به زعم کارشناسان، انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی بستری برای شفاف سازی عملکرد آنها و نظارت بر عملکردشان به وجود میآورد. به طوری که در نهایت بهبود عملکرد آنها را شاهد خواهیم بود.
وزارت اقتصاد در دولت سیزدهم، اقدامات مهمی در راستای شفاف سازی تاریک خانه ی مربوط به عملکرد شرکتهای دولتی انجام داده است. در همین ارتباط، شاهد انتشار صورتهای مالی این شرکتها، تصویب آیین نامه انتظام بخشی و شفاف سازی عملکرد شرکتهای دولتی و انتشار کتاب نگاهی بر عملکرد شرکتهای دولتی هستیم.
انتشار صورتهای مالی تمامی شرکتهایی که به نحوی انتصاباتش توسط دولت صورت میگیرد، در دستور کار قرار گرفته است. تمامی شرکتهایی که به نحوی تحت کنترل و مدیریت دولت هستند، شامل این شفاف سازی شده اند.
واقعیت این است که دولت بیش از ۵۰ درصد از مالکیت شرکتهای دولتی را برعهده دارد و مردم در این شرکتها ذینفع هستند. بنابراین، شفاف سازی عملکرد این شرکتها از اهمیت بالایی برخوردار است و به ایجاد اعتماد عمومی منجر میشود.
دولت سیزدهم عزمش را جزم کرده است که چیز پنهانی از دید مردم در ارتباط با شرکتهای دولتی نداشته باشیم و همه چیز شفاف سازی شود. این آغازی بر یک فرآیند است، گام اول به شمار میرود.
نظرات بهروز محبی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات کشور را در ادامه در مورد اقدامات وزارت اقتصاد در راستای شفافیت بخشی به عملکرد شرکتهای دولتی میخوانید.
محبی با اشاره به این موضوع که اساساً شفاف سازی به لحاظ ایجاد فضای رقابتی و اعتماد عمومی یک اصل است، تصریح کرد: بسیاری از مشکلاتی که در دولتها اتفاق میافتد، بر اثر تاریکخانههاست. در یک فضای غیرشفاف است که افراد میتوانند کارهایی انجام دهند که منجر به مفاسد میشود و سوءاستفادهها شکل میگیرد.
وی ادامه داد: شفاف سازی اطلاعات مالی شرکتها و نهادهای دولتی از اهمیت بالایی برخوردار است و به روشن شدن امور و از بین رفتن بستر سوءاستفاده میانجامد. شفافیت یکی از برنامههای اساسی دولت سیزدهم و مجلس یازدهم است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس خاطرنشان کرد: انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی نشان میدهد که شرکتهای دولتی چه وضعیتی دارند. مدیران وقتی بدانند که در معرض شفافیت قرار دارند و عملکرد آنها مورد قضاوت عمومی قرار میگیرد، قطعاً تلاش میکنند کارنامه ی بهتری از خود و شرکت تحت کنترل شان به نمایش بگذارند. این شرایط منجر به افزایش بهره وری شرکتها میشود.
محبی گفت: بنابر اطلاعات منتشره توسط وزارت اقتصاد افزایش درآمدهای عملیاتی ۱۰۰۰ شرکتی که در آبان ماه صورتهای مالی آنها منتشر شد، نسبت به سال قبل ۳۳ درصد رشد کرده است. به طوری که در سال ۱۴۰۱ به ۳۷ هزار میلیارد ریال رسید. ۳۷۶ شرکت عمومی نسبت به سال قبل افزایش سود ثبت کردند و ۲۷۸ شرکت افزایش سود بیش از ۵۰ درصدی داشتند. این حجم از بهبود عملکرد بر اثر انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی رخ داد.
وی ادامه داد: انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی باعث میشود که مدیران پاسخگوی عملکرد شرکت خود باشند و به گونه ای برنامه ریزی کنند که بتوانند در آینده از عملکرد خودشان دفاع کنند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس خاطرنشان کرد: شرکتهایی که دچار ضرر و زیان هستند، قطعاً به فکر میافتند که راهکارهایی برای بهبود عملکردشان در پیش بگیرند. در همین ارتباط میتوان به اطلاعات منتشره توسط وزارت اقتصاد اشاره کرد که ۱۱۸ مورد از شرکتهایی که در سال ۱۴۰۰ زیان ده بوده اند، در سال ۱۴۰۱ سودده شده اند.
محبی گفت: بر اثر انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی، شرکتهایی که سودده بوده اند نیز انگیزه پیدا میکنند که روند فعلی را ادامه دهند و بر مدار پیشرفت باقی بمانند. این روندها در نهایت به نفع کشور است و مفاسد اقتصادی را به حداقل میرساند.
نظر شما