اما مقامات این رژیم جنگطلب برای حفظ روحیه و خارج شدن از زیر بار فشار مشکلات داخلی و خارجی و در فراری رو به جلو اقدام به تجاوز گاه و بیگاه نظامی به خاک سوریه کرده و اهدافی را در این جغرافیا بمباران میکنند. این در حالی است که تلآویو در اتفاقات اخیر که منجر به شلیک بیش از ۱۰۰موشک از خاک لبنان به سرزمینهای اشغالی شد، به دلیل ترس از قدرت بازدارندگی حزبالله جرئت تعرض به خاک این کشور را به خود نداد. همین موضوع ضرورت ایجاد بازدارندگی مشترک در حوزه مقاومت و بهویژه درباره سوریه را به عنوان یک مطالبه مهم بهمنظور مقابله با اقدامات خصمانه صهیونیستها پیش کشیده است. این مسئله سبب شد سردار سید حمزه قلندری، معاون امور بینالملل وزارت دفاع هفته گذشته با موضعگیری در این باره قول تقویت پدافند هوایی سوریه را دهد.
به همین بهانه در گفتوگو با مهدی بختیاری، کارشناس ارشد مسائل امنیتی و نظامی راههای گسترش چتر امنیت پدافندی حوزه مقاومت را به بحث گذاشتهایم.
کارشناسان وزارت دفاع و تیمهای امنیتی بارها به اهمیت تقویت پدافند هوایی سوریه به عنوان حوزه مهم در جغرافیای مقاومت اشاره کردهاند. چرا این مسئله تاکنون به صورت جدی انجام نشده است؟
بحث همکاری دفاعی در چنین سطحی بهویژه در سوریه که تحت رصد کامل دشمن قرار دارد و از آنجا که همکاری در این حوزه مستلزم جابهجاییهای زیاد و انتقال تجهیزات است پیچیدگیهای خاص خود را دارد. از سوی دیگر، این نوع مناسبات از گذشته دیده شده ولی نباید انتظار داشت تجهیزاتی را که صادر میکنیم در مدت کوتاهی عملیاتی شود.
اما تقویت پدافند هوایی سوریه یک حقیقت بسیار مهم است؛ چرا که در جبهه نبرد برای دفاع از کشور، اولویت نخست باید جبهه هوایی باشد. در حوزه مقاومت در طول سالهای گذشته بحث پدافند هوایی یکی از مهمترین ضعفها بوده است. اگر جنگ ۳۳روزه لبنان را در سال ۲۰۰۶ نگاه کنید میبینید آسمان این کشور به صورت کامل در اختیار رژیم صهیونیستی است و این رژیم سیادت هوایی بر منطقه داشت. منتها پس از جنگ، حزبالله فهمید باید خود را در حوزه موشکی تقویت کند تا هم در موشکهای آفندی و هم پدافندی دست برتر را داشته باشد و امروز حزبالله به جنگافزار پدافندی بسیار بهروزی مجهز شده است. در غزه که با محدودیت زیادی روبهرو است بهتازگی دیدیم از شلیک موشکهای دوشپرتاب (پدافندی) چند فیلم منتشر شد. نمیخواهم بگویم این تجهیزات خیلی پیشرفته است با این حال، این مسئله نشان میدهد آنجا هم پدافند جدی گرفته شده است. در سوریه هم همین است. جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته بسیار روی این موضوع تمرکز کرده است. هم از طریق طراحی و ساخت در داخل که با سامانههایی مانند ۱۵ و ۳ خرداد، طبس و باور ۳۷۳ این مسئله را محقق کردیم. سامانههای پدافندی ایران امتحانشان را پس دادهاند. بهطور نمونه «سوم خرداد» سال ۹۸ پهپاد آمریکایی را در خلیجفارس مورد هدف قرار داد یا باور۳۷۳ که از اس۳۰۰ توانمندیهای بالاتری دارد اگر در میدان قرار گیرند قطعاً کار برای جنگندههای رژیم صهیونیستی سخت خواهد شد.
تحقق ایده پدافند مشترک مقاومت چگونه قابل پوشش دادن است؟
فقط این نیست که تجهیزاتی را به دیگر کشورها منتقل کنیم. بهطور نمونه مقاومت یمن خود تجهیزات نظامی خوبی دارد، بنابراین طراحی یک سیستم یکپارچه اهمیت دارد. ایران به عنوان مهمترین کشور جبهه مقاومت، طرحهایی در دست اقدام داشته و به سمت یکپارچه شدن این توان در حوزههای موشکی، پهپادی و غیره رفته است. یکپارچگی بدین معناست که در داخل ایران یک قرارگاه مشترک پدافند هوایی وجود دارد و همه تجهیزات در یک شبکه مشترک به یکدیگر متصل باشند. همان مقولهای که در حوزه داخلی درباره سپاه و ارتش برای ایجاد اتاق مشترک پدافندی محقق شد. این معنای یکپارچهسازی است که میتوان آن را در سطح کلانتر به جغرافیای مقاومت تعمیم داد. در این حالت اگر تهدیدی پیش آمد همه به صورت مشترک پاسخ خواهند داد.
الگوی آفندی و پدافندی حزبالله و انصارالله به عنوان دو نمونه موفق چقدر قابل تعمیم درباره سوریه است تا ورق برگشته و دمشق هم از حالت تدافعی به تهاجمی در مقابل اسرائیل تبدیل شود؟
اگر در مقابله با دشمن، توان آفندی زیاد باشد خود به عنوان یک عامل بازدارنده عمل کرده و میتواند دشمن را از اقدامات خصمانه منصرف سازد. درباره حزبالله سالهاست این اتفاق افتاده است. در اتفاقات اخیر هم دیدیم با اینکه راکتهای زیادی از لبنان به سمت فلسطین اشغالی شلیک شده و صهیونیستها هم وعده انتقام دادند اما از این کار منصرف شدند، چرا که میدانند یارای رویارویی با حزبالله را ندارند و اگر دست به چنین حماقتی بزنند باید تاوان بدهند. در یمن هم چنین رویهای را شاهد بودیم. در سوریه هم حتماً باید به این سمت برویم. اما باید توجه داشت این کشور دارد از یک بحران ۱۰ساله خارج میشود که بخش زیادی از توانش را درگیر کرده است. حتماً سوریه در دوران ثبات نیازمند ترمیم بخشهای از بین رفته است تا قدرت خود را بازیابی کند و این زمانبر است.
خبرنگار: زینب اصغریان
۲۲ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۴:۴۵
کد خبر: 863359
این روزها رژیم صهیونیستی در حوزههای مختلف زیر فشار قرار داشته و به باور بسیاری از ناظران سیاسی در آستانه فروپاشی است.
نظر شما