افزایش چشمگیر زائران حضرت علی بن موسی الرضا(ع) و عدم ارائه خدمات مطلوب در مسیرهای منتهی به مشهد مقدس، ضرورت ایجاد مجموعه‌هایی زیبا را در فواصل متناسب می‌طلبید.

مجتمع‌های میان راهی امام رضا(ع)؛ جایی برای پذیرای از زائران در تمام فصول

به همین دلیل آستان قدس رضوی با توجه به ظرافت و حساسیت موضوع و با هدف ایجاد اماکن مناسب جهت ادای فرایض دینی و تسهیلات و امکانات رفاهی و بهداشتی به احداث مجتمع‌های فرهنگی، رفاهی و نمازخانه‌های میان راهی همت گماشت تا زائران حضرت ثامن الحجج(ع) با اطمینان خاطر در مسیر راه تردد نموده و از تسهیلات فراهم شده استفاده کنند.

مجتمع‌های خدماتی رفاهی تراز و شاخص در کشور

مدیر عامل مؤسسه موقوفه خدمات زائر بنیاد کرامت رضوی می‌گوید: تاکنون21 مجتمع میان راهی در استان‌های خراسان شمالی، رضوی، جنوبی، سمنان، کرمان، یزد و سیستان و بلوچستان (نقطه مرزی میرجاوه) احداث و به بهره‌برداری رسیده است که ضمن ارائه خدمات به میلیون‌ها کاربر جاده‌ای، زمینه اشتغال افراد زیادی را در مناطق کم برخوردار کشور فراهم نموده است. زائران ایرانی و غیرایرانی با مراجعه به این مجتمع‌های فرهنگی خدماتی ضمن بهره‌مندی از خدمات متنوع و گسترده، با قرارگرفتن در فضایی معنوی آماده زیارت بارگاه منور رضوی می‌شوند. به گواه متولیان امر، مجتمع‌های میان راهی امام‌رضا(ع) تأثیر بسزایی در کاهش تصادفات و تلفات جاده‌ای داشته و به عنوان مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی تراز و شاخص در سطح کشور معرفی شده‌اند.

خادمان خورشید در این مجتمع‌های فرهنگی رفاهی به استقبال زائران می‌روند و تا رسیدن به قطعه‌ای از بهشت آنان را همراهی می‌کنند. در بازگشت از زیارت نیز این خادمان با اخلاص زائران خسته را تا محل سکونتشان بدرقه می‌کنند.

سید هاشم حسینی اضافه می‌کند: راهبرد خدمت رسانی به زائران و مسافران و تسهیل زیارت با اهتمام تولیت معزز آستان قدس رضوی در راستای منویات مقام معظم رهبری در خصوص تکریم و خدمت‌رسانی به زائران مرقد منور علی‌بن‌موسی‌الرضا(ع) از سال‌ها قبل موجب شد تا گستره خدمات آستان قدس رضوی در سراسر ایران اسلامی و مسیرهای منتهی به مشهدالرضا و مسیرهای زیارتی کشور وسعت یابد.

مؤسسه موقوفه خدمات زائر رضوی نیز مأموریت یافت تا به بهترین شکل و با تمام امکانات پذیرای زائران و مسافران در مجتمع‌های فرهنگی رفاهی و نمازخانه‌های میان راهی مزین به نام مبارک امام رضا(ع) باشد. شاید بتوان گفت به دلیل در دسترس بودن بیشتر حمل و نقل جاده‌ای، این نوع حمل و نقل عمومیت بیشتری در ایران دارد، در حالی که این نوع حمل و نقل به دلیل استفاده از وسیله نقلیه شخصی، شرایط خاصی دارد که نمی‌توان آن را در بخش حمل و نقل عمومی تقسیم‌بندی کرد. به لحاظ امکانات و مسیرهای دسترسی در ایران، در شرایط فعلی حمل و نقل جاده‌ای بیشترین سهم آمار حمل و نقل در کشور را به خود اختصاص داده است. بر این اساس آمارها نشان می‌دهد که بیش از 90 درصد جابه جایی مسافر در کشور از طریق جاده انجام می‌شود، حدود 3 درصد از طریق سیستم هوایی و مابقی از طریق سیستم ریلی است. تجمیع خدمات رفاهی در جاده‌ها در قالب مجتمع‌های خدماتی-رفاهی بین راهی به عنوان یک شیوه پذیرفته شده در جهان محسوب می‌شود. در این زمینه آستان قدس رضوی صرفاً به توجیهات اقتصادی این مجتمع ها توجه ندارد، بلکه منافع زیست محیطی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی این مجتمع‌ها تا جایی است که آستان قدس رضوی برای احداث مجتمع خدماتی-رفاهی بین راهی اهمیت ویژه‌ای قائل شده است.

خدمتی کریمانه به زائران در مسیرهای منتهی به مشهدالرضا(ع)

او به امکانات این مراکز نیز اشاره کرده و توضیح می‌دهد: پیش بینی پارکینگ متناسب با حجم تردد هر مجتمع، سرویس های بهداشتی و وضوخانه مجهز به سیستم آب ولرم، نمازخانه های مجزا برای خواهران و برادران، فضای اقامت موقت، فضای بازی کودکان و غرفه های تجاری برای تأمین مایحتاج ضروری زائران و مسافران از ارکان مجتمع‌های میان راهی امام رضا(ع) است. جایگاه عرضه سوخت و خدمات خودرویی نیز متصل به این مجتمع‌ها یا در نزدیکی آنها وجود دارد. هم چنین مراکز هلال احمر، اورژانس جاده‌ای و پاسگاه‌های انتظامی و پلیس راه نیز به تناسب موقعیت در نزدیکی مجتمع‌های میان راهی امام رضا(ع) قرار گرفته‌اند. در این مجتمع‌های بین راهی علاوه بر ارائه خدمات رفاهی و بهداشتی در مناسبت‌های مختلف ملی و مذهبی برنامه‌های فرهنگی متنوعی نیز برای زائران و مسافران پیش بینی می‌شود.

به گفته مدیر عامل مؤسسه موقوفه خدمات زائر بنیاد کرامت رضوی ویژه برنامه‌های دهه کرامت در تمام مجتمع‌های میان راهی، میزبانی از زائران پیاده و کاروان‌های زیارتی در دهه پایانی ماه صفر، خدمت رسانی به زائران پاکستانی اربعین حسینی به ویژه در مرز ایران و پاکستان و میزبانی شایسته از زائران و مسافران در ایام تعطیلات و افزایش ترددهای جاده‌ای مانند ایام نوروز و تعطیلات عیدسعید فطر از این جمله است. خادمان امام رضا(ع) در نوروز امسال با برپایی ایستگاه صلواتی با چای و نبات متبرک میزبان مسافرانی بودند که در مسیرهای جاده ای در تردد بودند و برای استراحتی کوتاه در این مجتمع ها توقف می‌کردند.

حسینی یادآور می‌شود: در تعطیلات عید فطر امسال که متصل به تعطیلات پایان هفته بود نیز مجتمع‌های میان راهی امام‌رضا(ع) روزانه میزبان ده‌ها هزار زائر و مسافر از اقصی نقاط کشور بود. برپایی نماز عید فطر در مجتمع‌های میان راهی که از نقاط شهری فاصله دارند مانند رباط سفید، دشت گلستان، مهنه و تربت جام و برپایی ایستگاه صلواتی و پذیرایی از زائران و مسافران در دستور کار مدیریت مجتمع‌های میان راهی امام رضا(ع) قرار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.