به گزارش قدس آنلاین: یک کارشناس ارشد مسائل منطقه و جهان عرب با اشاره به دعوت رسمی پادشاه عربستان از ابراهیم رئیسی و پذیرش این دعوت از سوی رئیسجمهور کشورمان میگوید توافقنامه ایران و عربستان در پکن یک نقشه راه جدید در مناسبات دو کشور و همچنین ایران و کشورهای عرب منطقه به شمار میرود. سال ۱۴۰۲ را باید سال تحول در مناسبات منطقهای نامید.
حسن هانیزاده در گفتگو با قدس آنلاین افزود: به اعتبار اینکه ایران و عربستان هم در حوزه جهان عرب و هم حوزه جهان اسلام از نفوذ بالایی برخوردارند، مناسبات تعریفشده ایران و عربستان میتواند زمینه همکاری منطقهای فراگیر بین ما و کشورهای عربی را فراهم کند.
وی بابیان اینکه دعوت رسمی ملک سلمان بن عبدالعزیز از آیتالله رئیسی برای دیدار از ریاض یک اتفاق کاملاً راهبردی در مناسبات دو کشور به شمار میرود و با توجه به اینکه اختلافات سالهای اخیر دو کشور به هدر رفت بسیاری از ظرفیتهای منطقهای منجر شده است، تأکید میکند: لذا بازتعریف مناسبات تهران و ریاض میتواند به تغییر شرایط منطقه و همگرایی کشورهای اسلامی و عربی و ایران منجر بشود.
وی با اشاره به اینکه سفر اخیر علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی به امارات و عراق پس از نشست مهم پکن و امضای توافقنامه حل اختلافات و ازسرگیری روابط با عربستان زمینهساز اجرای کردن این توافقنامه بود، میافزاید: به همین دلیل ایران و عربستان بهطورجدی و به دلیل تجربه تلخ اثرات اختلافات گذشته در حال حرکت به این مسیر هستند که اختلافات خود را به شکلی ریشهای و پایدار حلوفصل کنند تا امکان یک همکاری بلندمدت و باثبات فراهم شود.
هانی زاده معتقد است، دیدار احتمالی و تاریخی آقای رئیسی از عربستان که پس از یک دهه فاصله از آخرین حضور یک رئیسجمهور کشورمان در این کشور همسایه قرار است اتفاق بیفتد بدون شک زمینه همکاری و نزدیکی دیگر کشورهای عرب منطقه و نزدیک به عربستان با جمهوری اسلامی ایران را هم تسهیل کرده و شتاب خواهد داد و دورهای جدید از مناسبات و مراودات و مبادلات سیاسی، اقتصادی، تجاری و حتی امنیتی بین کشورهای حاشیه خلیجفارس در شرف رقم خوردن است.
این کارشناس مسائل منطقه میگوید: به نظر میرسد نزدیکی تهران و ریاض منجر به این خواهد شد که مصر و اردن هم بهعنوان دو عضو مهم و تأثیرگذار دیگر جهان عرب هم به سمت ایران گرایش پیدا کنند که از هماکنون نیز نشانههای آن مشهود است و سیاست کلان دولت آقای رئیسی برای احیای روابط با کشورهایِ همسایه، منطقه و جهان اسلام در حال نمایان کردن آثار مثبت خود در مسیر اجرا است و شاید بتوان سال ۱۴۰۲ را سال همگرایی جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عرب منطقه نامید.
به گفته وی در این صورت میتوان انتظار داشت بسیاری از مسائل سیاسی و امنیتی منطقه ازجمله بحران جنگ و محاصره یمن، بحران سوریه، مشکلات و چالشهای سیاسی لبنان و حتی برخی از مصائب مردم فلسطین برطرف شوند و این سفر موجبات انزوای بیشتر اسرائیل در منطقه را هم فراهم کند.
هانی زاده با اشاره به اینکه در روزهای آینده دیدار مهمی بین آقای حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه با همتای سعودی خود فیصل بن فرحان انجام میشود که مقدمات دیدار تاریخی آقای رئیسی از عربستان و ملاقات وی با ملک سلمان را فراهم کند، اضافه میکند: بازگشایی سفارتخانههای دو کشور پالس مثبتی به منطقه برای یک دوره جدید و متفاوت از تحولات سیاسی خواهد بود.
اگرچه روابط و مناسبات تهران و ریاض در چهار دهه گذشته همواره شاهد فرازوفرودهای زیادی بوده و دوران ریاست جمهوری آیتالله هاشمی رفسنجانی شاهد اوج این مناسبات بود و سفر ملک عبدالله ولیعهد وقت عربستان در سال ۱۳۷۶ به تهران و سفر آقای هاشمی و آقای احمدینژاد به عربستان بیانگر آن بوده که اگر اختلافات دو کشور حلوفصل شده و عوامل بیرونی نتوانند بر این روابط تأثیر منفی بگذارند، همافزایی دو قدرت برتر منطقه به توسعه و ارتقای امنیت و اقتصاد کل منطقه کمک خواهد کرد و دوران شکوفایی را به همراه خواهد داشت.
وی یادآور شد: در روزهای اخیر علاوه بر دعوت ریاض از رئیسجمهور کشورمان، ملک سلمان از بشار اسد رئیسجمهور سوریه نیز برای شرکت در نشست سران اتحادیه عرب در ریاض هم دعوت به عملآورده که نشان میدهد توافقنامه پکن، یک قرارداد راهبردی و کلان در مناسبات بین کشورهای عربی و ایران و حتی محور مقاومت تلقی میشود و باید شاهد آثار مثبت و مستمران در سال پیش رو باشیم.
خبرنگار آرش خلیل خانه
نظر شما