تحولات لبنان و فلسطین

نبود پیاده‌راه زائر است که در بعضی سال‌ها منجر به حادثه برای زائران شده؛ موضوعی که سخنگوی جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام رضا(ع) از آن بعنوان مطالبه‌ای چندین ساله یاد می‌کند.

نبود پیاده‌راه زائر؛ مهم‌ترین مشکل زائران پیاده امام رضا(ع)

دهه پایانی صفر و سفر زائران و عزاداران پیاده علی‌بن موسی‌الرضا(ع) به سمت مشهدالرضا(ع)، داستان عاشقانه ارادتمندانی است که رنج سفر را با پای پیاده به جان می‌خرند تا در پایان این مسیر سجده شکر به جا بیاورند و دل‌هایشان را به پنجره فولاد امام مهربانی‌ها گره بزنند.

زائران پیاده امام رضا(ع) اگرچه همواره مورد توجه رسانه‌ها و عکاسان خبری بوده و هستند؛ اما از  مشکلاتشان در طول مسیر کمتر گفته شده؛ موضوعی که در این گزارش سعی می‌کنیم به آن بپردازیم.

کمبود ۱۵۰ قلم داروی اورژانسی برای زائران پیاده

سخنگوی جمعیت خدمتگزار زائران پیاده امام رضا(ع) در این باره می‌گوید: تسطیح کنار جاده‌ای در محور قدیم قوچان، کلات، سرخس، فریمان و بخشی  از جاده نیشابور همچنان معضل زائران پیاده به سمت مشهد است. در جاده نیشابور فقط ۳۰کیلومتر جاده انحصاری برای عبور زائران پیاده آماده‌سازی شده و مابقی مسیر حدود ۶۰ کیلومتر باید از جاده رفت و آمد کنند.

حسین رضایی با تأکید بر ضرورت تسطیح کناره‌های جاده برای عبور زائران پیاده به عنوان یک مطالبه چندین ساله، اظهار می‌کند: اگر محورهای منتهی به مشهد در مسافت ۳۰کیلومتری از سمت فریمان، کلات، قوچان، چناران و تربت‌حیدریه تسطیح شود، رفت و آمد زائران ما امن‌تر و راحت‌تر خواهد شد.

وی مشکل دوم زائران پیاده را موضوع آب شرب و غیرشرب عنوان کرده و می‌گوید: از شهرداری و دستگاه‌هایی که تانکر آب دارند درخواست می‌کنیم حتماً با جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام رضا(ع) در ارتباط باشند.

سخنگوی جمعیت خدمتگزار زائران پیاده امام رضا(ع) ادامه می‌دهد: تأمین گاز پیک‌نیکی از دیگر نیازهایی بوده که لازم است در ایستگاه‌های صلواتی فراهم باشد. همچنین حضور نیروهای بهداشتی در ایستگاه‌های صلواتی و نظارت بر توزیع مواد غذایی میان زائران پیاده از دیگر درخواست‌هاست.

رضایی می‌گوید: برای تأمین ۱۵۰ قلم داروی اورژانسی ضروری با مشکل مواجه هستیم که فهرست آن‌ها را به دانشگاه علوم پزشکی مشهد داده‌ایم تا فراهم شود.

وی بیان می‌کند: مردم نذورات خود را در کنار جاده توزیع نکنند و حتماً این کار را از طریق ایستگاه‌های صلواتی انجام دهند؛ چرا که مأموران بهداشت آنجا حضور دارند و بر موضوع نظارت می‌کنند.

امکانات کم محور تربت‌حیدریه به مشهد برای زائران پیاده 

حسن علی اکبری که هشت سال است در مسیر تربت‌حیدریه به مشهد موکب پذیرایی از زائران پیاده دارد هم به خبرنگار ما می‌گوید: متأسفانه این محور با وجود زائران پیاده زیادی که دارد، مسیر زائر ندارد.

این خدمتگزار زائران پیاده امام رضا(ع) یادآور می‌شود: این مسیر در بخش‌هایی کوهستانی، دارای گردنه و تونل است. بنابراین در این شرایط زائر مجبور است از مسیر سواره‌رو رفت و آمد کند.

وی کمبود امکانات را دیگر مشکل زائران پیاده در این محور دانسته و می‌گوید: بعضی ایستگاه‌ها حدود ۱۵ کیلومتر از هم فاصله دارند و این فاصله برای زائران پیاده حدود پنج ساعت زمان می‌برد و زیاد است. در این مدت برای استفاده از سرویس بهداشتی با مشکل مواجه می‌شوند.

محدودیت‌های تردد در محورهای منتهی به مشهد در دهه پایانی صفر

موضوع را از رئیس پلیس راه خراسان رضوی پیگیری می‌کنیم.

سرهنگ حسین میش‌مست می‌گوید: در مسیرهای منتهی به مشهد مقدس فقط در محور ملک‌آباد به مشهد مسیر پیاده‌راه زائر داریم. البته حاشیه راه‌ها تیغ‌زنی شده؛ اما خاکی است. این عزیزان مسیرهای طولانی را طی می‌کنند و بیشتر آن‌ها پاهایشان تاول زده و به همین علت در کناره‌های خاکی جاده که دارای شن و سنگریزه است، جراحت‌هایشان بدتر می‌شود. از این رو ترجیح می‌دهند در مسیر آسفالت رفت‌وآمد داشته باشند.

وی اضافه می‌کند: همکاران ما در پلیس راه به زائران پیاده آموزش‌ها و توصیه‌های لازم برای کاهش حوادث را می‌دهند. مجموعه پلیس راه خراسان رضوی با ۲۵ پاسگاه در سطح استان تمام توان خودرویی و نیرویی خود را به صورت ۱۰۰درصد به حالت آماده‌باش درآورده تا رفت و آمد این زائران پیاده و سواره را تسهیل کنند.

رئیس پلیس راه خراسان رضوی در ادامه عنوان می‌کند: پیگیری‌هایی در راستای ایجاد مسیر زائران پیاده در دیگر محورهای استان انجام داده‌ایم؛ اما مستلزم هزینه و اعتبار  است.

میش‌مست درباره محدودیت‌های ترافیکی محورهای خراسان رضوی در دهه پایانی صفر اعلام می‌کند: از صبح دوشنبه ۲۰ شهریور مسیر ملک‌آباد به سمت مشهد در جاده قدیم نیشابور فقط در اختیار زائران پیاده است. در سایر مسیرها نیز از تاریخ ۲۲ تا ۲۵ شهریور ماه محدودیت تردد برای ناوگان باربری به جز مواد سوختی و فاسدشدنی خواهیم داشت.

استفاده از جلیقه‌های شبرنگ، حرکت در خلاف جهت خودروها و تردد به صورت ستونی در امتداد مسیرها از جمله توصیه‌های رئیس پلیس راه استان به زائران پیاده است.

اقدامات اداره کل راهداری برای زائران پیاده امام رضا(ع) چه بوده است؟

مرور آنچه در این گزارش عنوان شد، نشان می‌دهد مهم‌ترین مشکل زائران پیاده امام رضا(ع)، نبود پیاده‌راه زائر است که در بعضی سال‌ها منجر به حادثه برای زائران شده؛ موضوعی که سال‌هاست عنوان شده و همچنان باقی است و اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای باید در مورد آن پاسخگو باشد؛ اما متأسفانه با وجود پیگیری‌های‌ زیاد خبرنگاران قدس خراسان، پاسخی از مسئولان مربوطه دریافت نشده است.

خبرنگار: معصومه مومنیان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.