تحولات منطقه

ایرانی‌ترین مجتمع پتروشیمی کشور که پس از ۲۰ سال انتظار با اعتباری ۷۵ هزار میلیارد تومان با اشتغال هزار و ۲۵۱ نفر سال گذشته در گچساران افتتاح شد به دلیل پاره‌ای از مسائل نظیر همکاری نکردن شرکت صنایع ملی پتروشیمی کشور در معرض تعطیلی قرار دارد.

اختلاف با محیط زیست سبب شد/ پتروشیمی گچساران در چند قدمی تعطیلی
زمان مطالعه: ۳ دقیقه
از طرفی این کارخانه با وجود اینکه با چهار کارخانه پتروشیمی برای تأمین خوراکشان قرارداد منعقد کرده بود به گفته کارشناسان این همکاری به‌ طور جدی انجام نگرفت و این روزها بیش از یک‌سوم محصول تولیدی خود را فلر یا همان مشعل‌سوزی می‌کند و از مجموعه این مسائل بیم آن می‌رود که علاوه بر دود شدن سرمایه عظیمی که در این مجتمع هزینه شده است امکان آجر شدن نان هزار و ۲۵۱ نیروی کار نیز دور از انتظار نیست. 

زیان ماهیانه ۲هزار میلیاردی 
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز با بیان اینکه پس از سال‌ها انتظار سال گذشته این پتروشیمی افتتاح و هزار و ۲۵۱ نفر در این پتروشیمی مشغول به کار شدند، می‌افزاید: مشکل اصلی پتروشیمی گچساران نداشتن مجوز محیط زیست و پروانه بهره‌برداری است و به همین بهانه میزان تولید پتروشیمی از ۴۰ هزار تن به ۲۰ هزار تن و سپس ۹ هزار تن کاهش پیدا کرد که ۲ هزار میلیارد تومان محصول این پتروشیمی که باید به اتیلن تبدیل شود به اجبار سوخته شد.
سیداحسان عسکری با بیان اینکه ادامه این روند ماهیانه به تولید کشور همین میزان ضرر وارد خواهد کرد، اظهار می‌کند: ۱/۳ میلیارد یورو برای ساخت این پتروشیمی سرمایه‌گذاری شده و اکنون که در آستانه تولید قرار گرفته تعطیل شده و این میزان ضرر  را نیز ماهیانه وارد می‌کند. 
وی تصریح می‌کند: تعطیلی حقوق کارکنان، بازپرداخت اقساط، عدم تولید و عدم گردش مالی، ساختار مالی این واحد صنعتی بزرگ را بر هم می‌زند .
تولید آلاینده‌های مضر برای محیط زیست
اداره کل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد نیز در اطلاعیه‌ای پتروشیمی گچساران را دارای رده هفت دانسته و نوع آلایندگی آن را برای محیط زیست مضر قلمداد کرده و بر ارزیابی محیط زیستی آن تأکید کرده است.در این اطلاعیه همچنین خاطرنشان شده است پتروشیمی گچساران بایدبه تعهدات استانی و ملی که داده عمل کند، از طرفی این پتروشیمی نزدیک به شهر و روستای چهاربیشه است و روند فعلی فعالیت آن مشکلات محیط زیستی در پی خواهد داشت. 
این اداره کل در ادامه اعلام کرده است مجوز بهره‌برداری این مجموعه برای یک سال منوط به اینکه سایر بندها اجرا شود صادر شده است.

رد ادعای تخریب‌های محیط زیستی توسط مدیر عامل 
مدیرعامل پتروشیمی گچساران نیز درباره مشکلات ایجاد شده برای این مجموعه می‌گوید: شاید برخی استانداردهای سختگیرانه محیط ‌زیست رعایت نشده اما واحد تحت مدیریتش تاکنون اقدامی تخریبی علیه محیط‌ زیست انجام نداده و خروجی پساب آن مخرب نیست که آقایان در این شرایط حساس، یقه ما را گرفتند و ما را تعطیل کردند.
یدالله مصدقی فرد می‌افزاید: در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی و محدودیت واردات قطعه یا باید همه چیز را تعطیل می‌کردیم و دشمن ‌شادکن می‌شدیم یا منتظر حل ‌شدن سیستم پساب که همه قطعاتش خارجی است می‌ماندیم.
وی ادامه می‌دهد: برای راه‌اندازی سیستم پساب ۹/۹ میلیون یورو از ما هزینه خواستند که اکنون برای راه‌اندازی آن ۱۵/۹ میلیون یورو درخواست شده که شفاف می‌گویم من ابهام دارم، چطور به ۱۵/۹ میلیون یورو رسیده است؟ من پول اضافی به کسی نمی‌دهم.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی گچساران با اشاره به اینکه محیط ‌زیست ۲۱مورد اعلام کرد که فقط سه تا پنج مورد آن رعایت نشده است، یادآور می‌شود: در بحث پایش آنلاین حرف اداره کل محیط ‌زیست منطقی است. البته سیستم آفلاین مشکلی ندارد اما قول می‌دهیم تا پایان مهر ماه سیستم پایش آنلاین را راه‌اندازی کنیم.

با مداخله دادستانی موضوع حل خواهد شد 
دادستان مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد نیز معتقد است مسائل زیست ‌محیطی مثل مسائل اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است و ضمن اینکه خواهان فعال ‌شدن پتروشیمی گچساران و جلوگیری از هدررفت هزاران میلیارد تومان هستیم، باید مسائل زیست ‌محیطی رعایت شوند و پتروشیمی به تعهدات محیط زیستی که داده است عمل کند.
سیدوحید موسویان با اشاره به اینکه اگر هزار و ۲۵۱ کارگر بیکار شوند شاید به یک موضوع ضدامنیتی تبدیل شود، تصریح می‌کند: ۸۰ درصد مسائل محیط زیستی مرتفع شده و با تعهد مدیرعامل پتروشیمی ۶ماهه یا یک ساله بقیه این تعهدات اجرایی می‌شود و مانع این ضرر و زیان بزرگ خواهیم شد.
دادستان یاسوج ادامه می‌دهد: به اختیار دادستانی فعلاً مجوزهای محیط زیستی صادر شود و مدیرعامل پتروشیمی هم باید زیر نظر ما در پی رفع مشکلات محیط زیستی و اجرای تعهدات زیست‌محیطی باشد. 
وی با اشاره به اینکه حساب‌های مالی پتروشیمی گچساران باید در همین استان باشد، ادامه می‌دهد: بانک‌های استان به دلیل نداشتن منابع مالی قادر به پرداخت تسهیلات تکلیفی خود نیستند و پشتوانه منابع مالی ندارند و یکی از شروط دادستانی این است که منابع پتروشیمی گچساران در استان باشد. 
موسویان با بیان اینکه حق آلایندگی متعلق به استانی است که واحد صنعتی و شرکت‌های دارای آلایندگی همان جا مستقر است، تصریح می‌کند: ۲۵ درصد نفت کشور در استان کهگیلویه و بویراحمد است و عملاً شاهد این هستیم که وزارت نفت در بحث مسئولیت‌های اجتماعی در این استان ضعیف عمل می‌کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.