به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس، سومین نشست ادبی «شمس» با محوریت بررسی کتاب «نی بیصدا»؛ زندگینامه داستانی شهید محمدجواد قربانی، با حضور زهرا سلحشور، نویسنده کتاب، جمعی از کارشناسان سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، خانواده شهدا و اهلقلم، در اتاق کنفرانس کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی برگزار شد.
در ابتدای این نشست، زهرا سلحشور، نویسنده کتاب نی بیصدا، اظهار کرد: برای نوشتن کتاب با فاطمه قربانیپور، خواهر شهید که دبیر بازنشسته آموزشوپرورش است، مصاحبه کردم. البته گویا وی قصد نوشتن زندگینامه برادر شهیدش را داشته، بنابراین وقتی که با پیشنهاد من مواجه شد، از این موضوع بسیار استقبال کرد.
در ادامه نشست، محمد خسروی راد، نویسنده فعال حوزه دفاع مقدس ضمن بیان مطالبی در خصوص کتاب نی بیصدا، گفت: جلسات ادبی شمس، فرصتی برای همافزایی و بیان نظرات مختلف هست و جنبه نقد فنی در این جلسات پررنگ نیست.
کارشناس این نشست تصریح کرد: تجربهای با محوریت ثبت تاریخ شفاهی و روایت قصه بر اساس یک داستان واقعی، در کشور ما تقریباً پس از انقلاب اسلامی بهصورت جدی کسب شده است.
خسروی راد افزود: این حوزه، قبل از انقلاب اسلامی، مخاطب عام نداشته است؛ در واقع یک نخستوزیر یا یک صدراعظم، زندگی خود یا برههای از تاریخ را مینوشته که این آثار نیز توسط اقشار خاصی از جامعه مورد بررسی و خوانش قرار میگرفته است.
در ادامه ابوالقاسم محمدزاده، ایثارگر و پژوهشگر دفاع مقدس، ضمن بیان نقدهایی بر کتاب نی بیصدا، پشتکار زهرا سلحشور را در خلق این اثر ستودنی دانست و از وی خواست از حضور یک کارشناس نظامی در کنار خود برای نوشتن در حوزه دفاع مقدس، استفاده کند.
سخنران بعدی این نشست، هما سادات رضویزاده، نویسنده و مدرس کلاسهای خاطرهنویسی و داستاننویسی بود که وی با تقدیر از تلاشهای زهرا سلحشور برای نوشتن این کتاب، به بررسی آن از منظر راوی داستان و عناصر داستانی، پرداخت.
خوانش قسمتهایی از کتاب نی بیصدا توسط تنی چند از حاضران، از دیگر بخشهای این نشست ادبی شمس بود.
گفتنی است؛ همزمان با برگزاری این برنامه، تمثال شهید محمدجواد قربانیپور توسط حدیثه اکرامی، هنرمند نوجوان در اتاق کنفرانس کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی بر روی تابلو طراحی و در پایان نشست به خانواده شهید، اهدا شد.
شایان یادآوری است، محمدجواد قربانی که موضوع این کتاب به زندگینامه او میپردازد؛ اهل مشهد و دانشجوی رشته پزشکی بود که بهعنوان بسیجی در جبهه حضور یافت.
وی در سال ۱۳۶۵، به شهادت رسید، اما پیکر این شهید دوران دفاع مقدس، هنوز به خاک وطن برنگشته است و مزارش در آرامستان بهشت رضای مشهد، خالی است.
زهرا سلحشور برای نگارش این کتاب، با اعضای خانواده شهید و همرزمان و هممحلهایهای وی مصاحبه کرده و این اثر توسط انتشارات روایت فتح در ۲۸۰ صفحه و باقیمت ۱۵۵ هزار تومان، روانه بازار نشر شده است.
نظر شما