اجرای ابرپروژه ها مقتضیات خاص خودش را دارد. از آنجائیکه این پروژه ها نیاز به سرمایه های کلانی دارند، باید به جذب سرمایه از بخش خصوصی توجه داشته باشیم. به زعم کارشناسان، دولت باید سیاستگذاری دقیقی در راستای مدیریت سرمایههای سرگردان داشته باشد و آنها را به بخشهای مولد سوق دهد.
به کار افتادن سرمایه های سرگردان در بخشهای غیرمولد مضرات زیادی برای کشور دارد. این اقدامات واسطهای و مخرب به افزایش تورم منجر میشود و رونق اقتصادی را خدشهدار میکند.
همانطور که مقام معظم رهبری امسال را با عنوان جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری کردهاند، ضرورت دارد جذب سرمایههای مردمی در دستور کار باشد. به زعم بسیاری، سهام عام پروژه که در قانون نیز پیشبینی شده است، میتواند بستر مناسبی برای جذب سرمایهها باشد.
در این روش، باید دولت نقش ناظر را برعهده بگیرد و به اعطای مشوقهای جذاب حاکمیتی مبادرت کند، تضمین اصل سرمایه و کف سود نیز باید توسط پیمانکار پروژه صورت بگیرد. در این شرایط، سرمایه گذاران تشویق می شوند که سرمایههایشان را به حوزه های مولد سوق دهند.
جذب سرمایه هنر دولت هاست. هر چقدر دولتها در این زمینه عملکرد بهتری داشته باشند، بستر برای رونق اقتصادی بیشتر مهیا می شود و پروژه های بیشتری امکان عملیاتی شدن پیدا می کنند.
حبیب قاسمی، نماینده شهرضا و دهاقان در مجلس با اشاره به این موضوع که پایه رونق اقتصادی در کشور تولید است و تولید بر مبنای مشارکت مردم معنا پیدا میکند، تصریح کرد: با توجه به حجم پروژه های نیمه تمام و ضرورت اجرای پروژه های جدید در حوزه های مختلف به ویژه توسعه نیروگاه ها در زمینه انرژی های پاک و تجدیدپذیر نیاز است به جذب سرمایه های مردمی مبادرت کنیم.
وی ادامه داد: تأمین اعتبار پروژه ها از سمت دولت نیازمند گذر زمان است و در کوتاه مدت شدنی نیست، بنابراین، بهتر است به سیاست گذاری در زمینه جذب سرمایه از بخش خصوصی بپردازیم.
عضو مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: از طرق مختلف از جمله مجوز صدور اوراق با تضمین سود و دوره معین و مولدسازی می توانیم در زمینه ایجاد رونق اقتصادی در کشور سیاستگذاری داشته باشیم. قانون مولدسازی ادارات و سازمانها نیز اگر اجرایی شود، می تواند تا حد زیادی به بهبود وضعیت اقتصادی کشور کمک کند.
قاسمی در خصوص لزوم تضمین اصل سرمایه و کف سود برای سرمایهگذاران توسط پیمانکار و مدیر پروژه گفت: سرمایهگذاران زمانی حاضر میشوند سرمایه خود را در بخشی به کار بیندازند که ساختار شرکت آشکار باشد و ابهامی وجود نداشته باشد. سرمایه گذاران باید بدانند شرکت با چه سازوکاری اداره میشود و تصمیمات مهم چه طور اخذ میشود.
وی ادامه داد: تضمین اصل سرمایه و کف سود از سوی مسئول پروژه ضرورت دارد و به افزایش اطمینان سرمایه گذاران منجر میشود. در غیر این صورت، سرمایه گذار دلیلی برای آوردن سرمایهاش در پروژه موردنظر نمی بیند. با تضمین اصل سرمایه و کف سود برای سرمایه گذاران به سمت توسعه ابرپیشرانهای اقتصادی کشور خواهیم رفت و بدون نیاز به بودجه دولتی، به توسعه اقتصادی خواهیم رسید.
عضو مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: تضمین اصل سرمایه و کف سود سرمایه گذاران قطعاً ضرورت دارد. در غیر این صورت، مردم اعتماد نمی کنند و سرمایه هایشان را در جایی که افق روشنی برایش وجود ندارد، به کار نمی اندازند. باید حاشیه سودی حداقل معادل سود بانکی به سرمایه گذاران پرداخت خواهد شد.
قاسمی گفت: دولت باید نقش تسهیل کننده را برعهده بگیرد و در پروژه ها به عنوان ناظر عمل کند. به طور مثال، پیشبینی بند تعدیل و مابه التفاوت در قراردادها باید با شرایط خاصی صورت بگیرد. در صورتی که درصد سود اولیه برآوردی پیمانکار را با تعدیل و مابه التفاوت جمع بزنیم، میبینیم که عدد حاصله معادل تورم و یا بالاتر از نرخ تورم سالانه میشود.
وی ادامه داد: لازم است به منظور تشویق پیمانکاران درصدی که در بالا به آن اشاره شد را به صورت تجمیعی ببینیم. در این وضعیت، رقم تشویق کننده و جذابی خواهیم داشت که می تواند استقبال از پروژه ها را بیشتر کند. سرعت اجرایی کار نیز بیشتر میشود. زیرا پیمانکار تصور می کند که هر چقدر پروژه به طول بیانجامد، قیمت ثابت است و به همین دلیل تلاش می کند که آن را در مدت یک ساله به پایان برساند.
قاسمی گفت: مشوق هایی که دولت برای پروژهها در نظر میگیرد باید به اندازهای محرک باشد که بتواند به جذب سرمایه ها منجر شود. به نحوی که جذابیت سرمایه گذاری در حوزه خودرو، مسکن، مسکوکات و... به حداقل برسد. دولت باید از نقش کارفرمایی بیرون بیاید و تنها نقش ناظر و تسهیل کننده برعهده داشته باشد.
نظر شما