به گزارش قدس آنلاین، بارها و بارها اخبار متعدد درباره طرح طبقه بندی مشاغل را شنیده اید؛ اما بسیاری از کارگران از این موضوع بی اطلاع هستند.
طرح بندی مشاغل چیست و چه مزیتی برای کارگران دارد؟
منظور از طرح طبقه بندی مشاغل کارکنان مشمول قانون کار این است که کارکنان با رعایت شرایط پیش بینی شده در شناسنامه شغلی از گروه و مزد شغل و مزد سنوات برخوردار می شوند . حالا سوال اینجاست که چه کارگاههای مشمول این طرح می شوند؟
طبق اعلا مسئولان کارگاه هایی که به حد نصاب ۵۰ نفر کارگر یا بیش از آن می رسند مشمول اجرای این طرح می شوند و زمان رسیدن به ۵۰ نفر کارگر، زمان شمول اجرای طرح می باشد.
در این طرح برای ساده ترین کار ضریب ۱ در نظر گرفته می شود و شغل ها با توجه به پیچیدگی و مهارت های مورد نیاز ضرایب بیشتری می گیرند، همچنین هر چه سابقه فرد بیشتر شود گروه شغلی وی بالاتر می رود که یعنی نسبت به حقوق ساده ترین کار باید درصد بیشتری حقوق بگیرید .
محرومیت بخش زیادی از کارگران از طبقه بندی مشاغل
پایین ترین حقوق همان دستمزدی است که توسط وزارت کار هر ساله اعلام می گردد . بنابراین اگر این طرح اجرا شود کارگاه ها از این حالت که به اکثر کارگران خود حداقل حقوق را پرداخت می کنند خارج می شوند. شاید یکی از بزرگترین مشکلات این طرح این است که کارگاه های زیر ۵۰ نفر را از این طرح مستثنا کرده است و در نتیجه درصد بالایی از کارگران به صورت خودکار از این امکان محروم می مانند. هر چند بسیاری از کارگاه های بالای ۵۰ نفر نیز عملا این طرح را اجرا نمی کنند.
بزرگترین مزیت طرح طبقه بندی مشاغل این است که فرد بعد از گذراندن دوران کاری و افزایش سوابق و یا تحصیل در رشته ای و بالا رفتن مدرک تحصیلی و یا کار مفید و موثر و مورد رضایت کارفرما می تواند ارتقاء شغلی یافته و در گروه بالاتر شغلی کار کند.
همچنین تمام کسانی که از نظر نوع وظایف و سطح مسئولیت ها شرایط مشابهی دارند در یک گروه قرار می گیرند و به این ترتیب حقوق یکسانی دریافت می کند، فرقی نمی کند که نیروی دائمی، موقت یا فصلی باشند . در این طرح شما نمی توانید کارگر را به گروه پایین تر بفرستید مگر اینکه به صورت مکتوب به این تنزل رضایت دهد.
بر اساس ماده ۴۸ قانونکار، «به منظور جلوگیری از بهرهکشی از کار دیگری، وزارت کار و امور اجتماعی موظف است نظام ارزیابی و طبقهبندی مشاغل را، با استفاده از استاندارد مشاغل و عرف مشاغل کارگری در کشور، تهیه نماید و به مرحله اجرا درآورد.» طرح طبقهبندی مشاغل در قوانین و مقررات پیشین نیز مورد توجه قرار گرفتهبود. متأسفانه فعالان کارگری معتقدند که این طرح در کشور اجرا نمی شود.
طرح طبقه بندی مشاغل در اکثر کارگاه ها به خوابی عمیق فرو رفته
چنگیز قاسمی، عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار سراسر کشور گفت: اگر کارفرمایان به فکر حمایت از جامعه کارگری هستند، طرح طبقه بندی مشاغل را در شرکت های بالای ۵۰ نفر اجرا کنند که متاسفانه امروز در اکثر واحد های تولیدی اجرای این طرح به خواب عمیقی فرو رفته است.
وی افزود: بیشتر مشکلات امروز کارگران در واحد های اقتصادی بر می گردد به عدم بازرسی صحیح وزارت کار، دولت باید قانون کار در کارگاه ها را به مرحله اجرا برساند چون اجرای طرحی مانند مزد منطقه ای هیچ دردی از کارگران درمان نخواهد کرد.
قاسمی ادامه داد: دولت باید به فکر کنترل تورم باشد که این امر وظیفه او است، با کم کردن دستمزد و منطقه ای کردن مزد برای کارگران تورم کنترل نخواهد شد چون قیمت اجناس در سراسر ایران به صورت یکسان افزایش می یابد، چنانچه مزد منطقه ای اجرا شود یک ناعدالتی بین حقوق این دوکارگر بوجود خواهد آمد.
نظر شما