به گزارش قدس آنلاین، یک رسانه آمریکایی مدعی شده دولت «جو بایدن» هفته گذشته به کابینه رژیم صهیونیستی گفت که برای حصول توافق عادیسازی با عربستان بایستی امتیازهای قابلتوجهی به فلسطینیها واگذار کند.
پایگاه آکسیوس به نقل از چهار مقام آمریکایی و یک منبع دیگر که اشارهای به نام هیچ یک از آنها نشده این ادعا را مطرح کرده است.
عادیسازی روابط میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی یک دستاورد تاریخی در زمینه سیاست خارجی برای دولت بایدن خواهد بود. دولت بایدن در تلاش است قبل از سه ماه نخست سال میلادی بعدی که فصل رقابتهای انتخاباتی برای او است این توافق را نهایی کند.
آکسیوس نوشته با این حال دولت بایدن با مسیر دشواری روبرو است. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی با دادن هر گونه امتیاز به فلسطینیها مخالف است چرا که انجام چنین اقدامی احزاب راستگرای افراطی را که بخشی از کابینه ائتلافی او هستند خشمگین کرده و به سقوط کابینه او منجر خواهد شد.
«ران درمر»، وزیر امور راهبردی اسرائیل هفته گذشته در سفری به واشنگتن با مقامهای کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا دیدار و با آنها درباره توافق با عربستان سعودی گفتوگو کرد. جو بایدن چند هفته قبل از این پس از گفتوگوهای «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید با مقامات سعودی در جده، مدعی شد که احتمال توافق با ریاض برای عادیسازی روابط با تلآویو وجود دارد.
چهار مقام فعلی و سابق آمریکایی به آکسیوس گفتند «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا هر دو ضرورت اعطای امتیازهای عمده به فلسطینیها به عنوان بخشی از چنین توافقی برای عادیسازی روابط را یادآور شدند.
به گفته دو مقام آمریکایی، بلینکن به درمر گفت چنانچه اسرائیل تصور میکند نیازی به اعطای چنین امتیازی به فلسطینیها وجود ندارد قرائت اشتباهی از اوضاع دارد.
بلینکن گفت عربستان سعودی لازم است به جهان اسلام و جهان عرب نشان بدهد که در ازای عادیسازی روابط با اسرائیل، امتیازهای عمدهای از تلآویو را نصیب خودش کرده است.
حدود دو ماه پیش یک نشریه آمریکایی گزارش داده بود «محمد بن سلمان» درخواست کاخ سفید برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی تا پایان سال جاری میلادی را رد کرده است.
تحلیلگران پیش از این گفتهاند روی کارآمدن کابینه راست افراطی در فلسطین اشغالی به ریاست «بنیامین نتانیاهو» موجب شده برخی از کشورهایی که عادیسازی روابط با تلآویو را آغاز کرده بودند آن را به حالت تعلیق درآورند.
عده دیگری از تحلیلگران هم معتقدند توافق ایران و عربستان سعودی موجب شده عادیسازی روابط ریاض با رژیم صهیونیستی با چالشهای مضاعفی مواجه شود.
روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هیوم» اندکی بعد از توافق ایران و عربستان سعودی آن را شکستی برای تلآویو توصیف کرد و نوشت مشکلات داخلی اسرائیل و تغییرات ژئوپولیتیکی که با همگرایی تهران و ریاض آغاز شد موجب شدهاند اسرائیل خود را در موقعیتی ببیند که انتظار آن را هم نداشته است.
این روزنامه همچنین تصریح کرده بود که این همگرایی باعث توقف طرح سایر کشورها برای عادیسازی روابط با اسرائیل شده است.
طبق گزارش آکسیوس جیک سالیوان هم به درمر گفت که بایدن خواستار جلب حمایت گسترده از سوی نمایندههای دموکرات کنگره برای این توافق عادیسازی روابط است. سالیوان گفت که جلب چنین حمایتی نیازمند برداشتن گامهای جدی از سوی اسرائیل در قبال فلسطینیها خواهد بود.
بسیاری از نمایندههای دموکرات در مجلس سنا که بایستی احتمالاً به بخشهایی از توافق ریاض و تلاویو رأی بدهند انتقادهای سرسختانهای هم به دولت عربستان سعودی و هم به رژیم صهیونیستی دارند.
عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی با عربستان سعودی غیر از عوامل یادشده در بالا با موانع دیگری هم روبرو است. پایگاه ماه گذشته به آکسیوس گفته بودند یکی از بزرگترین موانع برای ایجاد یک توافق گسترده بین عربستان سعودی و اسرائیل درخواست ریاض برای ارتقاء همکاری نظامی این کشور با آمریکا و دسترسیاش به سامانههای تسلیحاتی بسیار پیشرفته است.
سعودیها علاوه بر ان خواستار آن هستند که کاخ سفید برای خریداری مهمات برای نیروی هوایی عربستان سعودی مجوز صادر کند. دولت بایدن به فاصله چند هفته بعد از ورود به کاخ سفید فروش چنین مهماتی به عربستان را به دلیل جنگ یمن به حالت تعلیق درآورد.
مانع دیگر در این مسیر، درخواست عربستان سعودی برای برخوردارشدن از حمایت آمریکا جهت توسعه برنامه هستهای این کشور و از جمله غنیسازی اورانیوم است.
توسعه برنامه هستهای عربستان و غنیسازی اورانیوم در خاک آن کشور برای رژیم اسرائیل منشأ نگرانیهای جدی است اما مقامهای اسرائیلی میگویند رایزنیهایی برای رسیدن به چندین راه حل در این خصوص در جریان است.
طبق گزارش آکسیوس، درمر در گفتوگوهای خود با بلینکن و سالیوان نگاه خوشبینانهای به احتمال اعطای امتیاز از سوی اسرائیل به فلسطینیها نداشت. این موضوع را دو مقام آمریکایی و یک منبع دیگر به این پایگاه خبری اعلام کردند.
ماه پیش روزنامه نیویورک تایمز هم در گزارشی درباره موانع این توافق نوشته بود رژیم صهیونیستی به این درک رسیده که عربستان سعودی به وعده نتانیاهو مبنی بر عدم الحاق کرانه باختری راضی نخواهد شد و به «اقدامات قابل توجه در میدان عمل» نیاز دارد.
در آن گزارش تصریح شده بود بعید است که چنین «اقدامات قابل توجه در میدان عمل» مورد تایید عناصر افراطی کابینه نتانیاهو قرار گیرد و اعمال فشار در این راستا میتواند باعث از بین رفتن آن شود.
درمر به سالیوان گفت که امتیازی که اسرائیل آماده پذیرش آن است موافقت با برنامه هستهای صلحآمیز در خاک عربستان سعودی است.
جیک سالیوان روز سهشنبه در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که توافق دو طرف تا چه اندازه نزدیک است گفته بود برای رسیدن به این توافق «هنوز گامهایی مانده که باید برداشته شوند.»
طبق نوشته آکسیوس هنوز چند موضوع برجسته میان طرفها حلنشده باقیماندهاند که از آن جمله میتوان به معاهده دفاعی احتمالی میان واشنگتن -ریاض و حمایت واشنگتن از برنامه هستهای عربستان اشاره کرد.
حدود دو ماه پیش آنتونی بلینکن هم گفته بود که عادیسازی روابط میان دو طرف کار دشواری است. او در یک سخنرانی روز هفتم تیرماه در اندیشکده شورای روابط خارجی درباره عادیسازی روابط عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی گفت: «به طرز ناباورانهای چالشانگیز و دشوار است. این چیزی نیست که بتواند یک شبه اتفاق بیفتد. اما برای آن یک چشمانداز واقعی وجود دارد و ما داریم روی آن کار میکنیم.»
سه مقام فعلی و سابق آمریکایی به آکسیوس گفتند که نتانیاهو ممکن است در هفته سوم سپتامبر برای دیدار با جو بایدن و سایر مقامهای آمریکایی به کاخ سفید دعوت شود. این در حالی است که دولت بایدن هنوز اینکه آیا دیداری میان بایدن و نتانیاهو اتفاق خواهد افتاد یا خیر و اینکه چنین دیداری چه زمانی اتفاق خواهد افتاد را تأیید نکرده است.
یک منبع مطلع از این موضوع در گفتوگو با آکسیوس مدعی شده که محور اصلی چنین دیداری احتمالاً تأکید بر ضرورت واگذاری امتیازهایی از سوی اسرائیل به فلسطینیها به عنوان بخشی از توافق عادیسازی روابط میان دو طرف خواهد بود.
نظر شما