هنوز چند ماه بیشتر از اعلام پایان وضعیت اضطراری و همه‌گیری کووید۱۹ نگذشته که این روزها با افزایش تعداد بستری‌های بیمارستانی در بحبوحه آب‌ وهوای بد و کاهش مصونیت، سویه تازه‌ای از کووید به نام «اریس» پدیدار شده است.

باوجود تکذیب وزارت بهداشت؛ مینو محرز می‌گوید: «اریس»؛ ویروس جدید به ایران آمده است

زیرسویه EG۵ اُمیکرون اسفند ۱۴۰۱ (فوریه ۲۰۲۳) از سوی سازمان جهانی بهداشت شناسایی شد، اما در تیر امسال به دنبال افزایش موارد ابتلا به‌ویژه در منطقه آسیا، از سوی سازمان جهانی بهداشت به عنوان «سویه تحت نظارت» درنظر گرفته شد؛ پس از آن هم کشورهای ایالات متحده، انگلیس، فرانسه و ژاپن از افزایش موارد ابتلا به کووید۱۹ در هفته‌های اخیر خبر دادند.

ویروس کرونا از ابتدای ورود به ایران هفت موج را پشت سرگذاشت که تلخ‌ترین، سنگین‌ترین و سیاه‌ترین آن، موج پنجم بود که در تابستان ۱۴۰۰ و با شیوع سویه دلتا جولان داد و گرد ‌و خاک زیادی به پا کرد؛ حالا هم ظهور این سویه نشان می‌دهد اگرچه خیلی‌ها تصور می‌کنند دوران کووید به پایان رسیده، اما این ویروس همچنان به جهش ادامه می‌دهد و می‌تواند خطرناک باشد.

بر همین اساس محققان جهانی درباره روند افزایش موارد ابتلا به کرونا -با اریس EG۵ - در برخی کشورها هشدار داده و تأکید می‌کنند دولت‌ها باید محتاط بوده و از قبل برنامه‌ریزی و آمادگی لازم در این زمینه داشته باشند تا در چند ماه آینده خود را در وضعیت هشدار قرار ندهند.

در همین خصوص گرچه سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت، به‌تازگی شیوع زیرسویه جدید کرونا در کشور را شایعه دانسته و گفته این زیرسویه که برخی در فضای مجازی می‌خواهند از آن غول بزرگی بسازند، اصلاً تا امروز در ایران دیده نشده، اما مینو محرز، متخصص بیماری‌های عفونی که او را با اقدامات و تحقیقاتش در دوران شیوع کرونا می‌شناسیم، در گفت‌وگو با ما ورود این ویروس را تأیید می‌کند و از ضرورت اقدامات پیشگیرانه در این خصوص می‌گوید.

ورود سویه جدید به ایران

محرز با اعلام اینکه اریس EG۵ به ایران هم آمده و میزان مبتلایان، بستری و حتی فوتی‌های کرونا زیاد شده است، می‌گوید: هرچند سرعت انتشار «اریس» بالاست، ولی به نظر می‌رسد خطرناک‌تر از بقیه نباشد و علائمش مشابه علائم ناشی از سویه‌های دیگر ازجمله آبریزش بینی، سردرد، خستگی، گلودرد و عطسه است.

مینو محرز در گفت‌وگو با قدس با تأکید بر اینکه افراد مشکوک به کووید و سویه جدید و افرادی که آزمایش داده‌اند حتماً از ماسک استفاده کنند که افراد دیگر را مبتلا نکنند، ادامه می‌دهد: این سویه علائم خیلی شدیدی ندارد و خود به خود با استراحت و مصرف داروهای معمولی کنترل خواهد شد.

وی تأکید می کند:کووید همیشه بوده و خواهد بود و هیچ وقت از بین نمی‌رود. در تابستان به دلیل افزایش مسافرت‌ها به نقاط مختلف، این وضعیت مقداری افزایش پیدا کرده است؛ البته درحال حاضر بیشتر بیماران مراجعه‌کننده مشکوک به سویه جدید سرپایی هستند و به‌گونه‌ای نیست که خطرناک باشد و نیاز به بستری داشته باشند، اما در صورتی که افزایش پیدا کند ممکن است به موارد بستری بیشتری هم برسیم.

وی می افزاید:در خانواده‌ها سرعت انتقال بسیار زیاد است و با علائمی مانند سرفه، آبریزش بینی و بدن درد و به‌طور کلی علائم سرماخوردگی همراه است. بیشتر موارد و بیماران دیده شده در سویه «اریس» افرادی بودند که یا مسافری از کشورهایی مثل کانادا، انگلستان و... داشتند و یا اینکه خودشان اقدام به مسافرت به این کشورها کرده بودند.

واکسن‌ها دیگر خیلی مؤثر نیستند

محرز در خصوص اینکه آیا واکسیناسیون برای پیشگیری از ابتلا به سویه‌های جدید مؤثر خواهد بود، می‌گوید: عملاً ثابت شده واکسن زدن خیلی کارایی ندارد؛ وقتی واکسن می‌زنیم ویروس می‌رود و تغییر کرده و به صورت‌های مختلف جهش پیدا می‌کند که ممکن است واکسن برای آن نوع مؤثر نباشد.

وی می‌افزاید: این ویروس در ابتدا همان نوع ووهان چین بود که خیلی از واکسن‌هایی که ساخته شد برای این نوع ویروس بود که البته مؤثر بود، ولی خیلی زود به اُمیکرون تغییر کرد که اثر ۹۰درصدی واکسن یکباره به ۴۰درصد کاهش پیدا کرد، این تغییرات ژنتیکی که ویروس می‌دهد به‌اصطلاح برای فرار از واکسن است.

این متخصص بیماری‌های عفونی با تأکید بر اینکه هنوز تکلیف ما با ویروس کووید مشخص نیست، عنوان می‌کند: به نظر می‌رسد این ویروس مانند آنفلوانزا با ما خواهد بود، فقط هر بار تغییر جهش دارد؛ این درحالی است که آنفلوانزا عادت داشت هر ۱۱-۱۰ سال جهش داشته و سویه تازه‌ای بدهد، اما چند سال پیش که منتظر آمدن سویه تازه‌ای از آنفلوانزا بودیم به یکباره کووید به دنیا معرفی شد و مشکلات زیادی را ایجاد کرد.

وی ادامه می‌دهد: این ویروس همیشه در جامعه هست و وقتی تجمع و رفت‌وآمد افزایش داشته باشد، بالطبع افزایش پیدا می‌کند و واکسن‌ها هم به دلیل تغییر سویه‌ها و سرعت بالای تغییر ژنتیکی این ویروس خیلی مؤثر نیستند.

محرز با تأکید بر اینکه از آخرین دُز واکسنی که اغلب ایرانی‌ها زده‌اند زمان زیادی گذشته و مصونیت نسبت به سویه‌های جدید کمتر شده، می‌گوید: به همین خاطر در دنیا به دنبال واکسن جدید هستند، بر این اساس بهترین راه همچنان رعایت دستورالعمل‌ها و به‌خصوص استفاده از ماسک است که متأسفانه مردم استفاده از ماسک را فراموش کرده‌اند.

وی با توصیه به اینکه مردم همچنان موارد بهداشتی و ایمنی را رعایت کنند، ادامه می‌دهد: الان که بیماری در حال افزایش است، مراکز درمانی به زدن ماسک اقدام کنند و اگر فردی دارای علائم سرماخوردگی است به محل کار خود نرود؛ دوره قرنطینه این سویه هم همان سه تا پنج روز است و پس از آن قدرت سرایت خود را از دست می‌دهد و مسری نخواهد بود.

توانایی ساخت هر نوع واکسنی را داریم

وی در خصوص چرایی نبود پژوهش‌های دارویی و واکسن با تأکید بر اینکه ایران داروی خوراکی اعلام شده ویروس کرونا را هم ساخته، ادامه می‌دهد: ما قدرت و توانایی ساخت هر نوع واکسن و دارویی را داریم، اما در دنیا هم داروی تازه‌ای ساخته نشده که بخواهد این بیماری را درمان کند؛با تغییرات و جهش‌های گسترده‌ای که این ویروس نشان داده، درهیچ نقطه‌ای از دنیا سعی در ساخت واکسن نمی‌کنند تا به‌طور کامل مشخص شود این سویه آخرین سویه از ویروس کروناست تا بعد علیه آن واکسن مؤثری تولید شود.

این متخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به اینکه برای پاییز و زمستان امکان افزایش ابتلاها بیشتر خواهد بود، ادامه می‌دهد: در حال حاضر که این همه‌گیری آغاز شده اگر مدارس و دانشگاه‌ها باز بودند، این وضعیت به مراتب بدتر از چیزی می‌شد که هست؛ بنابراین اگر بخواهد این سویه ادامه داشته باشد وضعیت بدتر خواهد شد.

محرز با تأکید براینکه همچون دیگر سویه‌ها در سویه جدید هم افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند، بیشتر در معرض ابتلا هستند، می‌گوید: همیشه این ویروس‌هایی که خیلی سریع انتقال پیدا می‌کنند، سبب نگرانی هستند چرا که این ویروس فصل نمی‌شناسد و ممکن است در هر دوره‌ای شیوع پیدا کند که باید حتماً موارد ایمنی به‌خصوص برای کسانی که مبتلا هستند، رعایت شود.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.