اتفاقی که گرچه ممکن است منجر به کاهش برق در شبکه توزیع و خاموشی شود اما بر اساس گفته کارشناسان سهمی قابل توجه در سلامت مردم خواهد داشت.
در این خصوص معاون پیشین محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست به قدس آنلاین می گوید: مشکل امروز درباره مصرف انرژی این است که علاوه بر آنکه ظرفیت برق کشور حدود ۸۰ هزار مگاوات است و برخی نیروگاه ها نیاز به تعمیر یا اورهال دارند و با توجه به نوع سیستم های خنک کننده ای که داریم مجبور هستیم در فصل تابستان حدود ۴۵ روز برق صنایع را قطع کنیم تا پاسخگوی نیاز خانوار باشیم.
مسعود تجریشی می افزاید: این مشکل درباره انرژی گاز نیز به مدت تقریبا ۴۵ روز اتفاق می افتد. روزانه حدود یک میلیارد مترمکعب گاز تولید می شود که حداقل ۷۵درصد آن مصرف گاز خانگی در زمستان است و باقی مانده آن باید صرف تزریق در میدان های نفتی، صنایع پتروشیمی، فولاد و نیروگاه ها شود.
در مدت ۴۵ روز نمی توان تقاضای همه را برآورده کرد بنابراین اتفاقی که می افتد این است که دولت ها یا وزارت نیرو تصمیم می گیرد تا گاز صنایع را قطع کند. بنابراین برخی نیروگاه ها دچار مشکل شده و ناچار می شوند مازوت بسوزانند. با این ناترازی انرژی، سالانه در تابستان و زمستان میلیاردها دلار خسارت به اقتصادمان وارد می کنیم.
آیا راهکاری برای جبران ناتراژی وجود دارد؟
عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی شریف می گوید: سرمایه گذاری برای کاهش مصرف خانگی و آگاهی رسانی و اعتمادسازی به مردم نسبت به این که مصرف زیاد انرژی چه قدر می تواند برای اقتصاد ملی و تورم خطرناک باشد مطمئناً سبب می شود حتی با صرفه جویی ۱۰درصدی مردم بسیاری از مشکلات موجود حل شود.
متأسفانه در دولت های مختلف راحت ترین کار این بوده که یا برق را قطع کنند یا مازوت بسوزانند اما هیچکس به سراغ کاهش مصرف انرژی که راه حلی پایدار است، به اقتصاد ملی کمک می کند، آلودگی هوا را کاهش داده و مردم را به دردسر نمی اندازد نرفته است.
تجریشی ادامه می دهد: بنابراین دولت ها باید تا اندازه ای خود را به سختی بیندازند؛ یعنی قوانین بالادستی را که طبق قانون هوای پاک وجود دارد به درستی اجرا کنند و سراغ تأمین منابع مالی نه به صورت یکجا بلکه به صورت جزء جزء بروند.
برای مثال استان گلستان در شمال کشور از فشار گاز بسیار کم و مصرف گاز بسیار بالایی برخوردار است بنابراین از چنین مناطقی شروع کنیم و با راه هایی مانند دوجداره ساختن پنجره ها مصرف گاز را کاهش دهیم. این اتفاق فرصت می دهد تا پتروشیمی تولید داشته و بتواند ارز وارد کشور کند. از طرفی بسیاری از صنایع نیز مشتاق هستند تا مقدار گاز صرفه جویی شده را به چرخه صنعت خود بیاورند.
وی با اشاره به وجود ۱۴ نیروگاه اذعان می کند: بعید است بتوان سوزاندن مازوت را به صورت صددرصد قطع کرد بنابراین راه صحیح، پایدار، اقتصادی و زیست محیطی این است که مصرف گاز را کاهش دهیم.
افزایش ۱۲درصدی مصرف گاز در هر سال این امکان را نمی دهد که بتوان سالی ۱۰۰میلیون مترمکعب گاز جدید به سیستم تزریق کرد. با توجه به این که از سال های آینده تولید برخی میدان های گازی نیز کاهش می یابد بنابراین بهترین و مؤثرترین اقدام دولت در این زمینه این است که کارگروهی تشکیل دهد تا پیگیر مدل های کاهش مصرف گاز باشند چراکه ارزش اقتصادی این اقدام بسیار زیاد خواهد بود.
در حقیقت این که ما گروهی را راضی نگه داریم و به دلیل نسوزاندن مازوت، صنعتی را از پا بیندازیم راهکاری پایدار نیست.
مقدار گوگرد موجود در مازوت چقدر است؟
عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی شریف توضیح می دهد: ته نشین فرایندهای تولید بنزین، مواد شیمیایی، نفت و غیره مانند لجنی می ماند که گوگرد بسیار زیادی دارد. که البته با استفاده از فناوری روز می توان این مقدار گوگرد را به حداقل رساند. همان گونه که پیش از این، دستاوردهای خوبی در این باره در کشور داشتیم و گوگرد بالای ۳۰ یا ۴۰هزار را به ۲ تا ۳هزار رساندیم اما این رقم باید به گوگرد ۵۰ برسد. در این صورت مصرف مازوت مشکل خاصی ندارد.
تجریشی می افزاید: متأسفانه به لحاظ ناترازی انرژی امسال هنوز هوا خیلی سرد نشده مازوت سوزی شروع شده است. این یعنی ما آن ۴۵روز را به ۵/۲ ماه افزایش داده ایم که بسیار خطرناک است.
وی معتقد است: راهکار منطقی برای حل این معضل آن است که مشاوران رئیس جمهور با برنامه ریزی برای کاهش مصرف انرژی، استفاده از قانون هوای پاک و استفاده از ظرفیت معاونت فناوری، مسئله مازوت سوزی را به طور ریشه ای حل کنند.
چنانچه مسئله ناترازی انرژی امسال حل نشود و به سال آینده و سال های بعد برسد مشکل ناترازی حادتر می شود چراکه در حال حاضر سالانه ۱۰درصد مصرف انرژی در کشور افزایش و از طرفی تولیدات کاهش می یابد بنابراین با ناتراژی و خلایی که اتفاق می افتد ناچار می شویم ماه ها قطعی برق یا گاز داشته باشیم که این مسئله به صلاح اقتصاد، سلامت، زندگی و آسایش مردم نیست.
نظر شما