ایده عجیب سپر دفاعی موشکی گنبد آهنین بزرگ در سراسر کشور آمریکا، با هدف «جلوگیری از جنگ جهانی سوم» توسط ترامپ مطرح شده، طرحی که کارشناسان میگویند اجرای آن تقریبا غیرممکن، غیر ضروری و حتی غیر قابل درک است.
ترامپ در سخنرانی های متعدد قول داده است که این گنبد آهنین را بسازد. این یکی از ۲۰ وعده اصلی کمپین او است. رئیس جمهور پیشین آمریکا گفته که سپر موشکی «ساخت آمریکا» خواهد بود و باعث ایجاد شغل و همچنین توقف حملات خارجی می شود. با اینکه ترامپ اخیراً دوباره تاکید کرد که ساخت بزرگترین گنبد دفاعی آهنین جهان اتفاق خوبی است، جفری لوئیس، کارشناس موشکی در مرکز مطالعات منع گسترش سلاحهای هستهای جیمز مارتین میدلبری، میگوید چنین طرحی مضحک است. لوئیس درباره ایده این گنبد آهنین میگوید: «برای من بهطور چشمگیری مشخص نیست که این ایده ها چه معنایی دارند، به غیر از اینکه آن را تنها به عنوان هیاهوهای جنون آمیز یک فرد مسن تعبیر کنم. گنبد آهنین آمریکایی یک ایده برای تبلیغ این فرد تاجر است، به جای اینکه یک موقعیت سیاسی قابل اجرا باشد.»
گنبد آهنین، یک سامانه دفاع موشکی کوتاه برد است که توسط شرکت اسرائیلی رافائل و سیستم های دفاع پیشرفته و سازنده تسلیحات آمریکایی Raytheon ساخته شده است، و از زمانی که در سال ۲۰۱۱ عملیاتی شد، بخشی مهم از زرادخانه نظامی اسرائیل بوده است. از نام آن می توان متوجه شد که وقتی یک موشک کوتاه برد به حریم هوایی اسرائیل می رسد، موشک های رهگیر پرتاب می شوند تا قبل از اینکه بتوانند زمین را لمس کنند، آنها را منفجر کند.
عملکرد گنبد آهنین کاملاً به اندازه نسبتاً کوچک اسرائیل و نزدیکی آن به دشمنانش بستگی دارد. این امر به ویژه تصور ساختار مشابه در ایالات متحده را که بیش از ۴۰۰ برابر اندازه جغرافیایی اسرائیل است را دشوار می کند. تحلیلگر امنیت ملی آمریکایی یعنی جوزف سیرینچیون تخمین زد که چنین دستگاهی حدود ۲.۵ تریلیون دلار هزینه دارد. این بیش از سه برابر کل بودجه نظامی پیش بینی شده آمریکا برای سال ۲۰۲۵ است.
چنین سیستمی غیر ضروری نیز خواهد بود چون در حال حاضر، هیچ گروه مسلحی وجود ندارد که از محدوده ۶۵ کیلومتری توان رهگیری گنبد آهنین، به سمت ایالات متحده موشک بفرستد. حتی اگر موشکی از باهاما با فاصله ۱۳۰ کیلومتری به سمت آمریکا شلیک شود چنین سیستمی نمی تواند از این کشور محافظت کند.
شبکه دفاع موشکی آمریکا که از زمان دولت بوش برقرار بوده است، در حال حاضر از ۴۴ رهگیر مستقر در کالیفرنیا و آلاسکا تشکیل شده است که برای موشکهای دوربردتر، مانند موشکهایی که میتوانند از کره شمالی شلیک شوند، تشکیل شده است. به گفته لوئیس، با وجود اینکه جمهوری خواهان عموماً ادعا می کنند که این سیستم به خوبی کار می کند، اما در آزمایشات عملکرد بسیار بدی داشته است. گروه های راست گرایی مانند بنیاد هریتیج حداقل از دهه ۱۹۹۰ خواستار افزایش بودجه دفاع موشکی آمریکا شده اند.
لوئیس ادامه می دهد: «به همین دلیل است که به سختی میتوان حرفهای ترامپ را درک کرد. آیا ترامپ می گوید سیستم دفاع موشکی مستقر در آلاسکا کار نمی کند؟ آیا ترامپ معتقد است که کانادا قصد دارد موشکهای توپخانهای را برای استفاده علیه ایالت داکوتای شمالی توسعه دهد؟!»
امیرمحمد سلطانپور
نظر شما