به گزارش قدس آنلاین، «کاظم الطوکی» نماینده مستقل پارلمان عراق، امروز (چهارشنبه، ۲۶ جولای)، از اعمال فشار آمریکا علیه دولت «محمد شیاع السودانی» نخستوزیر عراق با هدف اجرای برنامههای خود و شعلهور کردن آتش اعتراضات خیابانی با سوءاستفاده از پروندههای مهمی که مردم عراق را تحت تأثیر قرار میدهد، خبر داد.
وی در گفتوگو با وبگاه «المعلومه»، تصریح کرد: «آمریکا در حال برنامهریزی برای قرار دادن مردم عراق در مقابل دولت از طریق انجام اقداماتی که کار دولت را دشوار می کند و نیز سوءاستفاده از آن در پرونده برق و مانعتراشی در مسیر رساندن گاز مورد نیاز به نیروگاهها به بهانه تحریمها است».
این نماینده عراقی افزود: «حکومتی که مطابق معیارهای آمریکا نباشد و برخلاف میل واشنگتن حرکت کند، آمریکا تلاش خواهد کرد با اعمال فشار، آن را به سمت اجرای آنچه میخواهد، بکشاند».
الطوکی با اشاره به امکان معافیت عراق از مصوبات و تحریمهای آمریکایی به منظور تضمین دستیابی مردم عراق به آنچه که در پرونده برق میخواهند، گفت: واشنگتن برای رسیدن به اهدافش به سیاست اعمال فشار علیه بغداد ادامه میدهد. این در حالی است که امریکا میتواند بدون دخالت در این پرونده، خرید گاز مورد نیاز برای بهرهبرداری از نیروگاههای عراق را تسهیل کند.
ماجرای مبادله نفت سیاه عراق با گاز ایران پس از آن مطرح شد که آمریکا طی ماههای اخیر با وجود تعهد عراق به پرداخت مستمر و بدون وقفه بدهی گازی به ایران، با ممانعت از رسیدن پول خرید گاز از ایران به تهران، از کارت تحریم ایران به عنوان سلاحی علیه عراق و مردمش استفاده کرد. امری که موجب شد ایران و عراق هر دو در راستای منافع مردم و کشور خود، گامهایی اتخاذ کنند. به گفته وزیر برق عراق، ایران عرضه بیش از نیمی از گاز خود به نیروگاههای تولید برق عراق را متوقف کرد، امری که به کاهش عرضه برق در این کشور منجر شد.
پس از رایزنیهای بغداد با تهران، «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق شامگاه سهشنبه (۱۱ جولای) خبر داد که این کشور به چارچوب توافقی برای تسویه بدهی خود به ایران رسیده است و بر اساس آن، بغداد در مقابل واردات گاز، نفت سیاه به ایران خواهد داد.
«حازم الباوی» تحلیلگر عراقی پیشتر تصریح کرده بود: «واشنگتن که انتظار نداشت عراق در این راه گامی بردارد، واحد پول دلار را کنار بگذارد و درهایش را به روی ایران با توافق مبادله نفت سیاه در برابر گاز برای بهره برداری از نیروگاهها باز کند، نمی تواند بدون آنکه بازوهای خود را در عراق به حرکت درآورد _همانطور که علیه دولت عبدالمهدی انجام داد_ ساکت بماند».
این تحلیلگر عراقی توضیح داد: «کاخ سفید نمیتواند به هیچ طرفی اجازه دهد که اینچنین بیسابقه آن را به چالش بکشاند. امری که به منزله ضربهای قویتر از ضربه عبدالمهدی در زمان انعقاد توافقنامههای چین و زیمنس آلمان است. این اقدام عبدالمهدی در آن زمان موجب شد، آمریکا بازوهایش در عراق را برای سرنگونی دولت او فعال کند».
یک ماه پیش از آغاز اعتراضات خیابانی مهرماه ۱۳۹۸ در عراق که در نهایت به استعفای عادی عبدالمهدی، نخستوزیر وقت عراق منجر شد، وی در سفری پنج روزه به چین رفت و هشت توافقنامه و یادداشت تفاهم با این کشور در زمینههای مالی، تجاری، امنیتی، عمران، ارتباطات، فرهنگ و آموزش امضا کرد. همین چرخش بغداد به سوی شرق و فاصله گرفتن از آمریکا، سبب شد که واشنگتن، بغداد را تحت فشار بیسابقه قرار دهد.
«مهدی تقی امرلی» عضو کمیسیون دفاعی پارلمان عراق در همان زمان امضای این توافق، با اشاره به این فشارها توضیح داد: «آمریکا و برخی کشورهای دیگر، با سوء استفاده از کمکاریهای دولت، تلاش کردند مانع قراردادهای دولت عراق با چین برای خرید سلاحهای پیشرفته و دیگر توافقهای سرمایهگذاری و اقتصادی شوند سفر [اخیر] عادل عبدالمهدی نخستوزیر عراق به چین، آمریکا را عصبانی کرده و عبدالمهدی اکنون دارد [با اعتراضهای اخیر خیابانی] تاوان این سفرش به چین را میدهد».
الباوی در ادامه با اشاره به این فتنهانگیزی آمریکا در دوران عبدالمهدی، توضیح داد: «این امور ثابت کرده که آمریکا ابزارهای جدید خود را به حرکت واخواهد داشت و با اتخاذ گامهایی روان و نرم، عراق را برای اقدامی که دولت آن برای تضمین بهرهبرداری از نیروگاهها در اوج فصل تابستان برداشته، مجازات خواهد کرد».
نظر شما