به گزارش قدس آنلاین به نقل از مهر، وقوع کودتا در نیجر و حمله معترضان به سفارت فرانسه در پایتخت این کشور در کنار اعلام توقف صادرات اورانیوم از سوی نیجر به فرانسه، باعث شده تحلیلگران به این نکته اشاره کنند که نفوذ استعماری فرانسه در قاره آفریقا رو به پایان است.
«عبدالباری عطوان» تحلیلگر مطرح جهان عرب در سرمقاله خود در روزنامه رأی الیوم درباره اوضاع نیجر نوشت: با تهدیدات نظامی کشورهای غرب آفریقا علیه نیجر، قاره آفریقا وارد یک بحران سیاسی بزرگ که ممکن است به یک جنگ خون بار و شکاف خطرناک بیانجامد شده است. به نظر میرسد ممکن است فرانسه سناریوی خونین در لیبی را تکرار کرده و برای برکناری کودتاچیان در نیجر به این کشور لشکرکشی کند. اجرای طرح مداخله نظامی از سوی ۱۵ کشور غرب آفریقا در نیجر منتظر تأیید رهبران این کشورها و چراغ سبز آمریکا و فرانسه است. چه بسا بعید نیست که این مجوز از سوی واشنگتن و پاریس صادر شده باشد.
نکته جالب آنکه کشورهای غرب آفریقا موسوم به گروه اکواس در بسیاری از کودتاهای نظامی در کشورهای این قاره مداخله کرده اند اما مثلاً در کودتای سودان مداخلهای از سوی این کشورها رخ نداد؛ چرا؟ جواب ساده است؛ زیرا کودتا علیه نظام عمر البشیر تحت حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی صورت گرفت. ما در برابر یک جنگ خشونت بار میان غرب به رهبری آمریکا و ائتلاف چین و روسیه برای نفوذ در قاره آفریقا هستیم. آغاز یک جنگ نیابتی داخلی در آفریقا میان این کشورهای بزرگ که به دنبال گسترش نفوذ در قاره سیاه هستند، بعید نیست.
مشکل اینجاست که کشورهای غربی به رهبری آمریکا از شکستهای گذشته خود در افغانستان، عراق و لیبی درس نگرفته و همچنان به دنبال اجرای سیاستهای غارت منابع ملی کشورهای آفریقایی و خاورمیانه به بهانههای مختلف تحت پوشش مداخله نظامی هستند. محور چین و روسیه نفوذ خود را در قاره آفریقا و خاورمیانه از طریق حمایت از پروژههای توسعهای و ارائه وامهای مالی مانند بخشش یا کاهش ۹۰ درصد از بدهیهای کشورهای آفریقایی شرکت کننده در نشست سن پترزبورگ از سوی ولادیمیر پوتین گسترش میدهند. ممکن است کودتای نیجر با حمایت فقرا در این کشور به صورت نهایی پایان بخش نفوذ استعماری فرانسه و آمریکا در قاره آفریقا باشد.
روزنامه القدس العربی نیز در هفته نامه خود در این خصوص نوشت: درگیری میان روسیه و کشورهای غربی برای گسترش نفوذ خود در قاره آفریقا افزایش یافته و به نظر میرسد فرانسویها چمدانهای خود را قبل از ورود نیروهای واگنر روسیه بسته اند. با وجود آنکه روسیه مشغول نبرد اوکراین است اما همچنان به حضور خود در آفریقا به ویژه سودان، نیجر و مالی در شرق و غرب این قاره اهمیت میدهد.
درگیری بر سر نفوذ در قاره آفریقا میتواند به پایان سیاستهای فرانسه در این قاره که شارل دوگل رئیس جمهور وقت این کشور در اوایل دهه شصت قرن گذشته نهادینه کرده و یک استقلال صوری به مستعمرههای پاریس داده، منجر شود. دومینوی سقوط نفوذ فرانسه در این قاره طی دهههای گذشته ادامه داشته و نیجر آخرین حلقه است.
روزنامه العربی الجدید نیز به مسأله نیجر پرداخت و نوشت: کودتاچیان در نیجر تلاش میکنند حمایت شبه نظامیان واگنر روسیه را تاقبل از پایان ضرب الاجل کشورهای اقتصادی غرب آفریقا مبنی بر مداخله نظامی در این کشور جلب کنند. این درخواست در جریان سفر یکی از فرماندهان کودتاچیان به مالی مطرح شده است. این در حالیست که فرانسه از طرح مداخله نظامی در نیجر حمایت میکند.
روزنامه المراقب العراقی با اشاره به درگیریهای اردوگاه آوارگان فلسطینی در جنوب لبنان همزمان با سالگرد انفجار بندر بیروت به نقل از ماجد الزبده تحلیلگر سیاسی نوشت: بررسی تحولات اردوگاه عین الحلوه پرده از راز زمان بندی آغاز این درگیریها برمی دارد. افزایش درگیریها در این اردوگاه همزمان با افزایش تهدیدات رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان، افزایش مقاومت گروههای فلسطینی در کرانه باختری مقابل اشغالگران و تشدید جنایات تل آویو علیه استانهای مختلف فلسطین صورت گرفته است.
روزنامه سوری الثوره در خصوص سیاستهای آمریکا نوشت: با تقویت جایگاه بین المللی روسیه و حمایت این کشور از محور مقاومت و مبارزه با اقدامات تروریستی آمریکا، واشنگتن از سقوط نقش جهانی خود و پایان مرحله جهان تک قطبی وحشت کرده است. نشانههای آغاز یک جهان چندقطبی با محوریت روسیه، چین و محور مقاومت باعث شده عصبانیت آمریکا به اوج خود برسد.
آمریکا به همراه کشورهای استعمارگر دیگر عادت کرده اند که منابع ملی کشورهای جهان را به غارت برده و با جنگ افروزیهای داخلی در این کشورها زیرساختهای آنها را نابود کرده و در نهایت آنها را تحریم اقتصادی کنند. سوریه نیز یکی از محورهای اصلی تشکیل جهان چندقطبی بعد از شکست دادن پروژه تروریستی آمریکا در منطقه و ایستادگی مقابل سیاستهای واشنگتن مبنی بر اعمال فشار و تحریم و بازی در وقت اضافه به شمار میرود.
روزنامه یمنی المسیره به نقل از مهدی المشاط رئیس شورای عالی سیاسی یمن با تیتر «پیام های آتشین خطاب به متجاوزان دریایی» نوشت: در مسیر گسترش برنامههای آموزش نیروی دریایی برای اجرای عملیات حمایت از آبهای منطقهای یمن برنامه ریزی میکنیم. عملیات منحصربه فرد نیروهای یمنی میزان قدرت کنونی آنها و توانمندیهای آتی را نشان داد.
روزنامه الشرق الاوسط نیز به عملیات شهادت طلبانه یک جوان فلسطینی در قلب تل آویو اشاره کرد و نوشت: نهادهای امنیتی اسرائیل وقوع انتفاضه سوم در فلسطین را بعید نمیدانند. آنها معتقدند که این، محتملترین سناریو در مرحله بعد از کناره گیری محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین از قدرت است. یک سایت عبری زبان نوشت که عملیات اخیر در جنین یک تصویر کوچک از یک درگیری نظامی بزرگ بوده که ممکن است در کرانه باختری رخ دهد.
نظر شما