آثاری همچون «اوسنه گوهرشاد»، «دعبل و زلفا»، «مرا با خودت ببر»، «به امید دیدار»، «مردی که همه چیز میدانست»، «صادقانه» و «غریب قریب» از جمله رمانهایی هستند که با مضامین دینی و با موضوع اهل بیت (ع) منتشر شدهاند و همگی پرفروش وپرمخاطب هستند. مخاطب با خواندن این رمانها در یک بستر عاشقانه و خواندنی با زندگی و زمانه یکی از امامام معصوم (ع) و یا با یک واقعه تاریخ‑مذهبی آشنا میشود.
اوسنه گوهرشاد؛ واقعه تاریخی گوهرشاد
کتاب اوسنه گوهرشاد، نوشته سعید تشکری، رمانی فانتزی و پست مدرن است که واقعه تاریخی مسجد گوهرشاد را روایت میکند.
مسجد گوهرشاد که به دستور گوهرشاد بیگم، در دوران تیموریان ساخته شد، در قرن معاصر شاهد یک اعتراض خونبار بود. در در تیر ماه سال ۱۳۱۴، مسجد جامع گوهرشاد شاهد کشتار وحشیانه مردمی بود که در اعتراض به دستور پذیرش کلاه شاپو تجمع کرده بودند. در آن زمان فتحالله پاکروان استاندار خراسان بود. او معتقد بود که حکومت باید در برابر مقاومت مردم در پذیرش کلاه شاپو _ که کلاهی فرنگی و بیگانه بهشمار میرفت_ با بهکارگیری زور، ایشان را به این جایگزینی و دگرگونی وادارد.
زنده یاد سعید تشکری در کتاب اوسنه گوهرشاد با روایتهای مختلف و متفاوت این واقعه تاریخی را به تصویر میکشد. او ابتدا سفری در دل تاریخ انجام میدهد و گوهرشاد بیگم را به سال ۱۳۱۴ دعوت میکند. بخش دیگر این کتاب روایتی از زندگی فتحالله پاکروان است و این برخورد تاریخی میان این دو، به جذابیت کتاب اضافه کرده است. نویسنده در همان صفحات آغازین کتاب اوسنه گوهرشاد، با مخاطبان وارد گفتگو میشود و داستان را جذاب و متفاوت میکند.
دعبل و زلفا؛ زمانه امام موسی بن جعفر(ع) و امام رضا(ع)
رمان جذاب، تاثیرگذار و پرفروش دعبل و زلفا اثر تحسینبرانگیزی از حجتالاسلام والمسلمین، مظفر سالاری، نویسنده داستان پرفروش «رویای نیمهشب» است. مظفر سالاری در این اثر در قالب داستانی عاشقانه جوانان را با روزگار پرمشقت امامان هفتم و هشتم آشنا میکند.
دعبل خزاعی از پرجرئتترین شاعران شیعه در زمان امام موسی بن جعفر(ع) و امام رضا(ع) بود، این رمان، قصه عشق دعبل به همسرش زلفا را روایت میکند. در کنار این اثر عاشقانه و غرق شدن در داستان جذاب زندگی دعبل خزاعی و عشق شورانگیزش به زلفا، نویسنده بستری فراهم کرده تا ما را با زمانه امامان مذکور بیشتر آشنا کند. یکی از جذابترین بخشهای کتاب لحظاتی است که داستان به زندگی امام موسی بن جعفر(ع) و فرزندشان علی بن موسی الرضا(ع) میرسد. سالاری زندان هارونالرشید و اتاقی را که امام معصوم شیعیان در آن محبوس است، پیش چشم ما مجسم میکند و ما را در حسرت یاران نزدیک آن امام عزیز که تشنه دیدارش بودند، شریک میکند. این کتاب ترکیبی از داستانی عاشقانه و تاریخ اهل بیت (ع) است. اگر به تاریخ اسلام، داستانهای عاشقانه تاریخی و کتابهای مذهبی علاقه دارید و اگر از عاشقان اهل بیت پیامبر (ص) هستید، از خواندن این کتاب جذاب لذت خواهید برد.
مرا با خودت ببر؛ روزگار امام جواد(ع)
کتاب «مرا با خودت ببر» باز هم نوشته مظفر سالاری است که داستان زندگی و زمانه امام جواد (ع) است. رمان داستانی عاشقانه دارد و درباره سه شخصیت بزرگ تشیع در دوره امام جواد (ع) گفتگو میکند. این کتاب قصه مرد جوانی به اسم ابراهیم است که عاشق دختری در دمشق شده است. ابراهیم با اعتبار پدر مرحومش کسب و کاری در شهر دمشق دارد، تمام فکر او درگیر دختری بهنام «آمال» است و تمرکزش را بههم ریخته است، او حتی قصد دارد بهترین پیشنهاد کاری رفیق تجاری پدرش را رد کند. آمال در محلهای فقیر نشین زندگی میکند و پدر و مادرش را از دست داده و با عمویش که فردی رباخوار است زندگی میکند، او دست فروشی می کند و از این طریق خرج زندگی خود را تهیه میکند تا مجبور نباشد از عمویش پولی بگیرد. داستان «مرا با خودت ببر » در عصر امام جواد(ع) رخ میدهد و سایه زندگی آن امام برای مخاطب جوان نوشته شده است. کتاب روایتی دقیق از وضعیت اجتماعی و اقتصادی آن زمان است.
به امید دیدار ؛ زندگی و زمانه حضرت فاطمه(س)
کتاب «به امید دیدار» نوشته مریم شریف رضویان، رمانی متفاوت و خواندنی در حوزه معارف فاطمی و زندگی حضرت زهرا (س) است که در سه فصل از زاویهای جدید و در متن داستانی دیگر، به زندگی دختر عزیز پیامبر اسلام از دوران بعد از هجرت اشاره دارد و مهمترین اتفاقات زندگی ایشان را ترسیم کرده است. داستان پس آشنایی مخاطب با شخصیت دختری بتپرست به نام اشواق که در عصر جاهلیت عرب و قبیلهای مردسالار، که فرزندان دختر را زنده به گور میکنند،آغاز میشود. اشواق طی ماجراهای رمان با پیامبر(س) همسایه شده و تحت تاثیر شخصیت و منش حضرت زهرا(س) مسلمان میشود. بیان مهمترین و تاثیرگذارترین اتفاقات زندگی حضرت فاطمه (س) از ویژگی منحصر این اثر است.«به امید دیدار فاطمه جان به امید دیدار...» بخش پر احساسی از واگویههای اوست که دلباخته وجود مبارک حضرت فاطمه(س) شده است.
مردی که همه چیز میدانست؛ زمانه امام باقر(ع)
رمان «مردی که همه چیز میدانست»، نوشتۀ مریم بصیری است که انتشارات به نشر آن را منتشر کرده است. این کتاب، نخستین اثر بلند دربارۀ امام محمد باقر (ع) بر اساس مستندات تاریخی معتبر در حوزۀ بزرگسال است که نویسندۀ آن سعی کرده احادیثی که مربوط به دورۀ زمانی زندگی حضرت و وقایع زمان بوده را انتخاب و آنها را به مونولوگ و دیالوگ امام با دیگران تبدیل کند. شیوۀ تدریس امام در آن دوران بیشتر مبتنی بر پرسش و پاسخ بود و با شیوههای آموزش امروزی فرق داشت. این دیالوگها در کلاسهای درس ایشان بیشتر استفاده شده است. زاویۀ دید در این رمان دانای کل غیر محدود است و هر بار یکی از شخصیتهای اصلی از دید خود داستان را روایت میکند.
این اثر در واقع نخستین رمان تاریخی است که به زندگی خانوادگی و اجتماعی امام محمد باقر (ع) و حوادث زمانۀ ایشان اشاره دارد؛ دورانی که رهبران فرقههای به ظاهر اسلامی که همگی برگرفته از کفر بودند، با سحر و حیلههای مختلف، مردم را فریب میدادند.
صادقانه؛ زمانه امام صادق(ع)
رمان «صادقانه» نوشته سهیلا عبدالحسینی روایتی از زندگی و زمانه امام صادق (ع) است. این اثر در ۶ فصل اوضاع اجتماعی و سیاسی دوره زندگی امام صادق (ع) از جمله قیام زید برادر امام صادق (ع) و نفس زکیه، اوضاع نابه سامان شهرها و ناامنی و خونریزی و تلاشهای خلافت بنی عباس برای تثبیت حکومت خود را شرح میدهد. در این رمان زندگی جوانی به نام محمد روایت میشود که پدرش با نام سلیمان در قیام زیدیه شرکت میکند؛ اما هنگامی که متوجه میشود که امام صادق (ع) با قیام زیدیه مخالفت داشتهاند از میدان جنگ کنار میکشد و یکی از پیروان امام صادق (ع) باقی میماند. محمد نیز همانند پدرش از پیروان و محبان امام ششم شیعیان است و احادیث و روایات امام صادق (ع) را کتابت میکند. بعد از ازدواج همسرش نیز با او در این مسیر همراه میشود ولی برادر محمد به شورشیان و خلفا و دربار پیوند میخورد. این اثر ضمن اینکه یک عاشقانه آرام و شرح زندگی خانوادگی محمد و همسرش است، در کنار داستان گزارش دقیقی از اوضاع سیاسی و اجتماعی زمانه امام صادق (ع) شرح میدهد.
غریب قریب؛ داستان ساخت و بازسازی ضریح مطهر رضوی
«غریب قریب» اثر دیگری از سعید تشکری است. این کتاب ارزشمند حاصل پژوهش های نویسنده در خصوص بارگاه امام رضا است. نویسنده در این کتاب نحوه و چگونگی ساخت بارگاه امام هشتم شیعیان را در دوره های مختلف تاریخی مورد بررسی قرار داده است. این تحقیق یک مطالعه تاریخی در مورد یک بنای مذهبی است که سالهای سال است جمعیت زیادی را از سرتاسر جهان در خود جای می دهد. شاید برای بسیاری جالب باشد که بدانند این بنای باشکوه و زیبا چگونه ساخته شده است و در طول تاریخ چه چیزهایی را به خود دیده است. تشکری در این دوازده بخش روایت هایی از ساخت این بارگاه در دوران های نوغانیان، سامانیان، غزنویان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان، چنگیزی ها، ایلخانان، تیموریوان، صفویان، افشاریان و قاجار ارائه کرده است.
نظر شما