احمدرضا مدبرنیا در گفتوگو با قدس خراسان با بیان اینکه در سال گذشته۱۴ هزار و ۶۰۰میلیارد تومان مالیات وصول کردیم که نسبت به دوره مشابه ۶۵درصد رشد داشته است اظهار کرد: بزرگترین مشکل مردم در حوزه مالیات بیاطلاعی از قوانین، مقررات و عدم اجرای تکالیف است که در قانون برای افراد مشخص شده و برای اینکه این مشکل برطرف شود اقدام به تهیه دورهها و کلیپهای آموزشی کردهایم.
مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی ادامه داد: محتوای تهیه شده در اختیار اصناف و انجمنها قرار گرفت که فعالان اقتصادی بتوانند از این اطلاعات به درستی استفاده کنند. با توجه به اطلاعرسانیهای انجام شده از این طریق افزون بر ۱۳۰ هزار مؤدی مالیاتی که پرونده نداشتند مراجعه و خودشان پرونده مالیاتی تشکیل دادهاند.
چالشهای قانون مالیات بر خانههای خالی
وی درباره دریافت مالیات از خانههای خالی و خودروهای لوکس یادآور شد: در دو سال اخیر قانون دریافت مالیات از خانههای خالی و خودروهای لوکس مصوب شد و وقتی قانونی جدید مصوب میشود نیازمند ساختارها و زیرساختها برای اجراست. در بخش دریافت مالیات از خودروهای لوکس مشکلی وجود ندارد و حدود ۱۱۳ میلیارد تومان در بخش خودروهای لوکس مطالبه مالیات شده که ۷۱ میلیارد تومان وصول شده است.
مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی ادامه داد: در قسمت خانههای خالی باید وزارت راه و شهرسازی اطلاعات در اختیار ما قرار بدهد و وقتی اطلاعات به درستی در سامانه ما قرار گرفته باشد مطمئناً در بخش وصول مشکلی نخواهیم داشت. وقتی اطلاعات خانههای خالی در سامانه مالیات قرار میگیرد افراد این ادعا را میکنند که مالک خانه نیستند یا خانه خالی نیست و باید این ادعاها در فرایند دادرسی قرار بگیرد تا مالکیت و خالی بودن خانه اثبات شود که پس از طی این مراحل ما اجازه دریافت مالیات را داریم.
مدبرنیا با بیان اینکه مالکیت خانههای خالی در بخش دولتی در تهران بررسی میشود، تصریح کرد: در استان ۶ هزار و ۲۴۰ خانه خالی داریم که افزون بر ۸۰ درصد در شهر مشهد به صورت پراکنده وجود دارند و در شهرستانهایی که بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارند در بحث خانههای خالی میتوانیم مطالبه مالیاتی داشته باشیم که این رقم در حال حاضر به ۷۶ میلیون تومان رسیده است.
وی با اشاره به برگزاری جلسات مختلف در استان و کشور توسط سازمان مالیاتی و اداره کل راه و شهرسازی تأکید کرد: سعی داریم در یک ماهه اخیر اطلاعات را تکمیلتر کنیم تا مراحل دادرسی پروندهها سریعتر تعیین تکلیف شوند و در وصول مالیات از این بخش بهرهمند شویم.
مدبرنیا در بحث فرار مالیاتی مشاغلی چون پزشکی و وکالت اظهار کرد: در این زمینه اداره مبارزه با فرار مالیاتی تشکیل دادهایم و سامانه ۱۵۲۶ را برای اطلاعرسانی داریم و کارشناسان مالیاتی که در سطح شهر مستقر هستند گزارشهای میدانی در این زمینه انجام میدهند و در حال حاضر همه حسابهای بانکی افراد در اختیار سازمان مالیاتی است.
وی خاطرنشان کرد: صاحبان مشاغل در سال گذشته بابت عملکرد ۱۴۰۰، ۷۳۴ میلیارد تومان ابراز مالیاتی داشتهاند و برای عملکرد ۱۴۰۱ نیز ۲هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان ابراز شده، علت آن این است که از ممیزمحوری به سمت دادهمحوری حرکت کردهایم و محوریت تشخیص و رسیدگی دادههای مالی است.
بسته شدن راه تخلفات مالیاتی
مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی به نحوه جمعآوری اطلاعات مالیاتی اشاره کرد و گفت: وقتی اطلاعات بانکی، دستگاه کارتخوان، سامانه جامع تجارت، سامانه ۱۶۹، بارنامهها و میزان فعالیت اقتصادی شخص مشخص باشد، براساس اطلاعات، مالیات مشخص خواهد شد.
مدبرنیا افزود: با افرادی که به شیوه کارت به کارت نقل و انتقالات داشتهاند مکاتبه داشتهایم و تخلف فرار مالیاتی را متذکر شدهایم. ۱۰۰ پرونده در اجرای ماده ۱۸۱ قانون مالیاتهای مستقیم اجرایی کردهایم که ۸۲ پرونده در حال حاضر تکمیل شده است.
وی با یادآوری قانون جدید مالیاتی تصریح کرد: در سال جاری سازمان مالیاتی مکلف به اجرای قانونی جدید است. در این قانون اشخاص حقوقی مکلف هستند از اول مهرماه و اشخاص حقیقی از اول دی ماه پایانه فروشگاهی خود را به سامانه مؤدیان متصل کنند، این سامانه به طور کلی تمام فعالیتهای اشخاص را مورد رصد قرار خواهد داد و اگر تخلفی صورت بگیرد از طریق سیستم تخلف احصا میشود.
وصول مطالبات مالیاتی نمایندگیهای کشوری
مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی در ادامه به دریافت مالیات از نمایندگی شرکتها در استان اشاره کرد و گفت: ۴۲ پرونده داشتهایم که در خارج از استان بود ولی فعالیت آنها در استان صورت میگرفت، ۲۴ پرونده را انتقال دادهایم و ۹ پرونده مربوط به مؤدیان بزرگ است. برای این پروندهها در حال حاضر ماهیانه میزانی از سهم استان را مطالبه میکنیم و به خزانهداری استان واریز میشود.
مدبرنیا خاطرنشان کرد: در سال گذشته ۳ هزار میلیارد تومان مالیات و یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان عوارض از پروندههای ملی که در سایر استانها و تهران بود احصا و به حساب خزانه استان واریز کردیم. با تعدادی درباره دریافت مالیات از نمایندگی شرکتها در استان مخالفت شده که برای این شرکتها سهم فعالیت در استان را مشخص کردهایم به عنوان مثال برای شرکتی که ۸۰ درصد فعالیتش در خارج استان و ۲۰ درصد فعالیتش در داخل استان است در حال نامهنگاری و مطالبه مالیات هستیم که امیدواریم پولهای این قسمت هم به خزانه استان واریز شود.
وی ضمن اشاره به اینکه مبالغ دریافت شده مالیات مستقیم به خزانهداری استان واریز میشود ادامه داد: براساس ابلاغیه بودجه که برای هر دستگاه از منابع مالیاتی مشخص شده است توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی مبالغ مالیات تقسیم و عوارض به حساب شهرداریها، دهیاریها و فرمانداریها واریز میشود که توسط سازمان مالیاتی به حساب خزانه که برای اداره کل اختصاص دادهاند واریز و اداره کل مالیات به صورت ماهیانه به حساب شهرداریها و دهیاریها واریز میکند.
مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی درباره اینکه چه تعداد پرونده کتمان مالیاتی وجود دارد خاطرنشان کرد: در اجرای ماده ۲۷۴ قانون مالیاتهای مستقیم که از سال ۹۵ در قانون مالیاتهای مستقیم دیده شده است، در صورتی که افرادی کتمان درآمد داشته باشند به عنوان جرم شناخته میشود و این جرم از جرایم درجه ۶ است که از سه ماه تا دو سال حبس دارد، این پروندهها در یک کارگروه مورد بررسی قرار میگیرد و پس از تأیید به تهران ارسال میشود که توسط سازمان مالیاتی به قوه قضائیه معرفی میشوند. افرادی را داشتهایم که معرفی شدهاند که بعضیها حکم برائت و بعضی حکم قضایی گرفتهاند.
مدبرنیا ضمن اشاره به نحوه جلوگیری از فرارهای مالیاتی از طریق کد ملی کودکان کار خاطرنشان کرد: افراد به طور کلی براساس کد ملی دستگاههای کارتخوان گرفتهاند و این دستگاهها در صورتی فعال است که به پرونده مالیاتی متصل باشد، افزون بر یک میلیون و ۱۵۰ دستگاه کارتخوان در استان داشتهایم که این دستگاهها بررسی و در حال حاضر به پرونده مالیاتی خودشان متصل شده و بحث فرار مالیاتی وجود ندارد. در کارتهای بازرگانی افراد اگر بخواهند کارت بازرگانی دریافت یا تمدید کنند فرد فعال باید شناسایی و بعد گواهی صادر شود و با توجه به بررسیها در این زمینه موردی در به کارگیری کد ملی کودکان کار برای فرار مالیات نداشتهایم.
قانون معافیتهای مالیاتی برای مشاغل
وی در بحث قانون معافیتهای مالیاتی اظهار کرد: در اجرای ماده ۱۷۲ قانون مالیاتهای مستقیم همه کمکهایی که به حسابهای تعیین شده توسط دولت واریز شود و در راستای بهداشت و درمان، آموزش و پرورش و مواردی که در ماده ۱۷۲ تعیین شده است هزینه شود در هزینههای قابل قبول برای شخص در معافیت مالیاتی مد نظر قرار میگیرد.
مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی ادامه داد: چون زمینههای مختلفی در این ماده قانونی دیده شده و افراد انتخاب میکنند در چه زمینهای هزینه انجام دهند، باید خود مؤدی مالیاتی فیش مربوط را در پرونده مالیاتی لحاظ کند. در صورتی که اقلام سرمایهای باشد باید کارشناسی دادگستری صورت بگیرد و گزارش کارشناسی به تأیید بالاترین مقام مالی مجموعه رسیده باشد.
خبرنگار: طاهره فجرداودلی
نظر شما