این سازمان با بهرهگیری از ظرفیتهای معاونت برنامهریزی و فضای مجازی خود همچون دیجیتالسازی آثار و فضاهای نمایشی و بهکارگیری جدیدترین فناوریهای این حوزه دانش، تلاش میکند از طریق بستر فضای مجازی و بدون محدودیت مکانی- زمانی، میراث ملموس و ناملموس حرم مطهر رضوی را بهعنوان تراث شیعه، از 10 تا 16 شهریورماه 1403، در نمایشگاه فرهنگی پیادهراه آیتالله طبسی(ره) مشهد به مخاطبان معرفی کند.
از خاطرهسازی با حرم تا عکس یادگاری
در بخشی از غرفه سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این نمایشگاه، برنامه «خاطرهسازی با حرم» با بهرهگیری از تصویر ضریح دوم حرم مطهر امام رضا (ع) متعلق به دوران قاجار، در حال اجرا است.
در این برنامه با استفاده از دوربین عکاسی از چهره مخاطبان، عکس گرفته میشود. سپس چهره مخاطبان در کنار ضریح مطهر حضرت امام رضا(ع) قرار گرفته و لینک دانلود تصویر برای مخاطبان ارسال میشود.
جالب است بدانید چهره زائران نیز در این عکسها سیاه و سفید شده و طوری بهنظر میرسد که گویی در همان دوران قاجار این عکسبرداری انجام شده است. درصورت علاقه، زائران میتوانند با تصویر سقاخانه قدیمی نیز عکس بگیرند.
برنامه «عکس یادگاری با حرم»، یکی دیگر از برنامههای این غرفه است. در این برنامه، از زائران و مجاوران علاقهمند در مقابل بنری با پس زمینه زیبا از ضریح مطهر حرم حضرت رضا (ع) که عکس آن در دوران شیوع بیماری کرونا تهیه و بهصورت حرفهای پرینت شده است، عکاسی میشود. لینک دانلود این تصویر نیز از طریق پیامک برای مخاطبان ارسال میشود.
معرفی سامانه هوشمند موزهها
به همت موزه دیجیتال آستان قدس رضوی، سامانه راهنمای هوشمند موزهها (آیبیکِن) با ارائه تعدادی از تصویرهای نفایس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و مولاژ چند شیء موزهای بهصورت آزمایشی در غرفه این سازمان، در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.
سامانه هوشمند(آی بیکن) بهمنظور افزایش دسترسپذیری بازدیدکنندگان موزههای آستان قدس رضوی به اطلاعات آثار در معرض نمایش گنجینهها، طراحی شده است. در این سامانه بازدیدکنندگان موزه با نصب و اجرای برنامه کاربردی «گنجخانه رضوی» روی گوشی خود و مراجعه به ویترینهای موزه، میتوانند به محتواهای مختلف همچون شناسنامه، تصاویر، فایلهای صوتی، تصویری و...، در خصوص هر شیء موجود در ویترین گنجینه دسترسی پیدا کنند.
این سامانه راهنما به زبانهای فارسی، عربی و انگلیسی است و در حال حاضر، برای گنجینههای قرآن، نهجالبلاغه، صحیفه سجادیه، هدایای مقام معظم رهبری و استاد فرشچیان، پیادهسازی شده است.
جورچین آفتاب هشتم
جورچین «آفتاب هشتم»، نیز یکی دیگر از این برنامهها است که با هدف آشنایی بیشتر کودکان و نوجوانان با اشیاء موزهای گنجینههای آستان قدس رضوی، در قالب مسابقه و بازی نرمافزاری در سه سطح آسان، متوسط و سخت، طراحی شده است.
در این بازی، تعدادی از اشیاء موزهای بهصورت پازل درآمده که کودکان و نوجوان میتوانند با جانمایی قطعات، نسبت به کامل کردن شیء اقدام کنند. همچنین روزانه به 8 نفر از افرادی که بالاترین امتیاز را کسب کنند، جوایزی تعلق میگیرد. این مسابقه در روزهای نخست برگزاری مورد استقبال فراوان کودکان و نوجوانان زائر و مجاور قرار گرفته است.
همچنین نمایش آثار تمدنی از طریق واقعیت مجازی (دوربین VR)، از دیگر برنامههای نوین و پرمخاطب موزه دیجیتال آستان قدس رضوی، در این نمایشگاه فرهنگی است.
گفتنی است، سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با اجرای برنامههای گوناگون فرهنگی، از ۱۰ تا ۱۶ شهریورماه سال جاری در محل نمایشگاه گذر نور در محضر عالم آل محمد (ع) در جوار بارگاه نورانی امام هشتم (ع)، پذیرای زائران و مجاوران است.
نظر شما