تحولات منطقه

تجارت و کشت وزرع چای یکی از پرسود ترین تجارت های جهان می باشد .کشت و زرع این گیاه در زمان مظفرالدین شاه قاجار توسط محمد میرزا کاشف السلطنه ، جنرال قونسل ایران در هندوستان وارد کشور شد .

روایت ورود چای به ایران / تجارت ایران وهندوستان در زمان مظفرالدین شاه قاجار( بخش اول)  
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

حمید اسدی-خبرنگار تحریریه جوان قدس:  گیاهان زیادی در زندگی روزمره ما مورد استفاده قرار می گیرند ، که به صورت خام و یا فرآوری شده هستند . یکی از این گیاهان چای است . چای در زندگی روز مره ایرانیان و جهان کاربرد فراوان دارد . از نوشیدنی برای رفع خستگی تا استفاده به عنوان داروی گیاهی و سنتی که زیاد مصرف می شود. حتی برای پذیرایی از مهمانان هم در مجالسو یا ادارات استفاد می شود . هرچند این گیاه امروزه در اقصی نقاط دنیا کاشت و کشت می شود وتجارت خوب و پر رونقی را برای تجار و کشورهای تولید کننده به همراه دارد ولیکن در قرن های گذشته فقط تعداد معدودی از کشور ها مثل چین و هند آن را تولید و از تجارت آن نفع می بردند . شروع تجارت ، و یا کشت و زرع این گیاه در ایران از زمان مظفر الدین شاه قاجار انجام شد و تا امروز ادامه دارد ؛ تا آنجا که این گیاه پژوهشکده و سازمانی مختص به خود را در کشورمان دارد .

تحول تجاری ایران و هند با تجارت چای

محمد میرزا کاشف السلطنه جنرال قونسل ایران در هند(1317 ه .ق) ، زمانی که شروع به کار کرد تحولی بزرگی در روابط تجاری ایران و هند به وجود آمد ؛ به خصوص در زمینه های کشت و زرع چای که چگونگی و درآمد حاصل از آن را  برای اقتصاد هر کشوری مفید دانسته بود .

آنچه که از خلاصه گفته های او به دست می آید این است که چهل و هفت سال قبل دولت انگلیس سفیری مخصوصی را به چین اعزام نمود و با هدایای فراوان روانه دربار خاقان آن کشور کرد تا چند نفر چایکار حرفه ای را با مقادیری بذر گیاه چای به هندوستان آوردند . برای این منظور دولت انگلیس ، حقوق و مزایای خوبی را برای چایکاران چینی در نظر گرفت که این موضوع باعث شد صنعت چای در کشور هندوستان مرسوم و متداول گردد . مدت زمانی کوتاه از این موضوع گذشت و مرغوبیت چای دارجلینگ هندی شهرت جهانی یافت اقتصاد هندوستان اوضاع بهتری پیدا کرد .

کاشف السلطنه در مکاتباش با میرزا نصراله مشیر الدوله وزیر خارجه ایران چگونگی کشت وزرع چای و راه های درآمد این صنعت را شرح می دهد . ضمن اینکه این موضوع را یادآور می شود که دولت روس هم بخشی از درآمد خود را از طریق کشت و زرع چایکاری تامین می نماید و این از صنعت می توان به عنوان بهترین منبع درآمد برای مردمان و حکومت ایران استفاده کرد .

کاشف السلطنه برای کسب نتیجه مطلوب تلاش های زیادی کرد و از ایرانیان مقیم هندوستان که به حقوق و مزایای کمتری قانع هستند استفاده می کرد ؛ چرا که به دلیل عرق ( ملی)  به حقوق کم بسنده می کردند .

البته کاشف السلطنه از وجود متخصصین خارجی و با تکنیک در این صنعت کشاورزی بهره برد و برای یافتن راه های مناسب تلاش های زیادی کرد . اما در گزارش خود می نویسد ، که متخصص انگلیسی برای این کار گران است و به صرفه دولت ایران است که یکی از ایرانیان متخصص چایکاری که به زبانهای انگلیسی ، عربی و فارسی مسلط است و در مزارع چایکاری هندوستان تجربه دارد و (شهادت نامه) امتحانات رشته چایکاری و توسعه کشت آن را به دست آورده است را به ایران بفرستد و همچنین ، دولت نیز لازم است کمال همکاری را با وی به عمل آورد .

روایت ورود چای به ایران / تجارت ایران وهندوستان در زمان مظفرالدین شاه قاجار( بخش اول)  

تلاش کاشف السلطنه برای بی نیازی ایران از واردات چای

محمد میرزا کاشف السلطنه تلاش های زیادی کرد تا ایران را از ورود چای خارجی بی نیاز کند . البته سعی و کوشش او نتیجه داد و مدت زمان کوتاهی صدر اظم وقت ایران طی دستوری به وی یادآور می شود ضمن استخدام دو نفر چایکار ، ده من تخم چای خریداری نماید و به همراه میرزا عبدالحسین خان که ایرانی و متخصص کشت و زرع چای است به ایران بفرستد و آگاه می کند که دولت از این قبیل افراد به خوبی نگه داری و حمایت می کند .

رونق اقتصاد ایران با ارسال بذر اولیه سایر گیاهان

جنرال قونسل ایران ، در گزارشی دیگر که به وزارت خارجه ایران ارسال می کند اعلام کرده است ، علاوه بر چای محصولات با ارزش دیگری نیز می تواند بفرستد که اگر کشاورزان و مردم ایران راه و رسم کشت آنها را بیاموزند تجارت و اقتصاد ایران ، رونق بهتری می یابد . به همین دلیل درخواست میکند تا اجازه بدهند بذر اولیه گیاهان هل ، فلفل سیاه ، زرد چوبه ، زنجبیل ، قهوه ، دارچین _ گنه گنه ، تخم نیشکرسفید که جنس آن غیر از شکر سرخ مازندرانی است را به ایران بفرستد .

علاوه بر این نهال درختان مفید و میوه دار دیگری از قبیل امبه و درختان جنگلی ارزنده به خاطر چوب آن که درصنعت چوب و نجاری که مورد استفاده قرار می گیرد را به کشورمان بفرستد و تا حدی ایران را از واردات بی نیاز کند .

کشت چای در باغچه کنسولگری ایران در هندوستان 

طی گزارش مبسوطی که میرزا عبدالحسین خان به کاشف السلطنه در هندوستان ارسال می کند ، مشکلات حمل ونقل چای را شرح داده و نسبت به حقوق و مزایای خویش نیز تقاضای رسیدگی و بذل محبت نموده است. کاشف السلطنه توسعه و رواج چایکاری در ایران را دوست می داشت و همچنین علاقه مند بود مردم ایران با کشت و زرع این گیاه آشنا شوند .به همین دلیل در گزارشات خودش می نویسد ، در محل کنسولگری ایران باغچه ای را اجاره کرده است و اوقات فراغت خویش را به مراقبت و نگه داری از چاییهای کاشته شده در باغچه می گذارند .

 وی پس از مدتی تحمل زحماتی توانست محصول خوب و خوش طعمی را به دست بیاورد که نمونه ای از آن را برای مظفرالدین شاه و سایر مقامات مملکت فرستاد و یادآور شد که سواحل شمالی ایران (در دریای خزر) بهترین مناطق برای چایکاری در ایران می باشد . 

ناگفته نماند محمد میرزا کاشف السلطنه جنرال قونسل ایران در هندوستان ( علی رغم اینکه نمی خواست شخصی خارجی را استخدام کند ) ، فردی آمریکایی را که صنعت چایکاری می دانست استخدام نمود و او را با ماهی ششصد روپیه که معادل یکصد ونود تومان آن روزگار بود راهی ایران کرد تا به صنعت چایکاری ایران کمک کند .

  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.