از آنجائیکه درصد کمی از مشترکان بخش خانگی اضافه مصرف بسیار بالایی دارند و گاهاً تا ۵ برابر مشترکان دیگر گاز مصرف می کنند، برخی به مزیت های اعمال سیاست های قیمتی بر پرمصرف ها اشاره می کنند.
به ویژه کارشناسان معتقدند که تعرفه گذاری پلکانی از جنبه ی عدالت محوری بیشتری در اعطای یارانه های پنهان انرژی برخوردار است. گاز یک نعمت خدادادی در کشور ماست که اگرچه منابع آن به وفور در کشورمان در دسترس است، اما باید به دلایل مختلف به مصرف بهینه ی آن روی بیاوریم.
موضوع حائز اهمیت این است که هزینه ی تولید گاز طبیعی در کشور بالاست و مصرف بی رویه ی این ماده ی ارزشمند به هدر رفتن منابع مالی کشور منجر می شود. از سوی دیگر، زیاده روی در مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی به کسری تراز آن در ماه های سرد سال منجر می شود. به طوری که مجبور می شویم گاز صنایع را قطع کنیم. قطع گاز صنایع صدمه ای شدید به تولید ملی کشور وارد می کند و آثار آن برای اقتصادمان جبران ناپذیر است.
اگر بتوانیم به مصرف بهینه ی گاز بپردازیم، امکان صادرات مازاد آن به وجود می آید که ارزآوری زیادی برای کشور خواهد داشت. با توجه به تمامی آنچه در بالا گفته شد، ضرورت دارد به اعمال سیاست هایی در راستای مصرف بهینه ی گاز در کشور بپردازیم.
کیومرث سرمدی، عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به این موضوع که ما مشکلات جدی در حوزه ی گاز به لحاظ ناترازی داریم و باید در راستای مدیریت مصرف گام های اساسی برداریم، تصریح کرد: مشکلات بخش گاز در کشورمان به نحوی است که در خدمات رسانی به بخش های مختلف در فصول سرد سال دچار مشکل می شویم.
وی ادامه داد: یکی از راهکارهایی که به منظور مدیریت مصرف گاز روی آن کار می شود، بحث قیمت گذاری گاز به صورت پلکانی است. این موضوع از دو منظر مطرح است. از یک منظر، این نوع سیاست گذاری عامل بازدارنده ای برای رعایت الگوی مصرف به شمار می رود. از طرف دیگر، تعرفه گذاری پلکانی به ایجاد عدالت در تخصیص یارانه های انرژی منجر می شود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس خاطرنشان کرد: در زمینه ی قیمت گذاری حامل های انرژی در نگاه کلی با مشکلی مواجه هستیم. طی چند سال قیمت را ثابت نگه می داریم و بعد مجبور می شویم یکباره افزایش قیمت جهشی داشته باشیم. این روش، نارضایتی ایجاد می کند و اثرات تورمی به دنبال دارد.
سرمدی گفت: با توجه به آنچه در بالا گفته شد، تعرفه گذاری پلکانی گاز می تواند کارساز باشد. در این روش، قیمت گاز مشترکان بر اساس توان آن ها معین می شود. به این ترتیب، از اعمال فشار یکباره بر اقشار مختلف جلوگیری می کنیم.
وی ادامه داد: قطعاً روش تعرفه گذاری پلکانی به عدالت نزدیک تر است. زیرا در شرایط تعرفه گذاری غیرپلکانی، کسانی که بیشتر از گاز استفاده می کنند و تمکن مالی بالاتری دارند، بیشتر از یارانه ی پنهان انرژی بهره می برند. کسانی که جزو اقشار ضعیف و متوسط جامعه هستند و در چارچوب الگو از گاز استفاده می کنند، بهره ی کمتری نسبت به پرمصرف ها از یارانه می برند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس خاطرنشان کرد: برخی از افراد در خانه های بزرگ و چندصد متری و ویلاهای بزرگ زندگی می کنند و از استخرهای بزرگ استفاده می کنند، گرم کردن این خانه ها و استخرها نیاز به گاز زیادی دارد. این افراد بیشترین استفاده را از یارانه ی پنهان انرژی دارند. اینکه افراد از امکانات رفاهی بهره مند باشند و در خانه های آنچنانی زندگی کنند، محل انتقاد نیست. اما لازم است این افراد هزینه ی گاز مصرفی خود را به صورت واقعی پرداخت کنند و مصرف خود را نیز بهینه کنند و قیمت یارانه ای گاز تنها برای مصارف بهینه است؛ هر پرمصرفی برای مصرف لاکچری و خارج از عرف خود با قیمت واقعی گاز را به مصرف برساند
سرمدی گفت: یارانه به این معناست که دولت از اقشار ضعیف جامعه حمایت به عمل بیاورد و به لحاظ هزینه های انرژی به آن ها کمک کند. در حالی که در وضعیت غیرپلکانی بیشتر اغنیا از یارانه استفاده می کنند.
نظر شما