تحولات لبنان و فلسطین

به طور معمول مراقبت از یک فرد دارای زوال عقل از یک نفر برنمی‌آید و تمام افراد خانواده موظف هستند در این امر شریک شوند. در این مطلب به چند نکته در رابطه با پرستاری از این افراد اشاره کرده‌ایم.

صبوری، شرط اول پرستاری است / شرایط نگهداری از افراد دچار آلزایمر

در دوران ابتدایی ابتلای فرد به آلزایمر یا زوال عقل، مشکلاتی از قبیل سختی در حفظ کردن مطالب و کاهش توانایی استدلال رخ می‌دهد که گاهی می‌تواند زندگی روزمره را مختل کند. در این شرایط افراد مبتلا به آلزایمر نیازمند کمک بیشتری می‌شوند حتی ممکن است برای لباس پوشیدن، حمام کردن و کارهای این‌چنینی، به کمک دیگران نیاز داشته باشند.

در این مواقع بسیار طبیعی است که فرد از کمک خواستن خجالت بکشد یا گاهی از یاری گرفتن امتناع کند. در این مرحله چند نکته وجود دارد که باید توسط پرستاران رعایت شود.

برنامه مشخصی در روز داشته باشید

یکی از نکات مهم و ضروری برای نگهداری از افراد دچار آلزایمر یا زوال عقل، طرح یک برنامه منظم روزانه است. بهتر است ساعاتی از روز را به کارهای مشخصی مثل استحمام، غذا خوردن و غیره اختصاص دهید تا ذهن فرد به طور ناخودآگاه به آن برنامه عادت کند.

لیست یادآوری بنویسید

برای یادآوری برخی کارهای ضروری به فرد می‌توانید یک لیست تهیه و روزانه یا هفتگی آن را تکمیل کنید. برای نتیجه بهتر می‌توانید به فرد کمک کنید تا خودش این کار را انجام دهد.

تفریح را فراموش نکنید

اگر نسبت به فرد شناخت داشته باشید، حتما از فعالیت‌هایی که به او حس خوبی را منتقل می‌کنند هم آگاه هستید، توصیه می‌شود در برنامه روزانه، برخی از آن کارها را هم جای دهید تا پس از انجام آنها، هورمون‌های شادی ترشح شده و مغز در حدی از فعالیت عادی خود باقی بماند.

همه کارها را تقبل نکنید

هنگام لباس پوشیدن یا استحمام و مسائلی از این دست بهتر است از خود فرد هم کمک گرفته شود تا توان جسمی‌اش بتواند ذهن را فعال نگه دارد. اگر تمام کارهایی را که خود شخص می‌تواند انجام دهد را شما به عنوان پرستار عهده‌دار شوید، نه تنها به بهبود حالش کمکی نکردید، بلکه او را به زوال بیشتر عقل کشانده‌اید.

مهربان و صبور باشید

یکی از نکات بسیار مهم در همراهی با این افراد، صبوری و خوش خلقی است. هیچ‌یک از افرادی که گرفتار این شرایط می‌شوند از وضعیت خود رضایت ندارند و در حقیقت نیازمند کمک شما هستند؛ بنابراین مراقب رفتارتان باشید و با لطف و مهربانی برخورد کنید.

رابطه جدید خلق نکنید

برای افراد مبتلا به زوال عقل، حتی حفظ روابط قدیمی یک معضل به شمار می‌رود چه برسد به اینکه بتوانند ارتباطات جدیدی را شکل دهند. این اتفاق به دلیل مشکلات حافظه است که عموما قسمت کوتاه مدت را درگیر می‌کند. به همین جهت پزشکان توصیه می‌کنند به جای تلاش برای وارد کردن افراد جدید به حوزه ارتباطات فرد مبتلا به آلزایمر، تمرکز خود را بر روابط قدیمی بگذارند.

افراد دچار زوال عقل گاهی به دلیل از دست دادن بخش بزرگی از خاطرات و برهم خوردگی کیفیت روابط، درگیر آشفتگی و اضطراب‌های شدید می‌شوند به طوری که ممکن است حتی اختلال تکلم پیدا کنند. در این شرایط طبیعی است که پرستار فرد هم احساس ناامیدی و بی‌حوصلگی کند اما رعایت برخی موارد می‌تواند این موقعیت را مدیریت کند.

شنونده باشید

نگرانی‌های فرد را بشنوید و با او همدردی کنید. سعی کنید به او بفهمانید متوجه موقعیت‌های مختلف درونی او هستید. این کار باعث احساس آرامش در فرد می شود.

به حریم شخصی احترام بگذارید

بخشی از روز را برای فرد در نظر بگیرید تا با خودش و عواملی که او را به گذشته وصل می‌کند، وقت بگذراند.

اگر احساس کردید فرد دچار انزوا شده است تمام تلاش خود را بکنید تا او را این شرایط خارج کنید؛ چه با یادآوری خاطرات و چه با گفت‌وگوهای روزانه. نهایتا در نظر داشته باشید که مراقبت از افراد سالمندی که با آلزایمر دست و پنجه نرم می‌کنند، نیازمند صبوری زیاد و حس همدردی است. اگر این ویژگی‌ها را ندارید، توصیه می‌شود سراغ پرستارهای متخصص بروید.

تکتم شریفی نژاد_ خبرنگار تحریریه جوان قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.