به گزارش قدس آنلاین، ماده مخدر گل نوعی ماریجوآنای تغییر یافته است که در سال های اخیر بین نوجوانان و جوانان کشورهای مختلف طرفدار زیادی پیدا کرده است! نوجوانان با این تفکر غلط که گل اعتیادآور نیست برای کاهش استرس، شادی لحظه ای و غیره به آن روی می آورند. طبق آمار گل دومین ماده مخدر پرمصرف در ایران است. گل به عنوان یک ماده توهمزا نیز شناخته میشود که تقریبا اوایل دهه ۹۰ برای اولینبار وارد ایران شد و امروزه در داخل کشور هم تولید می شود.
این ماده مخدر به دلیل قیمت مناسب و دسترسی آسان به بحران مواد مخدر در ایران تبدیل شده است؛ کافی است سری به پارک ها بزنید یا به برخی از دکه ها و سوپرهای مرکز یا حاشیه شهر مراجعه کنید آن وقت در کمال تعجب متوجه فروش عادی گل در این مکان ها می شوید! بدون هیچ اعتراضی از سمت مردم یا مسئولان. طبق آمار بیشتر مصرف کنندگان گل در ایران نوجوانان بین ۱۵ تا ۲۵ سال هستند.
گل یکی از قدیمی ترین مواد مخدر جهان
اباذر اشتری مهرجردی، کارشناس آسیب های اجتماعی با اشاره به اینکه یکی از قدیمی ترین موادمخدر در جهان گل است گفت: این ماده نام های مختلفی چون ماریجوآنا، حشیش، بنگ دارد. اولین گروه های مصرف کننده این ماده در آمریکای لاتین و آفریقا بودند و کم کم به آسیا رسید. گل بیشتر در مناطق استوایی و نیمه کوهستانی امکان پرورش داشته است. این ماده مخدر جزء مواد مخدر توهم زاست و جز دسته انرژی زا و آرامش محسوب نمیشود. بیشترین مصرف گل در کشورهای مختلف برای طبقات متوسط به پایین جامعه هست. مصرف کننده گل با این ماده مخدر می خواهد خودش را از موقعیت فعلی رها کرده و در موقعیت دیگری قرار بگیرد.
اشتری در پاسخ به این سوال که خانواده ها چطور متوجه مصرف گل توسط فرزندانشان شوند، بیان کرد: تقریبا آسیب های دوران مدرن، از جمله انواع مواد مخدر مثل شیشه، گل، قرص های روان گردان، پیپ، قلیان و سیگارهای الکترونیک توسط گروه های تروریسم اجتماعی به نوعی تولید می شوند که کمتر مورد توجه قرار بگیرند؛ به عبارت دیگر بدون بو تولید می شوند و به نحوی که اثراتش قابل رصد نباشد. علائم ظاهری مواد مخدر در دهه های اخیر تقریبا قابل رصد نیست، مگر اینکه از رفتار فردی و اجتماعی نوجوان آن را حدس بزنند. البته که گل علائم گیجی، سرخوشی و غیره را دارد، اما معمولا در گعده های ۳ نفره به بالا و بیرون خانه انجام می شود، تقریبا وقتی اثرش رو به پایان است فرد وارد منزل می شود و این اثرات عملا قابل مشاهده نیست.
قبح مصرف موادمخدر در خانواده از بین رفته است
وی راهکار حل این معضل اجتماعی را گفت و گو دانست و عنوان کرد: ما در جامعه با یک موقعیت خطرناک رو به رو هستیم. اغلب آسیب های ما به سمت سه ویژگی؛ زنانه شدن، نوجوان-کودک گرایی و خانواده گرایی می رود. پیش از این بیشتر آسیب های اجتماعی به نوعی قبح داشت و افراد درون خانواده آن را انجام نمی دادند اما اکنون در مناطق مختلف، خانواده هایی را می بینیم که همه با هم گل، قلیان، مشروبات الکلی و ... مصرف می کنند. تا زمانی که این واقعیت را نپذیریم، گفت و گو(در سطح کلان و علمی) نکنیم و صورت مسئله را پاک کنیم راهی برای آن پیدا نخواهیم کرد. در یک دهه اخیر با نادیده گرفتن برخی از این موارد با سرعتِ رشد، تغییر جهت و گونه های جدید انواع این مسائل رو به رو بودیم.
این جامعه شناسِ توسعه، دو رویکرد را در برخورد با یک موقعیت آسیب زا موثر دانست و تشریح کرد: رویکرد اول سنتی و توجه به افراد آسیب دیده یا افراد آسیب زا، هست. تقریبا تجربه جهانی در ۱۰۰ سال گذشته نشان داده که کشورها نمی تواند این مورد را کنترل کند و هرروز این موقعیت ها پیچیده تر، زیرزمینی تر و سازماندهی شده تر می شود. رویکرد جدید رویکرد محیط نگری و اجتماعی است، به این معنا که محیط را به گونه ای تنظیم و فعال کنند که فرد تولید کننده، توزیع کننده و مصرف کننده دسترسی کمتری به این مواد داشته باشد یا از نظر اجتماعی تحت فشار بیشتری قرار بگیرد. فرض کنید شما در یک پارک، کوچه یا اداره هستید، شکلاتی خوردید و آشغال آن مانده، شما نگاه به محیط می کنید اگر آشغالی باشد ناخودآگاه شما هم آشغال خود را می اندازید بدون اینکه حس ندامتی داشته باشید.
وی ادامه داد: اما وقتی می بینید همه جا تمیز و مرتب است آن آشغال را نگه می دارید تا جایی پیدا کنید و به سطل آشغال بیاندازید. مسئله اصلی همین است اگر ما در مسائل آسیب زا محیط را به نحوی کنترل کنیم که افراد امکان دسترسی راحت را نداشته باشند، فضا تنگ تر و مشکل کمی حل می شود. دومین گام این است که مردم آگاه شوند و خواستار محدودیت این موضوع شوند. مثلا مراقب فرزندانشان باشند، کمپین راه بیاندازند، در پارک ها وقتی گل کشیدن نوجوانان را می بینند به جای ترک محیط در پارک پخش شده تا محیط را بلحاظ اجتماعی برای افراد بزهکار ناامن کنند، نهایتا آنکه خانواده ها باید فعال و مطالبه گر باشند.
اشتری افزود: ما در کشور حدود ۱۶۰ آسیب اجتماعی داریم که طبق قانون جرم تلقی شده است. همه این ۱۶۰ مورد ۲۵ درصد جامعه را در بر نمی گیرد درحالیکه حدود ۸۰ درصد مردم درگیر آسیب ها به معنای خاص نیستند. اکثریت جامعه اگر همراه و مطالبه گر باشند که محیط را برای این افراد محدود کنند ما شاهد فضای بهتری خواهیم بود. طبق آمار ۱۵ درصد نوجوان هایی که تا به حال گل مصرف نکرده اند، گفتند علاقه به مصرف داریم! این علاقه و شوق مصرف باید محدود و کنترل شود. با توجه به این علاقه ما باید توجه بیشتری به رویکرد دوم برای حل این معضل بکنیم البته این به معنای حذف رویکرد اول نیست. کشورهای پیشرو سیاست های پیشگیرانه را مد نظر قرار دادند تا از ورود عده بیشتری به این جرگه جلوگیری کنند.
قارچ جادویی جایگزین گل؟
همچنین این کارشناس آسیب های اجتماعی به عوارض قارچ جادویی اشاره و اظهار کرد: مصرف ماده مخدر دیگری به نام قارچ جادویی هم این روزها باب شده است. این ماده هم توهم زاست و از کشورهای جنوب شرق اسیا و آمریکای لاتین پخش می شود. به نوعی یک مسمومیت جزئی ایجاد می کند و برای فرد یک موقعیت توهم زا پیش می آید. پیش تر بومیان آفریقا و آمریکا در زمینه های معنوی و دارویی از آن استفاده می کردند اما الان گسترده شده است. در دنیای مدرن یک تغییر جهتی در حوزه مصرف انواع مواد مخدر و مشروبات الکلی در ایران داشتیم، به طوریکه جوانان به مواد صنعتی و توهم زا رو آوردند. ظاهرا در این شرایط، هر آنچه که امکان توهم زایی داشته باشد قطعا تداوم و گسترده خواهد شد.
اشتری در خاتمه گفت: باید محیط ها و موقعیت هایی برای سرگرمی، ابراز وجود و موقعیت های شادی زا برای نوجوانان و کودکان ایجاد شوند. واقعیت این است ما در حوزه فرهنگی کمتر به موفقیت دست پیدا کردیم و دچار عقب ماندگی هستیم. ما باید رویکردهای فرهنگیمان را تغییر دهیم. فشارهای اجتماعی، روانی و حتی سیاسی جوانان کاهش پیدا کند. مدیریت اجرایی اگر بهینه باشد بخشی از نارضایتی های ناخواسته کم خواهد شد و خواست جوانان برای آرام شدن با مواد مخدر کمتر می شود. هرچه یک موقعیت تنش زا، ناواضح، ناپیدار باشد افراد به دنبال موقعیت دیگری می گردد تا از آن موقعیت تنش زا خارج شوند حالا گاه این فرار از طریق مهاجرت اتفاق می افتد، گاه خودکشی یا مواد مخدر.
خبرنگار: لیلا نوعی
نظر شما