تحولات منطقه

مدیرکل امور عشایری خراسان جنوبی گفت: تبعات بهره برداری بی رویه، بدون ضابطه و مجوز از مراتع در ابتدا گریبان عشایر را گرفته و نتیجه نهایی آن بیابان زایی و ریزگردهایی است.

بهره برداری بی رویه از مراتع و درشتی ریزگردها در چشم عشایر خراسان جنوبی
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، محمد ابراهیم ابراهیمی، مدیرکل امور عشایری خراسان جنوبی امروز  در نشستی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اظهارداشت:  تبعات بهره برداری بی رویه، بدون ضابطه و مجوز از مراتع در ابتدا گریبان عشایر را گرفته و نتیجه نهایی آن بیابان زایی و ریزگردهایی است که متاسفانه روزبروز درحال گسترش است.

وی با تاکید بر خلاء آموزشی و ترویجی در حوزه بهره برداری و مواجه با منابع طبیعی گفت: دستگاه هایی نظیر جهاد کشاورزی، امور عشایر و منابع طبیعی در راستای منفعت رسانی به معیشت دامداران و عشایر فعالیت می کنند و اقدامات آنها هرگز تقابلی نیست و عشایر باید با این موضوع آشنایی بیشتری پیدا کنند تا بتوانند با مشارکت در اجرای طرح ها و پروژه ها منتفع شوند.

وی با بیان اینکه پس از اتمام مرحله نهایی سرشماری ثبتی و مبنایی و همچنین بررسی آمار دقیق دام عشایر، بهره برداری بدون مجوز از مراتع کاهش می یابد، افزود: طرح تعادل دام و مرتع، طرح بسیار خوبی است که موجب سنجش ظرفیت های مراتع شده و با ایجاد تعادل بین بهبود وضعیت و بهره برداری از مراتع، در حفظ آن کمک زیادی می کند که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و منجر به پایداری تولید شود. 

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی ادامه داد: پیشنهاد اینکه اداره کل امور عشایر بتواند برای طرح های بهره برداری از مراتع مشارکت کند، می تواند در کنار پروژه های تجهیز اتراق گاه های عشایری بررسی شود زیرا مراتع سفره رزق دام هستند و سبب رونق دامداری و در کنار آن تقویت معیشت عشایر، حفظ و ماندگاری این جامعه می شود.

ابراهیمی با بیان این که احداث بندهای خاکی یکی از دغدغه های اصلی عشایر استان است، گفت:  با تعامل بسیار مناسبی که با منابع طبیعی وجود دارد بتوان بندهای خاکی را در محلات عشایری احداث  کرد که از سوی اداره کل امور عشایر استان اعلام نیاز شده باشد.

 علیرضا نصرآبادی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: اولویت بهره برداری از مراتع با عشایر است.

مشارکت عشایر در طرح بهره برداری مراتع

وی با اشاره به اینکه عشایر می توانند با ارائه طرح هایی نظیر زنبورداری و کاشت گیاهان دارویی در بهره برداری مناسب از مراتع سهیم شوند، افزود: مشارکت عشایر در طرح بهره برداری مراتع می تواند برای آنها بازده مالی مناسبی داشته باشد و در کنار آن تا ۳۰ سال از پرداخت عوارض تمدید پروانه چرای دام و مرتع معاف می شوند.

وی با بیان اینکه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فقط در مراتعی می تواند هزینه کند که برای آن طرحی مناسب ارائه شده باشد، افزود: طرح بهره برداری از مراتع یعنی ارائه طرح هایی نوین که موجب انجام  اقدامات و فعالیت هایی موثر در راستای اصلاح و تقویت مراتع مطابق با ظرفیت آنها می شود، می باشد و این برای عشایر به عنوان بهره برداران اصلی بسیار می تواند مفید باشد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تاکید کرد: همچنین افراد که جایگزین برای مرتع‌دار متوفی از بین همسر و فرزندان انتخاب نکرده‌اند فقط تا ۱۱ مرداد امسال فرصت این کار را دارند.

پایان پیام/۶۹۰۷۵

منبع: خبرگزاری فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.