تحولات لبنان و فلسطین

ساعت پس از زلزله مرگبار هرات، افغانستان دوباره لرزید. زلزله‌هایی به بزرگی ۶/۳ و ۵/۶ ریشتر در شمال هرات، منطقه قره‌باغ افغانستان و در منطقه تیرپل در شمال افغانستان در ۷ اکتبر رخ داد.

چراغی که هم به مسجد هم به خانه رواست/ چرا حضور امدادگران ایرانی در هرات امری پسندیده است؟

به گزارش قدس آنلاین، تلفات به قدری سنگین بود که آمارها از بیش از ۲هزار کشته و تعداد زیادی مجروح حکایت دارد. ایران کمک‌های خود را به این کشور ارسال کرد.

اگرچه برخی می‌گویند چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است، اما باید گفت در عرف بین‌الملل برای عملیات ارسال کمک‌های مردمی و حتی دولتی به کشورهای خسارت‌زده اثرات بسیار مطلوبی ذکر شده است.

از سویی دیگر کمک به کشورهای آسیب دیده به‌خصوص همسایه از ضروریات اخلاقی و انسانی است و در بطن خود همدردی و حس انسان‌دوستانه را نهادینه می‌کند.  در برخی از کشورها، مؤسسات و مراکزی برای کمک‌های بین‌المللی وجود دارد.

در آمریکا مرکزی به نام فیما (FEMA) وجود دارد که نقطه تماس مرکزی در دولت فدرال ایالات متحده برای طیف گسترده‌ای از فعالیت‌ها در واکنش‌های اضطراری است.

این آژانس همچنین برای یاری‌رسانی به نیازمندان با مقامات ایالتی و محلی و گروه‌های خصوصی و غیرانتفاعی همکاری می‌کند. جالب آنجاست که تیم‌های اعزامی بیشتر شامل مترجمان نیز می‌شوند.

این مرکز ابتدا برای کمک‌های داخلی ایالات متحده تأسیس شد، اما پس از آن فعالیت خود را گسترش داد. باید توجه کرد اعزام مترجم همراه با ارائه خدمات و ارسال کالاهای مورد نیاز به افراد خسارت‌ دیده در راستای دیپلماسی عمومی است.

مشابه این مرکز در کشورهای اروپایی نیز وجود دارد که همواره با بوق و کرنا و با پیوست رسانه‌ای کمک‌های امدادی خود را به کشورهای دیگر اعزام می‌کنند.

ایران نیز کمک‌های مختلف خود را به کشورهای خسارت‌دیده ارسال کرده، اما کمک‌های ایران به سایر کشورها نظیر سوریه و ترکیه و حتی هرات هیچ‌گاه پیوست رسانه‌ای متناسب نداشته است.

به‌عنوان مثال دبیرکل هلال احمر ایران آمادگی خود را برای برپایی یک بیمارستان صحرایی در مناطق زلزله‌زده اعلام کرده و افزوده است تعداد ۱۰‌تیم عملیاتی و امدادی مجهز به ولایت هرات اعزام شده‌اند، اما این اعزام گسترده کمترین انعکاس رسانه‌ای را پیدا کرده است.

در کمک‌رسانی‌هایی که توسط ایران صورت می‌گیرد حتی نیروهای نظامی هم با رویکردهای انسان‌دوستانه وارد میدان می‌شوند. مثلاً سردار رمضان شریف در همین زمینه اذعان کرده است با دستور سرلشکر سلامی فرمانده کل سپاه مبنی بر امدادرسانی به زلزله‌زدگان افغانستانی، یگان‌های امدادی و درمانی سپاه و بسیج آماده هستند در صورت درخواست مقامات کابل در چارچوب همکاری‌های انسان‌دوستانه و بر اساس آموزه‌های اسلامی به کمک مردم زلزله زده و آسیب دیده از زلزله اخیر بشتابند.

اعزام کمک‌های مادی و معنوی علاوه بر انجام وظیفه انسانی می‌تواند به بهبود چهره ایران در نزد مردم همسایه کمک کند و موجب الفت میان قلوب مسلمانان نیز شود. کمک‌های اساسی ایران به ترکیه و سوریه نیز بسیار درخور توجه بود.

این در حالی است که در بسیاری از موارد کمک‌های انساندوستانه کشورهای غربی اهداف پشت پرده داشته است؛ یعنی ارسال کمک‌های انسانی با هدف اثرگذاری فرهنگی بوده و حتی برخی مواقع کشورهایی مانند آمریکا مانع دریافت اقلام دیگر کشورها توسط کشور آسیب دیده شده‌اند.

به عنوان مثال می‌توان به صحبت‌های بهرام قاسمی سخنگوی وقت وزارت امورخارجه اشاره کرد که گفت آمریکا حساب‌های هلال احمر ایران را مسدود کرده و با این اقدام عملاً کمک‌رسانی از کشورهای دیگر به مردم سیل زده را مختل کرده است.

این نشان‌دهنده رویکرد ضد مردمی دولتمردان این کشور باوجود شعارها و ادعاهای آن‌هاست. قاسمی اضافه کرد: بدون هیچ چشمداشتی از آنانی که جان آدمی را هم ابزاری سیاسی برای اهداف نامقدس خود می‌دانند، جهانیان و زمان قضاوت خواهند کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.