م ظرافتی/ مجموع پیشبینیهای تحلیلگران را هم که بخوانید، میبینید اغلب تحلیلگران بعد از کلی تعریف و تشکیک زحمت کشیده و اینجوری پیشبینی کردهاند: «احتمال دارد اقتصاد ایران با ابرتورم روبهرو شود... شاید اقتصادمان با تورم بالا دست به گریبان شود... ممکن است اقتصاد ایران تورم بالا را تجربه کند و...».
تهدیگ
کارشناسان و تحلیلگران این صفحه میگویند اصولاً پرسش «آیا اقتصاد ایران با ابرتورم روبهرو میشود؟» و پاسخش، پرسش و پاسخ جالبی نیست. دلیلش اینکه دقیقاً شبیه آن پرسش معروف «فلان جانور تخم میگذارد یا بچه میزاید؟» است. خب همانطور که از برخی جانوران هرکاری که فکرش را بکنید، برمیآید، اقتصاد ما هم با توجه به تورم سالهای اخیر هر اتفاقی ممکن است برایش پیش بیاید و تخم جدید بگذارد یا مولود تازهای به دنیا بیاورد.
از اینها که بگذریم پاسخ و پیشبینی تحلیلگران درباره میزان تورم، آدم را یاد آن داستان تاریخی میاندازد. میگویند سیاستمداران و حتی امپراتورها در روم باستان همه مسائل سیاسی، اقتصادی و غیرهای مملکتشان را با پیشگویی جلو می بردند. یک نمونهاش «کلودیوس» فرمانده ارشد ارتش روم بود که پیش از حمله به جایی «جوجههای مقدس»ی را که همه جا همراهش بود از قفس بیرون میآورد و برایشان دانه میپاشید. اگر جوجهها شروع به خوردن دانه میکردند یعنی در جنگ پیش رو پیروز میشدند، اگر هم جوجهها نوک به دانه نمیزدند معنیاش این بود که نباید جنگ یا حمله را آغاز کرد چون منجر به شکست میشود! البته این را هم گفتهاند که جناب کلودیوس هروقت خیلی دوست داشت به جایی حمله کند، اما جوجههای مقدسش دانه نمیخوردند، آنها را میانداخت توی رودخانه تا حسابی آب بخورند. بعد هم استدلال میکرد که دیدید، جوجهها آب خوردند؟ یعنی پیروزی در این جنگ از آب خوردن هم آسانتر است!
غرض اینکه به تحلیلگران اقتصادیمان عرض میکنیم موقع پیشبینی و بلکه پیشگویی درباره اقتصاد ایران گاهی به روش تحلیل و پیشبینی جوجهای هم فکر کنند، شاید افاقه کند و مشکلات پیش رو پیشبینی و حل شود!
۱۷ مهر ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۱
کد خبر: 922689
تازگیها میان تحلیلگران اقتصادی کشورمان این بحث و پرسش داغ شده که: «آیا اقتصاد ایران در سال۱۴۰۲ با یک ابَرتورم روبهرو میشود؟»
منبع: قدس آنلاین
نظر شما