جواد کلاته عربی نویسنده ، با اشاره به تازهترین کتابش درباره "حاج احمد متوسلیان" گفت: این اثر که هنوز عنوان قطعی آن تعیین نشده،کتابی حجیم است که 32 راوی دارد، هر یک از این 32 نفر روایت خود از ابتدای آشنایی تا آخرین دیدارها با احمد متوسلیان را در یک فصل بیان کردهاند.
وی ادامه داد: شاید بتوان مهمترین ویژگی این اثر را چنین دانست که برای نخستین بار یک تصویر جامع از احمد متوسلیان پیش روی مخاطب نشان داده شده است، روایتها از حاج احمد متوسلیان تاکنون تنها محدود به دوره ورود به سپاه، فعالیت در جبهه و ... بوده است. اما در این اثر برای نخستینبار به مقاطعی از زندگی وی پرداختهایم که تاکنون روایتی از آن نشده است.
کلاته تصریح کرد: برای نمونه، 3 راوی که از اعضای خانواده متوسلیان هستند، درباره دوران کودکی حاج احمد روایت خود را مطرح کردهاند، یک نفر از بچه محلهای وی که بعدا در مریوان به او میپیوندد، درباره دوره نوجوانی و جوانی وی صحبت کرده است. در مجموع هر کس با یک زاویه دید از مکانها و زمانهای مختلف به روایت حاج احمد پرداخته است.
حضور در دانشگاه علم و صنعت، حضور در زندان خرمآباد در قبل از انقلاب و .. از دیگر بخشهایی است که تاکنون روایتی از آنها وجود نداشته است.
وی بااشاره به برخی از راویان مشهور این اثر از سردار شهید همدانی، سردار غریب، سردار عباس برقی ، عباس عبدی، حسین شریعتمداری و... نام برد و گفت: این راویان ناگفتههای بسیاری از احمد متوسلیان مطرح کردهاند. برخی از راویان نیز اطلاعات خوبی از دوره حضور وی در غرب پیش از حضور در مریوان ارائه کردهاند.
کلاته عربی تصریح کرد: علاوه بر راویانی که به ذکر خاطرات از احمد متوسلیان پرداختهاند، ما راویانی نیز داریم که از ابتدا نقش راوی داشتند، مانند آقای رزاقزاده که ماموریتش روایت هرآنچیزی بوده که در عملیات فتحالمبین و بیتالمقدس رخ داده است، او ماموریت داشته که کنار فرماندهان ارشد حضور داشته و از جلسات و سایر امور یادداشتبرداری کند. این فرد سه ماه با حاج احمد همراه بوده و اطلاعات منحصربه فردی دارد.
وی ادامه داد: در بخش اعزام حاج احمد به سوریه با 5 راوی مواجه هستیم، عباس عبدی که آن زمان کاردار سفارت ایران در سوریه بوده است، نیز از جمله این راویان است. حسین شریعتمداری نیز راوی سفر حج حاج احمد است.
وی با بیان این مطلب که ویژگی کتاب جامع بودن است، گفت: تلاش کردیم تا روایتی جامع از تمامی مراحل زندگی حاج احمد متوسلیان ارائه دهیم، به ویژه قبل از حضور در سپاه و غرب کشور به بحث حضور در سوریه نیز مفصلا پرداخته شده است.
کلاته با اشاره به راویان بخش سوریه گفت: در بحث سوریه با چند راوی مواجه هستیم، که از نزدیکان حاج احمد به شمار میروند، سردار محسن کاظمینی که فرمانده سابق سپاه تهران، محسن رفیقدوست، عباس عبدی و... راوی دیگری نیز داریم، بنام کوچک محسنی که اطلاعات تفصیلی خوبی از این دوره ارائه داده است، روایت این دوستان تا زمانی است که حاج احمد و همراهان سوار ماشین میشوند و میروند.
وی در پاسخ به اینکه در این روایتها احتمال زنده بودن حاج احمد یا شهادت ایشان نیز مطرح شده است، یا خیر؟ گفت: این روایتها از مشاهداتی است که دارند و بعد از مشاهدات به احتمالات، شنیدهها و اما و اگر میرسد، در جریان پژوهش و تحقیق درباره حاج احمد، ما به سیدرائد موسوی فرزند آقای محسن موسوی (که جزو آن 4 نفر است) برخورد کردیم که دغدغه جدی و در عین حال واقعی در مورد پیگیری سرنوشت پدرش داشته است. این مساله برای او جنبه حیاتی دارد و طبیعتاً دقیقترین روایتها را خواهد داشت. در جریان گفتوگو با وی درباره پیگیریهایی که انجام داده است، به این نتیجه رسیدیم که تمام سرنخهای رسمی و غیررسمی مرتبط با زنده ماندن این عزیزان و سرنخهای مرتبط با شهادت هیچگونه سندی ندارند، بلکه ناشی از احتمالاتی است که وجود دارد.
کلاته عربی تصریح کرد: من بالغ بر 10 سال است که بر موضوع حاج احمد متوسلیان متمرکز شدهام، هیچ سندی دال بر شهادت یا زنده ماندن این افراد وجود ندارد، تمام حرف و حدیثی که درباره حاج احمد وجود دارد، بر اساس احتمالات است، ما هیچ سندی از زنده بودن یا شهادت حاج احمد نداریم، بن بست هایی وجود داشته و دارد. در بحث زنده بودن آنها ماجرا به چند نفر میرسد و به بن بست منتهی میشود، این احتمال را دادهاند که چون حاج احمد زیربار حرف زور نمیرفته است، احتمالا فردی که اعتراض کرده و آنها با شلیک به صورتش شهیدش کردهاند، حاج احمد بوده است، اما هیچ سندی در این زمینه وجود ندارد، میتواند اینگونه نباشد. افرادی هم که شلیک کردهاند، می گویند نمیدانیم چه کسی بوده است.
وی درباره زمان انتشار کتاب نیز گفت: کتاب توسط انتشارات ایران و انتشارات 27 بعثت منتشر خواهد شد، تلاش داریم تا نمایشگاه کتاب، اثر را منتشر کنیم.
نظر شما