تحولات لبنان و فلسطین

معاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی در مورد تعاونی‌های مرزنشین و اینکه در دولت سیزدهم اتفاقات خوبی افتاده است گفت: ریشه بسیاری از مشکلات ما در این حوزه نبود آموزش است. اعضای تعاونی‌ها نسبت به حقوق خود آشنا نیستند.

اعضای تعاونی‌ها نسبت به حقوق خود آشنا نیستند

به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایسنا، مهدی مسکنی در بیستمین اجلاس شورای عالی استان‌ها در خصوص مسائل و مشکلات تعاونی‌های سراسر کشور گفت: وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی با ادغام وزارت رفاه و تأمین اجتماعی، وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت تعاون تشکیل شد.

وی افزود: این وزارتخانه دارای ۵ صندوق تامین اجتماعی، بیمه عشایر، فولاد، بازنشستگی و آینده‌ساز است که در حال توسعه است. همچنین ۷۰۰ شرکت، ۲ هواپیمایی، بانک توسعه و تعاون، چند سازمان و ... زیرمجموعه این وزارتخانه هستند که وظایف زیادی را بر عهده این ارگان می‌گذارند.

مسکنی در پاسخ به دغدغه اعضای شورای عالی استان مبنی بر اینکه تعاونی‌های مسکن نمی‌توانند در پروژه‌های نهضت ملی مسکن وارد شوند، گفت: ما سه نوع تعاونی از جمله تعاونی متعارف، تعاونی مسکن مهر و تعاونی نهضت جهش ملی مسکن داریم که تعاونی نهضت جهش ملی مسکن جدیدا در دولت سیزدهم شکل گرفته است. بنابراین این تعاونی اخیرا می‌تواند در توسعه نهضت ملی مسکن مشارکت کند.

معاون تعاون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی گفت: برخی از تعاونی‌ها سابقه بدی در گذشته داشته‌اند و اکنون در تلاش هستند وارد پروژه‌های نهضت ملی مسکن شوند که ما جلوی آن‌ها را گرفتیم. چون نمی‌توانیم اجازه دهیم به افراد بیشتری خسارت و آسیب وارد کنند.

وی تاکید کرد: در نهضت ملی مسکن بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار خانه ساخته شده است که ۱ میلیون و ۱۱۰ هزار مورد خود مالکی و ۱ میلیون و ۹۰ هزار هم انبوه سازی و تعاونی ساز بوده است. از این مقدار ۸۴۰ هزار مورد از سوی تعاونی‌ها ساخته شده است که ۸۰۲ هزار مورد تحویل داده شده و از این تعداد ۳۸ هزار مورد دچار مشکل شده است. آن ۳۸ هزار مورد در قالب ۵۳۸ تعاونی بوده است که امروز شناسایی و سوابق آن‌ها را جمع آوری کردیم تا در صورت اقدام به مجوز جدید از فعالیت آن‌ها جلوگیری شود.

مسکنی ادامه داد: از این رو ما اساسنامه‌ها را تغییر داده و کف و سقف مواد ۶ و ۲۰ قانون تعاون را رعایت کردیم. بر این اساس کف تعداد عضو تعاونی ۳۰ نفر و سقف آن باید ۲۰۰ نفر باشد. اما برخی از تعاونی‌ها وجود دارند که بالای ۲۰۰۰ نفر عضو دارند. یعنی ما سرنوشت ۲۰۰۰  نفر را به تصمیمات هیئت مدیره گره زدیم. بنابراین ما به این سمت حرکت کردیم که این تعاونی‌ها را خرد کرده و در قالب تعاونی‌های ۲۰۰ نفره باز سازماندهی کنیم.

معاون تعاون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی گفت: ما در تعاون بین نظام سرمایه‌داری و نظام قیمت تمام شده درگیر هستیم. تعاونی‌های مسکن قیمت تمام شده عرضه می‌کنند. در مدل سرمایه‌داری قیمت فروش قیمت روز ساختمان است ولی در مدل تعاونی قیمت همان قیمت پیش خرید است. تعاونی مسکن ایران تنها مدلی است در دنیا که جواب داده است. هیچ شرکت تعاونی مسکنی در دنیا اندازه تعاونی مسکن ایران نتوانسته خانه بسازد. اما چون دولت‌ها دستاوردهای دولت گذشته را زیر سوال می‌برند این مسئله دیده نمی‌شود.

وی ادامه داد: در مورد تعاونی‌های مرزنشین در دولت سیزدهم اتفاقات خوبی افتاده است. ریشه بسیاری از مشکلات ما در این حوزه نبود آموزش است. اعضای تعاونی‌ها نسبت به حقوق خود آشنا نیستند.

مسکنی اضافه کرد: تعاونی مرزنشین برای این ایجاد شد که یک مرزنشین در ۱۷ استان ایران که ۱۹ میلیون نفر جمعیت را در خود جای داده است در ۲۵ کیلومتری مرز زمینی و ۵۰ کیلومتری مرز دریایی بتواند طبق قانونی که در دولت جدید تصویب شد در سال ۳۰۰ دلار صادرات و ۳۰۰ دلار واردات در ۶۰ قلم کالا داشته باشد.

معاون تعاون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی تصریح کرد: پیش از این یک دلال از کم اطلاعی هیئت مدیره تعاونی‌های مرزنشین نسبت به حقوق خود سواستفاده می‌کرده و با امتیاز تعاونی‌ها واردات و صادرات را انجام می‌داده و مالیات برای تعاونی‌ها صادر می‌شده است. بنابراین مسئله ناآگاهی سبب تعطیلی و بدهکاری تعاونی‌ها شده است. از این رو آموزش باید برای تعاونی‌ها وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه جنگ بین نظام سرمایه‌داری و سیستم تعاونی محور وجود دارد گفت: تعاونی‌ها به دنبال ارائه محصول با قیمت تمام شده بدون برداشت حق العمل هستند، اما سیستم سرمایه داری به دنبال سود بیشتر است. از این رو سیستم تعاونی مدل اقتصادی مطلوب اسلامی است و در فرانسه و کشورهای اروپایی نیز به این نتیجه رسیداند که باید سیستم را به سوی سیستم تعاونی ببرند و از ۳ بانک مهم ۲ بانک آن به صورت تعاونی مدیریت می‌شود. در کشورهای اروپایی مدل رشد اقتصادی برابر یک ارزش تعلق می‌گیرد و اعتقاد دارند مدیر کارخانه‌ای که اجازه می‌دهد کارگر در کنارش پیشرفت کند یک ایثارگر است.

مسکنی تاکید کرد: در فرهنگ ایران تعاون وجود داشته و در سال ۱۳۰۴ تعاونی شکل گرفته است و نکته مهم این است که هرجا که تعاون شکل گرفته تعاونی موفق بوده است و هرجا که تعاونی به صورت دستوری شکل گرفته،   موفق نشده است.

معاون تعاون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی اظهار کرد: مدل تعاونی یک مدل کاملا اجتماعی است. ابتدا باید مردم به این نتیجه برسند که ما می‌خواهیم رشد اقتصادی داشته باشیم. بنابرین خودشان باید به دنبال یاد گرفتن باشند و آموزش را به گردن دولت نیندازند. از این رو آموزش اگر خود انگیخته باشد ماندگار است و وظیفه دولت تسهیل این مسیر است.

وی تصریح کرد: دولت سیزدهم به شدت در راستای مردمی سازی اقتصاد کمک کرده و در این مدت اتفاقات خوبی رخ داده است. برای مثال بعد از ۱۳ سال سرمایه بانک توسعه تعاون ۱۴۰ درصد افزایش یافته است. دولت نهم و دهم بانک توسعه تعاون را بدون زیان به دولت یازدهم و دوازدهم تحویل داده اما دولت سیزدهم با زیان انباشه هزار میلیارد تومانی این بانک را از دولت دوازدهم تحویل گرفته و بعد از ۱۸ ماه این بانک را از زیان خارج کرده است. ما در این مدت کار منفی را جبران کرده‌ایم و به همین دلیل به چشم نمی‌آید. در این ۲ سال بانک توسعه تعاون به اندازه ۱۰ سال یعنی نزدیک به ۷۰ همت تسهیلات داده است.

مسکنی اظهار کرد: زمانی که تعاونی روستایی در سال ۷۰ در کشور شکل گرفته و امروز از میان رفته است نتیجه جنگ اقتصادی آمریکا با ایران است و متاسفانه دولت‌های گذشته نیز در این شکست و از بین رفتن بخش‌هایی از اقتصاد تعاونی کشور نقش داشته است. چرا که هیچ اعتقادی به تعاونی نداشته‌اند. در صورتی که رئیس دولت سیزدهم اعتقاد راسخ به کار تعاونی دارد و بعد از ۱۱ سال سند توسعه تعاون را ابلاغ کرد و در کمتر از دو سال توانستیم ۵۰۰۰ تعاونی جدید را فعال کنیم و تنها بخشی باشیم که توانسته است صادرات غیرنفتی خود را به ۱.۸ میلیارد تومان برساند.

معاون تعاون وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی با بیان اینکه اراده رهبر انقلاب و رئیس جمهوری توسعه اقتصاد مردم است، گفت: جلسه‌ای نبوده که رئیس جمهوری به این مسئله نپرداخته است. نمی‌گوییم مشکل وجود ندارد بلکه ایمان داریم با اراده انقلابی و توکل به خدا می‌توانیم این مشکلات را حل کنیم.

وی با اشاره به پیشنهاد یکی از اعضای شورای عالی استان‌ها در خصوص تشکیل کارگروه مشترک میان شورای عالی استان‌ها و وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی در خصوص حل مشکل تعاونی‌ها گفت: ما موافق این مسئله هستیم و امیدواریم به زوی تشکیل شود.

منبع: خبرگزاری ایسنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.