طبق این گزارش، هر یک کیلو پسته صادراتی ۹.۷ دلار ارزشگذاری گمرکی شده که به وضوح بالاتر از میانگین جهانی و متوسط سالهای قبل کشور است و در هر کیلو پسته صادراتی ۳۶ درصد «رشد ارزش دلاری» نسبت به پارسال نشان میدهد.
این در شرایطی است که رشد ارزش پسته در بازارهای داخلی با وجود تورم سنگین مواد غذایی کمتر از این میزان است. پسته احمد آقایی در شهریور پارسال کیلویی ۵۴۰ هزار تومان و در شهریور سال جاری ۷۱۰ هزار تومان در اختیار مصرفکنندگان قرار گرفته یعنی قیمت این نوع پسته صرفا ۳۱ درصد طی یکسال گذشته تورم ریالی داشته است. پسته اکبری نیز ۱۴ درصد افزایش قیمت نسبت به سال گذشته دارد.
پس از بازگشت تحریمها و الزام رفع تعهد ارزی در سال ۱۳۹۷ مقوله ارزشگذاری دستوری گمرک برای محصولات خوراکی و کارخانهای، آمارهای صادراتی را با چالش جدی مواجه کرده است. بررسی آمارها نشان میدهد پیش از سال ۹۷ ارزش گمرکی پسته در اظهارنامههای صادراتی کیلویی ۸ دلار بود، اما پس از سال ۹۷ این ارزش به ۶ دلار کاهش یافت، چرا که تجار علاقهمند به بازگشت ارز حاصل از صادرات با نرخ دستوری نبودند و تلاش میکردند ارزش کالای صادراتی خود را کم اظهاری کنند.
با این حال در سال ۱۴۰۳ سازمان توسعه تجارت تصمیم گرفت به جای تخصیص ارز به واردات موبایل، واردکنندگان موبایل را الزام کند ارز خود را از محل کوتاژ صادراتی پسته تهیه کنند. واردکنندگان نیز به دلیل نیاز به دسترسی به اعتبار ارزی بالا برای تسهیل در واردات خود، ارزش گمرکی صادرات پسته را دستکاری کردند.
اکنون خطای ارزش صادراتی پسته به حدی بالاست که قابل انکار نیست. در هیچ بازار صادراتی در دنیا پسته ۱۰ دلاری عرضه نمیشود.
نظر شما