهم امت اسلامی با یکدیگر و حرکت به سمت همبستگی است. در حالی که اتحاد اسلامی آرمانی قدیمی در تاریخ اسلام و دوران معاصر است؛ چالش‌های نوپدید در جوامع مسلمان بر ضرورت تلاش برای همگرایی در مناسبت‌های دینی به عنوان موهبت‌های الهی برای تجدید حیات امت تأکید می‌کند.

شاید بتوان دو پدیده تکفیر در بعد اعتقادی و شیوع کرونا در روابط اجتماعی را در طول سالیان اخیر از بحران‌های مهم در جهان اسلام دانست که گسست‌ها و آسیب‌های فراوانی به زندگی مسلمانان در کشورهای مختلف وارد آورد و تبعات آن باقی است.

اکنون اعیاد بزرگ اسلامی قربان و غدیر به جهت ایجاد نشاط و شادمانی در اقشار جامعه اسلامی عامل ممتازی در افزایش تاب‌آوری و امید هستند و از این زاویه و در شرایطی که بحران‌های مختلف فکری، سیاسی و اقتصادی بسیاری از نقاط جهان اسلام را تحت فشار قرار داده است باید مورد توجه مضاعف قرار گیرند و برای بهره‌برداری از آن‌ها برنامه‌ریزی‌های مناسب انجام گیرد.

آرامش روحی و روانی پایدار

اعیاد و جشن‌های دینی در جهان اسلام به جهت اتکا بر آموزه‌های وحیانی از جنبه و عمق حقیقی و فطری برخوردارند و مانند جشن‌های متداول در برخی کشورها، حالت اعتباری و وضعی ندارد و از این زاویه می‌تواند در تأمین آرامش روحی و روانی پایدار در میان جوامع اسلامی کارکرد منحصر به فردی داشته باشد.

این شرایط جهان اسلام را به بهره‌مندی بیشتر از فرصت‌های خدادادی که به برکت وجود رسول خدا(ص) در اختیار امت اسلام قرار گرفته است رهنمون می‌سازد. در این میان وظایف مراکز بزرگ اسلامی که جوامع و مذاهب اسلامی را نمایندگی می‌کنند سنگین و اساسی است. حرم‌ها و اعتاب مقدس اهل بیت(ع) به عنوان مراکز هدایت‌آفرین بلاد مسلمانان با همکاری و مشورت نخبگان و فعالان جهان اسلام‌ باید برای بهره‌مندی هر چه بیشتر مردمان از اعیاد بزرگ قربان و غدیر اقدام کنند.

واقعیت آن است که آیین‌های قربان و غدیر، در عمق احساسات و عواطف جوامع اسلامی ریشه دوانده و برای مردمان مسلمان سرشار از خاطره و شور و اعتقاد است و باید برای پیوند دادن این سرمایه‌های گرانبها به سمت همبستگی و معرفت ملل مسلمان به یکدیگر اقدام کرد که در اینجا نقش مراکز و مؤسسه‌ها و نخبگان جهان اسلام برجسته می‌شود.

باور پیروان اهل بیت(ع) به پیام والای غدیر که یگانه مسیر اصلاح مشکلات جهان اسلام و دردهای بشری و همبستگی انسانی بر محور انسان کامل به شمار می‌رود؛ عزم و اراده مضاعف برای بهره‌مندی از مناسبت‌های ممتاز ماه ذی‌الحجه به خصوص عرفه، قربان و غدیر را می‌طلبد.

نباید فراموش کرد تحولات نامطلوب فرهنگی و هنجاری دنیای معاصر یکی از تهدیدهای جدی نسل‌های جدید و جوانان مسلمان است و متقابلاً جشن‌های پرنشاط و سرشار از معنویت و نوع‌دوستی قربان و غدیر از بهترین داشته‌های ملل اسلامی برای مقابله با امواج مخرب فرهنگ‌های ضدانسانی غرب و شرق است.

خبرنگار: بهمن دهستانی

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.