عباس محمدی، کارشناس محیط زیست در یادداشتی به مناسبت روز جهانی زمین با اشاره به معضلِ قابل حلِ حیوانات ولگرد نوشت: مطابق بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداریها "جلوگیری از شیوع امراض ساریهی انسانی و حیوانی و…جمعآوری حیوانات بی صاحب و دفع حیوانات مریض، مزاحم، و ولگرد" وظیفه شهرداری است. درمحیطهای روستایی، همین وظیفه به استناد بند ۳۱ ماده ۱۰ اساسنامه سازمان دهیاریها، برعهده دهیاری است. بدیهی است که در دیگر نقاط هم، سازمان حفاظت محیط زیست و ادارههای بهداشت حسب وظیفه ذاتی خود باید حیوانات ولگرد را جمعآوری کنند.
اما، جوسازی عدهای که موذیانه خود را "حامی حیوانات" میخوانند و نمیخواهند بپذیرند که وجود حیوانات رهاشده مشکلی بزرگ برای بهداشت عمومی و محیط زیست (و ستمی به خود این حیوانات) و خطری مرگبار برای حیوانات دیگر است، و همچنین کماعتنایی شهرداریها و دهیاریها به موضوع محیط زیست و سرگرم شدنشان به اموری دیگر سبب شده که تعداد حیوانات ولگرد در سالهای اخیر بسیار زیاد و این معضل بسیار جدی شود.
بهجز مسأله گزیدگی و خطر انتقال انواع انگل و بیماری از طریق تماس مستقیم، مدفوع این حیوانات هم یک عامل آلودهکننده زمین است که به هیچوجه نمیتوان آن را نادیده گرفت. برای مثال، در مسیرهای کوهپیمایی شمال تهران فضولات سگها، و در بوستانها و فضاهای سبزِ حاشیه پیادهروها فضولات گربهها چشم را میآزارد و مطمئنا سبب انتقال انواع انگل هم هست. حامیان دروغین حیوانات و مبلغان غذارسانی به سگ و گربههای ولگرد، کار را به جایی رساندهاند که منتقدان را مورد فحاشی و تهدید و ارعاب قرار میدهند که این، نتیجه مماشات مسئولان با خلافکاریهای این قشر است.
روز زمین فرصتی است که از شهرداریها، دهیاریها، و مسئولان حفظ محیط زیست و بهداشت بخواهیم وفق قانون و مقررات موجود و با توجه به بخشنامه مورخ ۱۴۰۰/۱۱/۲۰ دادستان کل کشور به وزیر کشور، نسبت به جمعآوری حیوانات ولگرد و برخورد قانونی با غذارسانها و مسببان افزایش جمعیت سگ و گربههای ولگرد اقدام کنند.
نظر شما