تحولات لبنان و فلسطین

گمانه‌زنی‌ها درباره مفاد توافقی که قرار است منجر به آتش‌بس پایدار میان لبنان و رژیم صهیونیستی شود در حالی ادامه دارد که گفته می‌شود روز جمعه «لیزا جانسون» سفیر آمریکا در بیروت پیش‌نویسی درباره پیشنهاد آتش‌بس احتمالی را تحویل نبیه بری، رئیس پارلمان لب

پشت‌پرده ارائه پیش‌نویس آتش‌بس در لبنان از سوی آمریکا / تقلا برای ایجاد دستاورد استراتژیک برای صهیونیست‌ها

براساس گزارش الجزیره،  نبیه بری رئیس پارلمان لبنان روز گذشته با تأیید دریافت پیشنهادی از سوی آمریکا اظهار کرد: در این پیشنهاد هیچ سخنی درباره آزادی تحرکات دشمن در لبنان به میان نیامده است. بری با بیان اینکه آزادی تحرکات دشمن در لبنان به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست، تأکید کرد: لبنان هرگز موضوعی که به حاکمیتش خدشه وارد کند، ازجمله پیشنهاد استقرار نیروهای ناتو در این کشور را نخواهد پذیرفت.

در همین زمینه، نجیب میقاتی نخست‌وزیر دولت پیشبرد لبنان نیز تلویحاً طرح آمریکا را رد و تأکید کرد کشورش خواستار اجرای کامل و بدون هیچ اصلاحیه قطعنامه ۱۷۰۱ است و چیزی جز این مورد را نخواهد پذیرفت.پیش از این، خبرگزاری فرانسه گزارش داده بود لیزا جانسون، سفیر آمریکا در بیروت در دیدار با نجیب میقاتی، نخست‌وزیر دولت موقت و نبیه بری رئیس پارلمان لبنان پیشنهاد ۱۳ماده‌ای آمریکا برای آتش‌بس با رژیم اسرائیل را تقدیم کرده است.

هدف واشنگتن، فراهم کردن دستاورد راهبردی برای تل‌آویو

علی ودایع درباره ارائه پیش‌نویس آتش‌بس احتمالی از سوی آمریکا و اینکه تا چه میزان می‌توان به تمایل طرف آمریکایی برای برقراری آتش‌بس پایدار و تأمین‌کننده منافع مردم لبنان در بازه زمانی فعلی امیدوار بود، گفت: اساساً چارچوب فکری آمریکا بر مبنای سود و زیان قابل بررسی است؛ آنچه مشخص است آمریکایی‌ها تا اینجای کار بیش از ۲۲ میلیارد دلار در جنگ غزه و لبنان متحمل هزینه شده‌اند و این علاوه بر هزینه‌های دیپلماتیک برای ایجاد چتر دیپلماتیک به منظور زیرپوشش قرار دادن جنایات جنگی تل‌آویو بوده است. اما جدا از مبحث هزینه‌های جنگ فعلی، واشنگتن و تل‌آویو در تلاش هستند برای جنگی که تاکنون جز برخی دستاوردهای تاکتیکی چیزی عایدشان نکرده، دستاوردی راهبردی فراهم کنند و به نظر می‌رسد پیشنهاد آتش‌بس در بازه زمانی فعلی با هدف فراهم کردن دستاوردی از نوع راهبردی دنبال می‌شود.

ودایع درباره اینکه ترامپ و پیروزی او در انتخابات آمریکا با شعار پایان دادن به جنگ‌ها و کاستن از هزینه‌های آمریکا در خارج از کشور در قالب سیاست «اول آمریکا»، چه تأثیری بر ارائه این پیش‌نویس و تلاش‌های واشنگتن برای برقراری آتش‌بس در لبنان داشته است، گفت: تلاش برای برقراری آتش‌بس در لبنان پیش از این از سوی دموکرات‌ها و دولت بایدن نیز با هدف دستاوردسازی برای خود اتفاق افتاده بود اما در نهایت بی‌سرانجام ماند. آنچه از وضعیت کنونی برداشت می‌شود این است تلاش‌هایی از طریق لابی‌های ترامپ و فعال شدن برخی مهره‌های نزدیک به او برای برقراری آتش‌بس در لبنان در جریان است.

فشار آمریکا و افزایش نگرانی‌ها درباره ماهیت پیش‌نویس آتش‌بس

ارائه پیشنهاد آتش‌بس از سوی آمریکایی‌ها در حالی صورت می‌گیرد که تجربه موارد مشابه حاکی از صداقت نداشتن واشنگتن و تلاش برای تأمین منافع حداکثری رژیم صهیونیستی است و این مسئله در کنار نفوذ و اهرم‌های فشار آمریکایی‌ها در لبنان  به نگرانی‌ها درباره ماهیت این پیش‌نویس و مفاد آن دامن زده است.

چنان‌که در سالیان اخیر کمک‌های مالی، تحریم‌ها و کمک‌های نظامی مشروط، در کنار سایر مشوق‌ها و مجازات‌ها به عنوان اهرم‌هایی برای هدایت تصمیمات بیروت در راستای منافع منطقه‌ای آمریکا و تل‌آویو استفاده می‌شوند و درواقع این تاکتیک سال‌هاست برای تثبیت نفوذ آمریکا بر سیاست لبنان طراحی شده است.

نگرانی‌ها درباره دراز شدن دست چدنی واشنگتن به سمت لبنان در حالی رو به افزایش است که لیزا جانسون، سفیر آمریکا در لبنان اعلام کرد جنبش مقاومت لبنان پس از وقایعی ازجمله ترور حسن نصرالله، دبیرکل باسابقه آن، بسیار ضعیف شده و گزارش کرده دوران سیاسی جدیدی در راه است که لبنان به آن دست خواهد یافت و به زودی شاهد آن خواهیم بود که حزب‌الله جایی در سپهر سیاسی لبنان نخواهد داشت!

مانور و تأکید آمریکا روی ابهامات قطعنامه ۱۷۰۱

کارشناس مسائل منطقه درباره شیوه نقش‌آفرینی واشنگتن در این باره می‌گوید: ورود آمریکا به این مسئله حاوی نکات مهمی است؛ نخست اینکه ایفای نقش آمریکا در مسئله لبنان بر مبنای یک قدرت مداخله‌گر و با هدف تأمین منافع اسرائیل صورت می‌گیرد؛ نکته دوم تأکید و مانور آمریکایی‌ها روی اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ است که پیش از این از سوی هوخشتاین، نماینده ویژه واشنگتن در لبنان دنبال می‌شد؛ قطعنامه‌ای که وجود برخی ابهامات عملاً منجر به شکست آن شده بود و امروز تأکید دوباره بر مفاد همان قطعنامه از سوی واشنگتن و مقامات لبنان نگران‌کننده به نظر می‌رسد.

به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها تلاش خواهند کرد با مانور روی نکات مبهم این قطعنامه و تأکید بر خلع سلاح حزب‌الله و ایجاد منطقه حائل دستاوردی برای تل‌آویو دست و پا کنند. به گفته ودایع، نکته مهمی که درخصوص مطرح شدن آتش‌بس در غزه و لبنان قابل بررسی است، جنگ روایت‌هاست که از طرف آمریکا و غرب در پیش گرفته شده است؛ نوع فضای روانی که در حال حاضر از سوی رسانه‌ها و مقامات غربی ایجاد شده بر این محور است که آن‌ها توانسته‌اند حماس را در غزه و حزب‌الله را در لبنان وادار به پذیرش آتش‌بس کنند! این در حالی است که واقعیت میدان به گونه دیگری است و درواقع مقاومت حماس و حزب‌الله در غزه و لبنان چنان هزینه‌ای به واشنگتن و تل‌آویو وارد کرده‌اند که آن‌ها را وادار کرده بحث آتش‌بس را به میان آورند. درواقع دکترین آمریکا در حال حاضر بر کنترل هرچه سریع‌تر هزینه‌ها متمرکز شده است و در این میان تلاش خواهد کرد از این کنترل هزینه دستاوردی نیز برای تل‌آویو بتراشد.

آنچه مسلم است سیاست ایالات متحده اساساً در راستای حمایت از اهداف نظامی تل‌آویو و در عین حال تأکید قاطعانه بر تسلط واشنگتن بر لبنان، بدون هیچ‌گونه عقب‌نشینی معناداری از سوی رهبران سیاسی و نظامی لبنان است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.