تحولات منطقه

بر اساس قانون سرانه و استانداردهای فضایی کاربری زمین شهری ذیل بند تحول کاربری، سرانه آموزشی در کشورهای توسعه یافته حدود ۱۰ -۵ مترمربع، در کشور ما این رقم ۵/۵ مترمربع و در استان ما ۴/۳ است که نشان از عقب‌ماندگی استان ما در این زمینه دارد.

ذبح قانون سرانه آموزشی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، بر اساس قانون سرانه و استانداردهای فضایی کاربری زمین شهری ذیل بند تحول کاربری، سرانه آموزشی در کشورهای توسعه یافته حدود ۱۰ -۵ مترمربع، در کشور ما این رقم ۵/۵ مترمربع و در استان ما ۴/۳ است که نشان از عقب‌ماندگی استان ما در این زمینه دارد. اما اینکه چه اتفاقی در شهر و استان ما برای این سرانه آموزشی افتاده که کماکان عقب ماندگی‌اش جبران نمی‌شود موضوعی است که قصد بررسی آن را در این گزارش داریم.

بلندمرتبه‌سازی در مشهد کمتر اتفاق افتاده است
سخنگوی شورای شهر مشهد با اشاره به تبصره۳ ماده ۱۰۱ قانون شهرداری‌ها، می‌گوید: براساس این قانون در اراضی با مساحت بیشتر از ۵۰۰ مترمربع که دارای سند ششدانگ است شهرداری برای تأمین سرانه فضای عمومی و خدماتی تا سقف ۲۵ درصد از اراضی را می‌تواند دریافت کند.
موسی‌الرضا حاجی بگلو با بیان اینکه در مشهد بلندمرتبه سازی کمتر انجام شده، ادامه می‌دهد: در مشهد بیشتر زمین‌ها قطعات ۲۰۰ و ۵۰۰ متر ی هستند که قابلیت تفکیک زمین ندارند و ۲۵ درصد معابر و خدماتی شامل آن‌ها نمی‌شود.
وی یادآور می‌شود: ولی برای زمین‌های با متراژ بالاتر قطعاً زمانی که مالک درخواست پروانه یا تفکیک و افراز می‌دهد، باید ۲۵ درصد سرانه خدماتی که آموزشی را نیز شامل می‌شود اجرا شود. چه در گذشته و چه حال این سهم سرانه در چنین پروژه‌هایی باید صرف سرانه آموزشی شده و به صورت ریالی دریافت نشود تا در حوزه سرانه آموزشی اجحافی صورت نگیرد.

عدم رعایت سرانه آموزشی در ابلاغ طرح‌های جامع و تفصیلی 
سخنگوی شورای شهر مشهد با بیان اینکه یکی از معضلات اساسی ما در بحث کمبودهای آموزشی به همین عدم رعایت سرانه آموزشی در ابلاغ طرح‌های جامع و تفصیلی شهر مشهد برمی‌گردد، خاطرنشان می‌کند: در دو سال اخیر و پس از قانون درآمدهای پایدار، طرح جامع و تفصیلی مشهد قطعی شده است و بر اساس آن اقدام می‌شود و امیدواریم ما هم بتوانیم برای رعایت این سرانه آموزشی گام‌های بلندتر و بهتری برداریم.
حاجی بگلو ادامه می‌دهد: با توجه به اینکه معابر زمین‌های ۲۰۰ تا ۵۰۰ متر که قابلیت تفکیک یا افراز ندارند در گذشته مشخص شده، سهم سرانه آموزشی دریافت می‌شود اما به صورت پلکانی. با توجه به اینکه درصدی از تخفیف برای آن‌ها تعیین شده دیگر قابلیت دریافت سرانه آموزشی ندارد.

به ازای هر ۲۰۰ واحد، یک مدرسه باید ساخته شود
معاون مدیرکل و مدیر آموزش و پرورش منطقه تبادکان با اشاره به معضلات آموزش و پرورش در ارتباط با کمبود کلاس آموزشی می‌گوید: برابر قانون باید به ازای ساخت هر مجتمع ۲۰۰ واحدی، شرکت پیمانکار یک مدرسه نیز برای آن مجتمع بسازد و به آموزش و پرورش تحویل دهد اما متأسفانه این اتفاق در برخی مجتمع‌ها نیفتاده و به طریقی قانون را دور می‌زنند.
محمدحسین عبداللهی با بیان اینکه منطقه تبادکان با افزایش جمعیت به دلیل مهاجرت روبه‌رو است، می‌افزاید: مجتمع یاس در حاشیه بولوار توس با افزون بر هزار واحد ساخته شده اما به ازای آن هیچ فضای آموزشی ایجاد نشده است.

قانون باید اصلاح شود که انبوه‌سازان آن را دور نزنند
وی با اشاره به برگزاری جلسات متعدد در این باره و طرح این معضل در حضور استاندار و فرماندار ادامه می‌دهد: متأسفانه با وجود اینکه بارها به این مسئله اشاره کردیم اما این قانون اجرا نمی‌شود، در منطقه مهرگان نیز طرح مسکن ملی در حال اجراست ولی باز هم به سرانه آموزشی در این پروژه بزرگ توجه نشده و بار آموزش دانش‌آموزان این مجتمع‌ها بر دوش آموزش و پرورش سنگینی می‌کند.
مدیر آموزش و پرورش منطقه تبادکان با بیان اینکه نیازمند اصلاح قانون در این زمینه هستیم، می‌گوید: توقع ما این است که با کمک قانون انبوه‌سازان به نسبت ساخت و سازشان موظف به ساخت مدرسه شوند یا اعتبار آن را به آموزش و پرورش بدهند تا خودش بسازد، همچنین قانون اصلاح شود و شهرداری نیز به این افراد پایان کار ندهد در این صورت انبوه‌سازان نمی‌توانند قانون را دور بزنند.

فرار قانونی ۲هزار واحد مسکونی در تبادکان
عبداللهی ضمن تأکید بر ارتباط مستقیم کمبود فضای آموزشی با عدم رعایت قانون سرانه آموزشی توسط انبوه‌سازان، ادامه می‌دهد: حدود ۲هزار واحد مسکونی در منطقه تبادکان فرار قانونی در زمینه ساخت سرانه آموزشی دارند که الزام قانونی آن باید توسط شهرداری، فرمانداری و قوه قضائیه پیگیری شود.
وی با اشاره به معضل بازماندگی از تحصیل تأکید می‌کند: یکی از دلایل این مشکل، نبود فضای آموزشی در نزدیک محل زندگی افراد است، متأسفانه برابر اعلام سامانه شهید محمودوند، خراسان رضوی با ۱۱درصد بیشترین آمار بازماندگان از تحصیل را دارد که آمار کمی نیست.

به جای ۲۰۰ واحد، ۱۹۶ واحد می‌سازند که بگویند قانون شامل حال ما نمی‌شود
مدیر آموزش و پرورش ناحیه۷ نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید: انبوه‌سازان این منطقه با توجیه ساخت زیر ۲۰۰ واحد، قانون را دور می‌زنند. در بولوار امیریه ارگان‌های مختلف واحدهای مسکونی متعددی می‌سازند اما با این استدلال که این واحدها برای نیروهای سازمانی ما و بدون انتفاع و سوددهی ساخته شده، از بار رعایت قانون سرانه آموزشی شانه خالی می‌کنند.
مرتضی نظرنژاد می‌افزاید: بنیاد مسکن در همین منطقه ۱۹۶ واحد ایجاد کرده و با استناد به قانون می‌گوید این قانون شامل حال ما نمی‌شود، در حالی که تمام این واحدها به مدرسه نیاز دارند.
وی با اشاره به کمبود ۲۰ مدرسه و ۲۴۰ کلاس آموزشی در این منطقه ادامه می‌دهد: همه مدارس ما در مقطع ابتدایی حدود ۴۸ نفر، متوسطه اول حدود ۴۳ نفر و متوسطه دوم حدود ۳۸ نفر دانش‌آموز دارند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.