تحولات لبنان و فلسطین

۱۵ مهر ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۸
کد خبر: 1017935

معاون مهندسی آب سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری مشهد گفت: و طبق قانون هوای پاک در کلان شهرها حداقل ۱۵ متر مربع سرانه فضای سبز باید در نظر گرفته شود که این عدد در مشهد حدود ۹ متر مربع است

سرانه فضای سبز مشهد ۹ متر مربع است

به گزارش قدس خراسان، عبدالله سلطان احمدی در بازدید جمعی از خبرنگاران از بازچرخانی و تصفیه خانه ‌های انتقال آب به فضای سبز مشهد عنوان کرد:به دلیل اهمیت فضای سبز و نگهداشت وضع موجود متناسب با نیاز سرانه فضای سبز و  مناسب برای زیست زائر و مجاور مشهد الرضا(ع) در پایتخت معنوی ایران، ما مکلف هستیم منابع آب پایداری را تامین کنیم و برای این مهم اقدامات مناسبی در حال انجام است.

وی افزود: یکی از مهمترین موارد بحث تامین آب و احداث تصفیه خانه های مرتبط با باز چرخانی است. فاضلاب های موجود در این شهر مشکلاتی را می تواند ایجاد کند که تصفیه و تولید پساب در زمینه بهبود عملکرد زیست محیطی شهر و آبیاری فضای سبز می تواند سازنده باشد. پساب هایی که تولید می شوند به عنوان منابع جدید از طریق شبکه ها و خطوط انتقال و  توزیع به فضای سبز می رسند و استفاده می شوند.

انتقال پساب از میدان نمایشگاه به پرکندآباد

معاون مهندسی آب سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری مشهد ادامه داد: برای اینکه این مهم در مشهد محقق شود چند پروژه مهم کلید خورده است که از جمله آن می توان از  تصفیه خانه آزادی یا تصفیه خانه ۱۴۰لیتر در ثانیه در مجاورت میدان امام علی(ع) یاد کرد که ۶ ماه است اقدامات اجرایی آن آغاز شده است. تصفیه خانه چهل بازه در دانشجو یکی دیگر از این تصفیه خانه ها است که با ظرفیت۵۰ لیتر بر ثانیه به عنوان پیشرفته ترین تصفیه خانه در حال بهره برداری است و تصفیه خانه کالورت التیمور با ظرفیت ۱۴۰لیتر در ثانیه و تصفیه خانه آفتاب با ۵۰ لیتر بر ثانیه در مرحله انتخاب پیمانکار است.

سلطان احمدی با اشاره به خط انتقال آب میدان نمایشگاه به پرکندآباد است گفت: یکی از مهمترین خطوطی که کار می شود خط انتقال پساب از میدان نمایشگاه به پرکندآباد است این پروژه ظرفیت انتقال ۱۹و هشت دهم میلیون متر مکعب پساب در افق ۱۴۲۵را دارد و می تواند ۴هزار و هشتصد هکتار از ۶ هزار و هشتصد هکتار فضای سبز موجود در مناطق غرب و جنوب غرب فضای سبز شهر مشهد را تحت پوشش قرار بدهد.

وی افزود: طبق برنامه ریزی های انجام شده قرار است پسابی که از تصفیه خانه های خین عرب و پرکندآباد تامین می شود از طریق این خط انتقال به غرب مشهد منتقل و استفاده شود و از پروژه های مهم خط انتقال آب به ارتفاعات جنوبی مشهد است و این پروژه از سلسله پروژه هایی تشکیل شده تا آب تصفیه خانه آزادی که آب آن برکه پردیس قائم تامین می شود از طریف همین خط انتقال به ارتفاعات جنوبی مشهد منتقل شود.

پروژه انتقال آب تا قله زو

معاون مهندسی آب سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری مشهد درباره تعداد پروژه های مربوط به این خط انتقال عنوان کرد:  این سلسله پروژه ها شامل چهار پروژه مهم است و شامل پروژه خط انتقال از پردیس قائم تا دلاوران ۱۲، دو تا مخزن ۴ هزار و هزار متر مکعبی و خط انتقال آب از دلاوران ۱۲تا ارتفاعات جنوبی می شود تا پساب تصفیه شده به  قله زو برسد و با ظرفیت ۲۰۰ لیتر بر ثانیه ارتفاعات جنوبی آبیاری شود.  

سلطان احمدی ادامه داد: در ارتفاعات جنوبی و کمربند سبز حدود ۴۰۰ هزار هشتصد هکتار فضای سبز وجود دارد که این فضا باید تامین آب شود و به دلیل اینکه در این منطقه منابع تأمین آب مشخصی وجود ندارد باید تامین آب از طریق خطوط انتقال آب و توزیع پساب تامین شده در پایین دست صورت بگیرد. و امیدواریم این پروژه ها در ۲۴ ماه آینده وارد مدار بهره برداری شود تا وابستگی خود را به منابع آب کیفی به حداقل ممکن برسانیم.

وی افزود: در حال حاضر بیست و پنج درصد آب مورد نیاز فضای سبز از منابع باز چرخانی و پساب تامین می شود و با بهره برداری از پروژه های یاد شده ظرف دو سال آینده ای عدد به شصت و سه درصد می رسد، این حجم نیاز از منابع غیر کیفی و منابع باز چرخانی و منابعی که ناشی از تصفیه فاضلاب است تامین می شود  تا به آبخوان سطح شهر کمک شود.

 برنامه ریزی برای تامین پساب در افق ۱۴۲۵

معاون مهندسی آب سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری مشهد درباره قرارداد بیست و پنج ساله برای تامین پساب مورد نیاز فضای سبز مشهد گفت: برای تامین یازده و دو دهم میلیون متر مکعب پساب در دستور کار است مراحل نهایی در حال انجام است و تفاهم نامه ان مبادله شده و در مرحله امضای قرارداد است ما براساس آن قرار داد سالانه یازده ممیز دو دهم میلیون متر مکعب پساب به مدت بیست و پنج سال با حجم دویست و هشتاد میلیون متر مکعب به صورت تجمیعی دریافت خواهیم کرد که خطوط انتقال توزیع آن در حال اجرا است  تا در آینده آب را به فضای سبز شهر مشهد برساند و امیدواریم وارد قرار داد نهایی شود.

سلطان احمدی خاطر نشان کرد: مشهد از معدود شهرهایی است که نیاز آبی بیست و پنج ساله خود را احصا کرده است و مشخص است که برای افق ۱۴۲۵چه میزان جمعیت در شهر وجود دارد و چقدر بایستی سرانه فضای سبز داشته باشیم و مجموعا چند هکتار فضای سبز داشته باشیم. براساس این مطالعات نیاز آبی سال به سال تدوین شده، نیاز آبی امسال شهر مشهد بیست و شش میلیون متر مکعب است و این سهم آب برای حجم زائر و مجاور و مهاجر مشهد عدد زیادی نیست ولی باید گفت برای تامین همین عدد واقعا دچار مشکلات عدیده هستیم  اما از دو سال دیگر باید منابع آب تامین شده پاسخگوی مصارف از محل بازچرخانی باشد تا به منابع زیر سطحی فشاری وارد نشود.

وی در پاسخ به سوال در باره گونه های کم آب طب برای استفاده در فضای سبز مشهد گفت: در تامین فضای سبز مشهد چند تئوری وجود دارد بعضی ها قائل به این هستند چون شهر مشهد در منطقه کم آبی قرار گرفته است کلا فضای سبز باید به سمت کم آب طلب برود و از گونه های کم نهاده استفاده شود. عده ای دیگر اعتقاد دارند فضای سبز فیلتری است در برابر آلودگی ها و به کارکردهای روانی و اجتماعی کمک می کند و باید فضای سبز در خور آلودگی های سطح شهر باشد.

فضای سبز ترافیکی جزو سرانه نیست

معاون مهندسی آب سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری مشهد ادامه داد: نگاه سوم و روشی که شهرداری آن را دنبال می کند این است که فضای سبز باید دارای خصوصیات مورفولوژیک، فنولوژیک و فیزیولوژیک خاص باشد طوری که تمام نیاز های روحی، روانی و اکولوژیک شهر را تامین کند به عبارت دیگر در بعضی مناطق طبق اقتضا از گونه های کم آب طلب و در بعضی مناطق گونه هایی با رشد مناسب و سطح برگ مناسب استفاده شود، اینکه بگویم به صورت مطلق نمی توان از گزینه اول یا دوم استفاده کرد و ما یک اقدام ترکیبی در دستور کار قرار داریم و این اقدام ترکیبی براساس اقتضاعات محیط، شرایط محل، سکونت،  تراکم جمعیت و براساس دستورالعمل ها است.

 سلطان احمدی گفت: در فضای سبز سه مورد پایداری، دیرزیستی و منظر زیبا برای مردم مهم است و وقتی که صحبت از سرانه فضای سبز می کنیم اولین سوال این است ما چند هکتار فضای سبز داریم؟ اگر فضای سبز ترافیکی، کمربند جنوبی و فضای سبز پارکی را حساب کنیم حدود ۱۹متر مربع سرانه فضای سبز در مشهد است اما واقعیت این است که سرانه فضای سبز به جایی اطلاق می شود که عمومی و اکولوژیکی باشد یعنی کارکرد میدان ترافیکی است و برای خانواده ها قابل استفاده نیست یا کمربند سبز حفاظتی برای حفاظت است و اگر بخواهیم این موارد را حذف کنیم سرانه فضای سبز ما در مشهد حدود نه متر مربع است و شامل پارک های مقیاس محله و ناحیه و مرکز شهر می شود، استاندارد ما برای تامین سرانه فضای سبز قانون هوای پاک است و در قانون هوای پاک ماده ۲۲می گوید در کلان شهرها حداقل پانزده متر مربع سرانه فضای سبز باید در نظر گرفته شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.