پهپادهای مجهز به صفحات خورشیدی از نور خورشید برای شارژ مجدد باتریهای خود استفاده میکنند. با این قابلیت میتوانند در هنگام پرواز نیز باتریهای خود را شارژ کنند. این موضوع بدین جهت اهمیت دارد که دریافت خودکار انرژی در طی مسیر پرواز، به حفظ عملکرد مستقل و مناسب پهپاد، آن هم برای مدت زمان نسبتا زیاد، کمک میکند؛ چرا که نیاز شارژ مجدد باتریهای پهپادها در ماموریتهای عملیاتی به ویژه در موقعیتهای دور یا غیرقابل پیشبینی بیش از پیش احساس میشود.
پژوهشگران دانشگاه "یوهانس کپلر لینز" فناوریهایی را توسعه دادهاند که میتوان از آن در ساخت پهپادهای جدید با چنین قابلیتهایی استفاده کرد. ابداع و توسعه استفاده از سلولهای خورشیدی بر روی پهپادهایی با داشتن طیف متنوعی از ماموریتها مثل ماموریتهای شناسایی نظامی یک قابلیت بسیار مناسب میباشد؛ چرا که سلولهای خورشیدی انعطاف پذیر و در تولید انرژی برای مدت زمان زیادی خودکفا است. صفحات خورشیدی "دو بعدی" و یا "سه بعدی پروسکایت" از جمله این ابداعات فناوری پهپادهای مدرن میباشد. پایداری نسبتا بالا و توان خروجی تا حدود 45وات، از جمله ویژگیهای قابل توجه این صفحات است که عملکرد پیشرفتهای را ارائه میدهد. این میزان چگالی توان، باعث تمایز این صفحات از سایر فناوریهای خورشیدی شده است.
انعطاف پذیری صفحات خورشیدی با پروسکایت
محققان با تحقیق بر روی مواد جدید به ماده تازهای به نام "پروسکایت" روی آوردهاند که توانایی ساخت سلولهای خورشیدی فشرده و انعظاف پذیر را به آنها میدهد. سلولهای خورشیدی پروسکایت انرژی خورشیدی ارزانتر و با کارایی بیشتر را ارائه میدهند و در تبدیل نور خورشید به الکتریسیته برای حرکت پیشران پرندههایی همچون پهپادها بسیار خوب هستند. یکی دیگر از ویژگیهای این سلولها پوشش چرخشی و چاپ جوهرافشان آنهاست که نسبت به سلولهای سیلیکونی متمایز هستند؛ ضمن اینکه روشهای تولید آنها سادهتر و مقرون به صرفهتر است؛ چرا که ضخامت سلولهای خورشیدی دو بعدی یا سه بعدی پروسکایت با بازدهی۲۰.۱ درصد و انعطافپذیری بسیار مناسب کمتر از۲.۵ میکرومتر میباشد.
همچنین مدارهای الکتریکی مستقل سلولهای خورشیدی بسیار سبک و منعطف هستند که 20 برابر نازکتر از تار موی انسان است و هرجایی که نور خورشید باشد، برق لازم وسایل مختلف الکترونیکی را تامین کند. استفاده ازمواد فتوولتائیک قدرتمند با بسترهای پلاستیکی شفاف ترکیب شده باعث مقاومت خوبی در برابر نفوذپذیری حرارت و رطوبت میشود. به این دلیل که ساخت سلولهای خورشیدی با قابلیت انعطاف پذیری زیاد، بسیار پایدار و مطمئن با توان برتر نسبت به وزن به محاسبات ظریفی نیاز دارد.
مسئولان این پژوهش صنعتی گفتهاند:«فتوولتائیکهای سبک ، سازگار و بسیار مناسب و توانمند، توانایی تولید و توسعه نسل بعدی فناوری این سامانههای پیشران خورشیدی را برای ما آسانتر میکند.»
همچنین، پژوهشگران این پژوهش گفتهاند:«رویکرد دو مرحلهای در ساخت سلولهای خورشیدی با فناوری پروسکایت، به شکل قابل توجهی پایداری عملیاتی آنها را بهتر کرده است.» این موضوع که یک پهپاد مستقلا بدون شارژ یا سوخت گیری مجدد زمینی، بتواند به شکل خودکار در حین پرواز شارژ شود برای محققان اهمیت زیادی دارد.
لازم به ذکر است، حدود30 سلول در این صفحات خورشیدی پهپادها به شکلی منظم گنجانده شده که توانایی پرواز مستقل از شارژ مجدد زمینی را به آن میدهد. این موضوع نشان داد صفحات خورشیدی کارایی و طول عمر بالایی نسبت به سایر باتریها به ویژه باتریهای لیتیومی دارد. ماموریتهای رزمی، ماموریتهای نقشه برداری از سطوح مختلف زمین در مقیاس زیاد، ماموریتهای جستجو و نجات از جمله مهمترین وظایف پهپادهای مجهز به سلولهای خورشیدی میتواند باشد.
حمید اسدی – خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما