تحولات منطقه

به گفته یک شاعر آیینی هرچه گفته شود هنوز در برابر آنچه باید گفته شود، هیچ است و نوعی تجلی خداوند در عاشورا روی داده است.

شاعر آیینی: هرچه گفته شود در برابر آنچه باید گفته شود، هیچ است
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

قربان ولیئی درباره کتاب ضربانِ ذات که با محوریت عاشورا سروده شده است گفت: مثنوی ضربانِ ذات با عنوان فرعی عطش‌نامه حدود ۱۲ سال پیش سروده شد و دو سال بعد برنده جایزه کتاب سال عاشورا شد، که از طرف بنیاد دعبل خزاعی اعطا می‌شود. برخی این مثنوی را برخی عرفانی تلقی کردند، این ادعای بزرگی است، به خصوص بعد از آثاری مانند کتاب گنجینه الاسرار نوشته عمان سامانی که اثری شگفت‌انگیز و هیرت برانگیز است.

یک دسته اشعاری هستند که به واقعیت و دسته‌ای که به حقیقت عاشورا می‌پردازند

نویسنده کتاب درنگی در سکوت عرفانی، شعر عاشورایی را به دو دسته تقسیم کرد و ادامه داد: یک دسته اشعاری هستند که به واقعیت و دسته‌ای که به حقیقت این رویداد می‌پردازند. مقصود از واقعیت رخداد، اشعاری است که واقعا در جنبه آفاقی و علمی اتفاق افتاده است، این بخش به مطالعات تاریخی نیاز دارد؛ همچنین معلوم نیست که چقدر به اصل واقعیت نزدیک شویم و همیشه اختلاف نظرهایی در نقل و گزارش هر رخدادی وجود دارد.

نویسنده کتاب ضربانِ ذات افزود: گونه‌ای دیگر از شعر عاشورایی است که می‌خواهد به حقیقت این رویداد نزدیک شود. منظور از حقیقت این رخداد جنبه اتصال آن به ساحت اسما الله و الوهیت است این رخداد چگونه می‌تواند با اسما الهی تبیین و تفسیر بشود. عمان سامانی در گنجینه الاسرار بخش حقیقی ماجرا را بر اساس مکاشفه جنبه حقانی رخداد شهود کرده است. این اثر در حالی که تضادی با واقعیت کربلا ندارد، اما پایبند به جنبه ملکی و زمینی رخداد نیست.

مقاتل گذشتگان در ذهن شاعر و نویسنده رسوب می‌کند

ولیئی با تاکید بر اینکه در نظر داشت تا مثنوی ضربان ذات مانند کتاب گنجینه الاسرار نوشته عمان سامانی شود، گفت: مشخص نیست که تا چه اندازه موفق شدم. شاید سرودن این مثنوی دو یا سه ماه طول کشیده باشد، اما باید توجه داشت که سرودن آن نیاز به عقبه تاریخی داشت.

هرچه گفته شود هنوز در برابر آنچه باید گفته شود، هیچ است و نوعی تجلی خداوند در عاشورا روی داده است

نویسنده کتاب لحظه جهان با بیان اینکه در مجموعه ضربان ذات جنبه تاریخی در اولویت نبوده است، توضیح داد: پیش از سرودن این مثنوی، مقاتل کهن و معاصر را مطالعه کردم. از ۱۶ سالگی علاقه‌مند به خواندن گزارش تاریخی رخداد عاشورا بودم و همیشه برخورد با جنبه حقیقت این رخداد مرا بیشتر تحت تاثیر قرار داد. مقتل‌هایی مانند مقتلِ حسینِ علی نوشته م.موید که به زبان فارسی نوشته شده است، مقاتل گذشتگان که نوشته شده در ذهن شاعر و نویسنده رسوب می‌کند.

ولیئی با اشاره به اینکه به لحاظ کمی گسترش چشمگیر شعر آئینی مشاهد می‌شود، ادامه داد: گنجینه الاسرار نوشته عمان سامانی و مثنوی عاشورا نوشته نیر تبریزی، مثنوی قیصر امین‌پور، خط خون نوشته علی موسوی گرمارودی؛ آثار درخشانی هستند. باید توجه داشت، رفتن به ژرفا در عاشورا حدی ندارد. عاشورا رخداد طویلی است و اگر از هر جهت به این رخداد نگاه شود، دارای سویه‌های بیکران برای شناخت توحید و موحد است.

نویسنده کتاب جوان شدن جاودانگی، با بیان اینکه عاشورا رخدادی با ژرفای شگفت‌انگیز است، ادامه داد: هرچه گفته شود هنوز در برابر آنچه باید گفته شود، هیچ است و نوعی تجلی خداوند در عاشورا روی داده است.

او با اعلام اینکه ذات شعر با خواندن زدیک‌تر است، ادامه داد: به همین دلیل این مجموعه را خواندم و با آوای نی زمان خیری همراه شد، با توجه به اینکه حامی نداشت خیلی توزیع نشد. کتاب در انتشارات نیستان با طراحی زیبایی منتشر شده و کتاب‌آرایی دیدنی دارد.

منبع: خبرگزاری ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.