به گزارش قدس خراسان، سید امیر مرتضوی ظهر یکشنبه در نشست خبری اولین همایش علمی-کاربردی حاشیه شهر اظهار کرد: یکی از مسائلی که استان خراسان رضوی و به ویژه شهر مشهد با آن مواجه است موضوع حاشیه نشینی است که نه تنها طی این سالها کمتر نشده بلکه روند افزایشی هم داشته است.
سید امیر مرتضوی با بیان اینکه جمعیت حاشیه نشین مشهد بالغ بر یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر است، از قریب به ۷۰ منطقه و کانون حاشیه نشینی در این کلانشهر خبر داد.
وی اضافه کرد: وقتی صحبت از حاشیه شهر میشود شاید فکر کنیم یک ناهنجاری و تهدید است در حالی که خیلی وقتها یک فرصت در کمک به دستگاههای حاکمیتی است.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی توزیع نامناسب امکانات در حاشیه شهر را یک موضوع مهم برشمرد و اذعان کرد: متأسفانه نگاه بعضی افراد به حاشیه، حاشیه ساز است.
مرتضوی با بیان اینکه هنوز شاخص مشخصی برای مناطق حاشیه شهر نداریم بر سه محور محدودسازی، توانمندسازی و ساماندهی جهت حل مشکلات حاشیه شهر تاکید کرد و گفت: از دهه ۸۰ که جمعیت حاشیه نشین ۶۰۰ هزار نفر بود تا الان بیش از ۲ برابر رشد داشته است که شاید نشان دهنده این باشد که برنامه هماهنگ و منسجمی در این خصوص به صورت واحد اجرا نشده است به همین دلیل میخواهیم در قالب یک همایش نقاط ضعف و قدرت، تهدیدات و فرصتها را شناسایی کنیم و روی آن برنامه ریزی داشته باشیم. اولین جلسه ما در قالب شورای پیشگیری از وقوع جرم برگزار شد به این موضوع پرداختیم و مصوباتی داشتیم که وظایف دستگاههای مختلف را مشخص کرد.
وی عنوان کرد: هدف از همایش فقط چند مقاله علمی نیست چرا که تاکید روی علمی-کاربردی بودن مقالات است و ارائه راهکار در مقالات موضوعت مهمی است.
مرتضوی از مکاتبه با ۷۰ دستگاه و سازمان برای معضلات مختلف حاشیه شهر مانند کودک همسری، اتباع غیرمجاز و اراضی قولنامهای خبر داد و تاکید کرد: از دستگاهها و سازمانهای مربوطه خواستیم مقالاتی که راهکار داشته باشد، ارائه دهند تا بر اساس راهکارها به آنها کمک کنیم.
شفافیت در بیان مشکلات، سنگ بنای حل مشکل
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی تصریح کرد: تا شفافیت در بیان مشکلات وجود نداشته باشد نمیتوان برنامه ریزی درستی انجام داد، قدم اول در پیشگیری، پیش بینی بر اساس اطلاعات شفاف و صحیح است تا بعد بتوان بر اساس آن اولویت بندی ها را انجام داد.
وی به سه حوزه اصلی و مؤثر در محورهای همایش اشاره کرد و گفت: اقتصاد و اشتغال، خانواده و امنیت سه محور اصلی هستند، رویکرد در حل مشکلات حاشیه شهر باید رویکرد مشارکتی باشد تا از موازی کاری و کارهای مشابه پیشگیری شود و فعالیتها هم افزا باشند و به نتیجه برسند.
برخورد با ترک فعل مدیران در حاشیه شهر
مرتضوی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اینکه ۲۹ بهمن روز اقتصاد و کارآفرینی است، گفت: با اقداماتی که انجام دادیم از تعطیلی بالغ بر ۵۲۵ واحد تولیدی جلوگیری کردیم، همچنین هزار و ۲۹۰ واحد در صنایع محور غرب مشهد داریم که با یک دستورالعمل ۸ بندی از مشکلات صنایع غرب حل شد.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی، پیشگیری را یک امر هزینه بر، دیر بازده اما اثربخش دانست و گفت: با برگزاری این همایش و پای کار آمدن همه دستگاهها باید کانونهای حاشیه نشینی را کم کنیم، بر اساس دستورالعمل ترک فعل مدیران با مدیرانی که وظیفه شأن را در خصوص حاشیه شهر انجام ندهند، برخورد میشود.
مرتضوی افزود: طی یک سال اخیر ۳۲۴ هزار مورد سگ گزیدگی داشتیم که ۳۲ هزار مورد در استان ما و بیشتر نقاط حاشیهای رخ داده است.
وی تصریح کرد: ۷۰ درصد پیشگیریها باید فرهنگی اجتماعی و شامل اطلاع رسانی، فرهنگ سازی، حساس سازی و ارتقای توانمندیهای شهروندان باشد، در صدر جرایم ما تهدید، توهین و ضرب و جرح است، اینها نیاز به کار فرهنگی داشته و چون اقدامی انجام نشده کار به دستگاه قضائی میرسد.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی بیان کرد: تشکلهای مردمی ظرفیت بسیار خوبی است که نباید از آن غافل شد، الان ۲۵۰ وکیل ترمیمی در حاشیه شهر خدمات رایگان ارائه میدهند.
مرتضوی یکی از مشکلات حاشیه شهر را گمنامی دانست و گفت: خیلی از اتباع بیگانه ساماندهی نشده اند و با گمنامی زمینه جرم و بزه در آنها افزایش مییابد، هر چه گمنامی کاهش یابد جرایم هم کاهش مییابد.
ارزشیابی ۱۰ مقاله برای همایش علمی کاربردی حاشیه شهر
مدیرکل دفتر خلاقیت و نوآوری شهرداری مشهد هم در این نشست گفت: همایش علمی کاربردی حاشیه شهر مشهد با رویکرد دستیابی به مسائل حاشیه شهر و تجمیع آنها برای رسیدن به یک نظام مسائل است که اقدامات آن از آذرماه شروع شده است تا بعد راهکار ارائه دهیم.
میرزائیان افزود: شورای سیاستگذاری همایش سه کمیته علمی، اطلاع رسانی و اجرایی دارد و محورهای همایش شامل حاشیه شهر، ابعاد کالبدی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی؛ نقش دستگاههای اجرایی و سمنها و چالشهای تقنینی و اجرایی قضائی است.
وی بر نگاه علمی – کاربردی این همایش تاکید کرد و گفت: خروجی کار باید راه حلهایی باشد که در دل همین همایش تصویب کردیم و دستگاهها برای آن باید پای کار بیایند.
مدیرکل دفتر خلاقیت و نوآوری شهرداری مشهد گفت: مسائل را در ۸ قالب و کارگروه تقسیم بندی کردیم که شامل کاربردی- زیرساختی، اجتماعی-فرهنگی، بهداشت-سلامت، سیاسی-امنیتی، محیط زیست، اقتصاد، حقوقی-قضایی، مدیریتی است. مسائل یابی روی این ۸ گروه انجام میشود.
میرزاییان گفت: تا الان ۱۰ مقاله ارزشیابی شده و از فرایند داوریها عبور کرده است.
مدیرعامل سازمان بازآفرینی شهرداری مشهد نیز در بخش دیگری از این نشست گفت: نکته اساسی محلات هدف بازآفرینی این است که این محلات احیا نمیشوند مگر اینکه برنامه مشترکی با همه دستگاهها داشته باشیم و اجرایی شود.
عبدالله زاده حاشیه شهر مشهد را با حاشیه شهر در دیگر نقاط کشور متفاوت دانست و گفت: تا الان اقدامات اساسی زیادی در این نقاط انجام شده است، شورای ششم ردیف اعتباری مجزا برای این کار گذاشته است و بالغ بر ۲ هزار میلیارد تومان برای حاشیه شهر مشهد تخصیص داده است با این وجود ما حجم بالای اتباع بیگانه را در این محلات داریم که بعضاً به صورت غیرمجاز وارد کشور شدهاند و در سکونتگاههای غیرمجاز اطراف مشهد ساکن شدهاند.
خبرنگار: معصومه مومنیان
نظر شما