تحولات منطقه

حماسه‌آفرینی و حرکت خودجوش ملت ایران در دفاع از آرمان‌های ارزشمند امام راحل در نهم دی 1388، نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی است.

حماسه نهم دی؛ تجلی وحدت، بصیرت و میثاق ملت با ولایت
حجت‌الاسلام والمسلمین محمد استوار میمندی
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

حماسه‌آفرینی و حرکت خودجوش ملت ایران در دفاع از آرمان‌های ارزشمند امام راحل(ره)، در نهم دی ماه 1388، نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی است. در این روز باشکوه، مردم غیور و ولایتمدار ایران، جلوه‌هایی از بصیرت، میثاق با ولایت، وحدت و دین‌مداری را به نمایش گذاشتند و با صدای رسا به جهانیان اعلام کردند که با وجود گرایش‌های سیاسی مختلف، مدافع نظام جمهوری اسلامی هستند و در آشوب و گرد و غبار فتنه‌گران، راه حقیقت را گم نخواهند نمود . مقام معظم رهبری در یکی از بیانات خود فرمودند:«نهم دی در سراسر کشور مشت محکمی به دهان فتنه‌گران زد. این کار را خود مردم کردند. این حرکت خودجوش بود. این خیلی معنا دارد و نشانه این است که مردم بیدارند، هشیارند. دشمنان ما باید این پیام را بگیرند...».

به مناسبت سالروز یوم الله نهم دی که در تقویم کشورمان به نام «روز بصیرت و میثاق امت با ولایت» ثبت شده است در این زمینه با حجت‌الاسلام و المسلمین محمد استوار میمندی، رئیس مجتمع آموزشی پژوهشی تبلیغ حوزه‌های علمیه و دبیر انجمن اساتید انقلابی سطوح عالی حوزه علمیه قم گفتگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.
 

ابتدا مروری کوتاه داشته باشید به حوادث فتنه 88 و عوامل و ریشه‌هایی که موجب شد مردم در روز نهم دی‌ماه آن سال به خیابان‌ها بیایند و حماسه‌ای دیگر را رقم بزنند؟

شکل‌گیری حوادث فتنه 1388 در واقع فرایندی دارد که از سال‌ها قبل شروع شده بود و اینجا مجالی برای بیان آن نیست اما به طور بسیار خلاصه، پس از انتخابات ریاست جمهوری سال 1376 جریانی سیاسی در کشور شکل گرفت و با شعار مردم سالاری و آزادی، آرای مردم را به خودش جلب کرد؛ در حالیکه پشت پرده آن نه تنها هیچ اعتقادی به منافع مردم نبود بلکه بدعت و گفتمانی در تقابل با ولایت فقیه بود و یک چرخش به سمت غرب با محوریت آمریکا در بین بخشی از سیاسیون شکل گرفت. در واقع این گروه به صورت غیر رسمی اعلام کردند که حاضرند دست از برخی آرمان‌های اصیل انقلابی بکشند تا رضایت قدرت‌های غربی را جلب کنند. در سال 1388 پس از استقرار دوباره دولت انقلابی آقای احمدی نژاد که به تعبیر مقام معظم رهبری با افتخار شعارهای انقلاب را سر دست بلند کرد و اقدامات بسیار موثری را در خدمات اجتماعی انجام داد و ایران را در برابر استکبار مقاوم نشان داد؛ نظام سلطه و برخی از گروه‌های رقیب داخلی احساس خطر کردند و همه تلاش خود را انجام دادند تا با دروغ پراکنی‌ها، سیاه‌نمایی‌ها و بزرگ‌نمایی نقاط ضعف، در آرای مردم اثرگذاری کنند. این فتنه بزرگترین برگ برنده جمهوری اسلامی که مشارکت حداکثری مردم در پای صندوق‌های رای بود را به بزرگترین چالش امنیتی در طول تاریخ پس از انقلاب تبدیل کرد و بسیاری از مردم وارد خیابان شدند و به عنوان معترض راهپیمایی کردند. با اینکه دستگاه‌های قانونی و مقام معظم رهبری تاکید کردند که از راهکارهای قانونی مطالبه مردم بررسی شود اما عده‌ای از جریانات سیاسی شکست خورده با اصرار بر ابطال انتخابات در مقابل رای حداکثری مردم کودتا کردند و بزرگترین برگ برنده نظام اسلامی را تبدیل به بزرگترین چالش امنیتی کردند و به دنبال آن خرابکاری‌ها و آسیب‌هایی به اموال عمومی وارد شد و این قضایا را به عنوان شورش و قیام مردم در برابر جمهوری اسلامی به جهان مخابره کردند و همین بهانه‌ای به دست غرب داد تا شدیدترین تحریم‌ها را بعد از فتنه 88 علیه ایران تحمیل کنند که تا امروز هم آثار بین‌المللی خود را دارد نشان می‌دهد.

پس از این وقایع، گرچه رهنمودهای مقام معظم رهبری خیلی شرایط را کنترل کرد ولی فضای کشور تا چند ماه همچنان ملتهب بود و سران فتنه هم یا در مقابل جنایت‌هایی که ضد انقلاب در خیابان‌ها انجام می‌دادند سکوت کرده بودند و یا آنها را تایید می‌کردند. تا اینکه در عصر عاشورای سال 88 عده‌ای در تهران به موکب‌های عزاداری امام حسین(ع) حمله کردند و نمادهای عاشورایی را به آتش کشیده و تعدادی از عزاداران را مورد ضرب و شتم قرار دادند. اینجا بود که مردم حسینی و محرمی ما، همانطور که حاج قاسم فرمود «ما ملت امام حسینیم»؛ غیرت حسینی خود را نشان داده و یکپارچه به خروش آمدند و در هشتم و نهم دی ماه  88 به صورت خودجوش، در دفاع از آرمان‌های امام حسین(ع)، اسلام و ولایت، به خیابان‌ها آمدند و حماسه آفریدند.
 

حماسه‌آفرینی مردم ایران در روز نهم  دی‌ماه 1388 چه شاخصه‌هایی داشت و چرا سالروز این حضور مردمی، در تقویم کشورمان، «روز بصیرت و میثاق امت با ولایت» نام گرفت؟

نخستین ویژگی  این حماسه مردمی، بصیرت بود؛ زیرا پس از اینکه مردم در هفتم دی ماه متوجه شدند که شعایر حسینی مورد حمله قرار گرفته معترضین و هتاکین حتی به امام حسین(ع) و نمادهای عاشورا هم رحم نکردند متوجه شدند که نقشه دشمن دین‌زدایی است، انتخابات بهانه است و کسانی که پشت پرده اغتشاشات و فتنه 88 هستند اعتقادی به اصل انقلاب و آرمان‌ها ندارند لذا مردم به محض پیدا کردن بصیرت به میدان آمدند.  ویژگی دوم حماسه مردم، ولایتمداری بود و میثاق امت با امام در نهم دی شکل گرفت و تجلی پیدا کرد. میثاقی که در شعارهای آنها متبلور بود؛ مثل: «این همه لشکر آمده/ به عشق رهبر آمده» که شعار کلید اجتماع کنندگان این روز بود بنابراین سالروز این حماسه‌آفرینی هم روز بصیرت و میثاق امت با ولایت نامیده شد. ویژگی سوم، مردمی بودن این حرکت بود؛ یعنی بدون اینکه نهادهای انقلابی بخواهند سازماندهی کنند از صبح هشتم دی‌ماه در شهرستان‌ها و روز نهم دی در کلان‌شهرها، اجتماعات پرشور مردمی  شکل گرفت. چهارمین ویژگی حماسه نهم دی، دین محوری و خدامحوری بود. شما ببنید شعارهایی که مردم در این روز سردادند شعارهای کربلایی و دینی مثل هیهات من الذله و لبیک یا حسین بود. یعنی دین خدا به عنوان یگانه موتور پیش برنده در حرکت مردم در نهم دی بود.

ویژگی پنجم قیام مردم در نهم دی 88، وحدت مردم بود؛ زیرا مردم با وحدت کامل و از طیف‌های و گرایش‌های مختلف سیاسی چه کسانی که به احمدی نژاد و چه کسانی که به بقیه کاندیداها رای داده بودند در اجتماعات نهم دی شرکت کردند. در واقع این وحدت مردم بود که فتنه 88 را جمع کرد و امروز هم شاخصه مهم حرکت به سمت آرمان‌ها این است که بصیرت، دین‌مداری، مردمی بودن، خدامحوری و وحدت کلمه مردم حفظ شود.
 

راهپیمایی پرشور مردم در روز نهم دی‌ماه 88 را نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی می‌دانند. این حرکت خودجوش مردمی چطور می‌تواند در ادامه مسیر انقلاب اسلامی مورد توجه مسئولان کشور قرار گیرد؟

این حماسه مردمی در تاریخ انقلاب اسلامی اهمیت زیادی دارد؛ زیرا به همه نشان داد که مردم ما همچنان علاقمند به انقلاب و نظام اسلامی و ولایت و دین و دیانت هستند و بعضی از اختلاف نظرهای سیاسی و انتقادها باعث نمی‌شود که از اصل نظام اسلامی رویگردان شده باشند. اما درس این حماسه به مسئولان این است که همچنان مردم را به عنوان نقطه اتکای خود در نظر بگیرند و به جای دو قطبی‌سازی‌های کاذب و رقابت‌های انتخاباتی به سمت ارائه راه حل‌های واقعی برای مشکلات مردم حرکت کنند. امروز مشکل مردم سختی معیشت، رکود و مولد نبودن کارهای اقتصادی، مشکل مسکن و مهم‌تر از همه اشتغال و بیکاری جوانان است که باید راه حل برایش ارائه کرد. امروز باید دست از روزمرگی کشید و برای اهداف کلان انقلاب اسلامی که غایت اقصای آن رسیدن به تمدن بزرگ اسلامی است برنامه‌ریزی کرد.
 

حماسه نهم دی‌ماه 88 چه پیامی برای برخی از جریان‌ها و جناح‌های سیاسی و دشمنان اسلام و نظام جمهوری اسلامی دارد؟

این حضور مردمی به همه عالم ثابت کرد که مردم ایران در همه بزنگاه‌ها پشت سر نظام اسلامی هستند، آرمان‌های اسلامی و شیعی برای آنها خط قرمز است و با وجود گرایش‌های سیاسی مختلف همیشه در میدان حاضر و مدافع انقلاب و اسلام هستند. همانطور که خدای متعال می‌فرماید: «فذکر ایام الله»: ایام الله را یادآوری کنید، حماسه نهم دی 88 به تعبیر مقام معظم رهبری جزو ایام الله است و باید هر سال مورد تکریم قرار گیرد و یادآوری شود و برای آن بزرگداشت گرفته شود تا ولایتمداری، بصیرت و غیرت مردم ایران به جهانیان یادآوری شود.

زهرا دلپذیر 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.