تحولات منطقه

آمریکا و رژیم صهیونیستی که از نتایج تقابل نظامی مستقیم با حزب‌الله ناامید شده‌اند، از ۱۷ سال قبل همواره درصدد یافتن راهکارهای غیرمستقیم برای مقابله با مقاومت لبنان بوده‌اند و «یونیفل» یکی از همین ابزارهاست.

«یونیفل»؛ سرفصل تکراری پروژه مخرب آمریکایی- صهیونیستی علیه لبنان
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از تسنیم، هر سال هم‌زمان با نزدیک شدن به زمان تمدید ماموریت «یونیفل» ( نیروهای موسوم به حافظ صلح سازمان ملل مستقر در لبنان) تلاش‌های بین‌المللی تحت نظارت آمریکا برای ایجاد تغییر در ماهیت ماموریت این نیروها در راستای منافع رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان آغاز می‌گردد.

امسال نیز همانند سال‌های گذشته شورای امنیت سازمان ملل در تاریخ ۳۱ آگوست یعنی روز پنجشنبه هفته جاری نشست خود را برای بررسی مئسله تمدید ماموریت یونیفل در لبنان برگزار می‌کند. اما بعد از سهل‌انگاری دولت لبنان در سال گذشته که موجب ایجاد تغییراتی در عملکرد یونیفل برخلاف خواست و منافع این کشور شد، اجلاس روز پنجشنبه شورای امنیت اهمیت و حساسیت بالایی دارد.

یونیفل در لبنان چه می‌کند؟

برای آگاهی از اصل ماموریت یونیفل و اینکه چرا حضور نیروهای آن در لبنان برای طرف‌های بین‌المللی و در راس آن امریکا تا این اندازه مهم است، بهتر است نگاهی به علت و زمان ورود این نیروها به لبنان بیاندازیم.

نیروهای یونیفل در سال ۱۹۷۸ به موجب قطعنامه ۴۲۵ شورای امنیت سازمان ملل متحد وارد لبنان شدند. این نیروها از نیروهای نظامی چندین کشور از جمله هند، نپال، اندونزی، فرانسه، ایتالیا، ایرلند و لهستان تشکیل شده‌اند. هدف این نیروها نظارت بر مرزهای لبنان با سرزمین‌های اشغالی و حفظ صلح در این مرزها و ارسال گزارش به شورای امنیت است. به همین دلیل نیز به این نیروها، صلح بانان سازمان ملل متحد گفته می‌شود. نکته قابل توجه اینجاست که مأموریت اصلی این نیروها در لبنان محافظت از صلح و جلوگیری از بروز جنگ و تجاوز به لبنان بود؛ اما از آن زمان تاکنون رژیم صهیونیستی ۲ جنگ را در سال ۱۹۸۲ و ۲۰۰۶ بر لبنان تحمیل کرد.

این جنگ‌ها و همچنین اقدامات متجاوزانه رژیم صهیونیستی نشان می‌دهد که عملاً حضور نیروهای یونیفل سبب ممانعت از بروز جنگ در دوره‌های اخیر در لبنان نشده؛ بلکه این قدرت حزب‌الله است که به ویژه پس از جنگ جولای موجب شده تا رژیم اشغالگر صهیونیستی تاکنون جرات حمله به لبنان را نداشته باشد.

علاوه بر آن تاکنون نیز واکنش چشم‌گیری از یونیفل در برابر نقض حریم هوایی و زمینی و آبی لبنان توسط رژیم صهیونیستی ندیده‌ایم و همین موضوع نشان می‌دهد این نیروها به شکل کامل در هماهنگی با آمریکا و اسرائیل فعالیت می‌کنند. به همین دلیل گاهی درگیری‌هایی میان مردم لبنان و این نیروها به وجود می‌آید و اغلب لبنانی‌ها نسبت به عملکرد یونیفل در کشورشان معترض هستند.

«یونیفل»؛ سرفصل تکراری پروژه مخرب آمریکایی-صهیونیستی علیه لبنان

دست و پا زدن‌های آمریکا و اسرائیل برای تغییر ماموریت یونیفل

با وجود اینکه عملکرد نیروهای یونیفل اغلب در جهت جانبداری از رژیم صهیونیستی بود، اما آمریکا و رژیم صهیونیستی به خصوص از سال ۲۰۱۹ تلاش زیادی انجام دادند تا عملکرد این نیروها را تغییر دهند. اکنون ایالات متحده و رژیم صهیونیستی به دنبال این هستند که ابتکار عمل یونیفل در لبنان را کاملاً در دست گرفته و هدف سنتی خود یعنی تضعیف و در نهایت نابودی حزب‌الله را تحقق بخشند. در سال ۲۰۲۰ لابی صهیونیستی در آمریکا با اعتراض به عملکرد نیروهای بین‌المللی در جنوب لبنان اعلام کرد که یونیفل حتی قادر به مصادره یکی از صدها هزار موشک حزب‌الله نیست.

سران صهیونیستی چندین بار تلاش کردند تا پیام‌هایی را به جامعه بین‌المللی ارسال کنند که اگر تغییری در دستورالعمل فعالیت‌های یونیفل در لبنان به وجود نیاید٬ عملکرد آنها در این کشور هرگز موثر نخواهد بود.

درواقع آمریکا و رژیم صهیونیستی بعد از شکست‌های سنگینی که این رژیم در سال ۲۰۰۰ و ۲۰۰۶ از حزب‌الله متحمل شد به این نتیجه رسیدند که روش مستقیم نظامی در برابر مقاومت لبنان کارساز نیست و به ابزارهای غیرمستقیم جهت تضعیف حزب‌الله و در نهایت خلع سلاح آن روی آوردند. یونیفل نیز یکی از همین ابزارهاست که آمریکا و اسرائیل سعی دارند از خلال آن، حرکت مقاومت در جنوب لبنان را محدود کنند.

بعد از شکست خفت‌بار رژیم صهیونیستی مقابل حزب‌الله در جنگ ۳۳ روزه سال ۲۰۰۶ فرانسه تحت نظارت آمریکا و حمایت انگلیس و با حضور رژیم صهیونیستی و موافقت برخی اعراب، پیش‌نویس قطعنامه‌ای را برای تصویب در شورای امنیت سازمان ملل آماده کرد. این پیش‌نویس شامل ۱۰ بند برای تغییر ماموریت نیروهای بین‌المللی (یونیفل) بود که طبق قطعنامه ۴۲۵ از سال ۱۹۷۸ وارد لبنان شده بودند.

هدف از تغییر ماموریت یونیفل در جنوب لبنان این بود که این نیروهای بین‌المللی کار اسرائیل را که دوبار در سال ۲۰۰۰ و ۲۰۰۶ شکست تلخی از حزب‌الله خورده بود، تکمیل کنند و نهایتا بحث خلع سلاح حزب‌الله مطرح شود. اما در آن زمان لبنان این پروژه بین‌المللی علیه مقاومت را رد کرد؛ به ویژه اینکه حزب‌الله در دو جنگ با دشمن صهیونیستی قدرت خود را برای دفاع از لبنان ثابت کرده بود و بر همین اساس هرگونه اعتراض به سلاح مقاومت در واقع خیانت به لبنانی‌ها محسوب می‌شد. این مسئله به شدت رژیم صهیونیستی و متحدانش را نگران کرده بود اما آنها نتوانستند لبنان را مجبور به پذیرش قطعنامه تغییر ماموریت یونیفل کنند.

در نهایت قرار شد نیروهای بین‌المللی طبق مفاد قطعنامه ۱۷۰۱ در لبنان به فعالیت خود ادامه دهند؛ به طوری که همه تحرکات و عملیات‌های آنها باید در هماهنگی با ارتش لبنان باشد و نقطه عملیاتی آنها از رودخانه لیتانی فراتر نرود.

سهل‌انگاری دولت لبنان و گسترش اختیارات نیروهای بین‌المللی در جنوب

اما با این وجود آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها طی همه این سال‌ها تحرکات خود را برای تغییر ماموریت یونیفل در جهت منافع اسرائیل متوقف نکرده‌اند تا اینکه سال گذشته به دلیل کوتاهی و عدم اتحاد مقامات و نهادهای مربوطه لبنان از جمله دولت و ارتش، شورای امنیت تحت نظارت ایالات متحده توانست طرف لبنانی را دور زده و اصلاحاتی به طرح تمدید ماموریت یونیفل اضافه کند.

بر اساس این تغییرات که سال گذشته اعلام شد و مورد اعتراض لبنان قرار گرفت، نیروهای یونیفل می‌توانند آزادانه و بدون هماهنگی قبلی با ارتش لبنان اقدام به تفتیش و گشت‌زنی در منطقه جنوب لیتانی کنند.این تغییرات به پیشنهاد آمریکا و با همکاری فرانسه و انگلیس اضافه شده بود و بدون اعتراض چین و روسیه و درحالی که بین وزارت خارجه و نمایندگی لبنان در سازمان ملل اختلاف نظر وجود داشت، به تصویب رسید.

تلاش لبنان برای جبران اشتباه سال گذشته و مهار توطئه جدید بین‌المللی

از همین رو لبنانی‌ها اقدامات دیپلماتیک خود را برای جبران اشتباه سال گذشته از چند هفته قبل آغاز کرده‌اند و چند روز پیش «عبدالله بوحبیب» وزیر خارجه دولت موقت لبنان به منظور رایزنی با طرف‌های مربوطه پیش از اجلاس شورای امنیت با هدف حذف تغییرات سال گذشته در ماموریت یونیفل و جلوگیری از اعمال تغییرات جدید، در راس هیئتی به نیویورک رفت. اما مشخص شد پیش‌نویس طرح جدید تمدید ماموریت یونیفل در لبنان که توسط فرانسه و با نظارت آمریکا تهیه شده، علاوه بر حفظ تغییرات قبلی شامل اعطای اختیارات جدید نیز به نیروهای بین‌المللی در جنوب لبنان می‌شود.

البته این طرح و مفاد آن هنوز رسما تایید و اعلام نشده اما برخی اطلاعاتی که منابع لبنانی فاش کردند نشان می‌دهد در این پیش‌نویس به نحوی حتی از اشغالگری‌های رژیم صهیونیستی در مناطق مرزی لبنان از جمله روستای «الغجر» حمایت می‌شود؛ همانطور که تاکنون نیز یونیفل در برابر همه تجاوزات رژیم اشغالگر به مناطق مرزی لبنان سکوت کرده است. رژیم صهیونیستی در دوره اخیر دیواری در امتداد این روستا ساخته و حصارهای فنی و سیم‌های خاردار بر آن نصب کرده است. این درحالی است که اعمال تغییرات مهندسی در یک منطقه اشغالی طبق قطعنامه ۱۷۰۱ ممنوع بوده و نقض این قطعنامه محسوب می‌گردد. اما یونیفل تاکنون هیچ اقدام عملی به منظور مقابله با این تجاوزات رژیم صهیونیستی انجام نداده است؛ همانطور که در برابر نقض مستمر حاکمیت لبنان توسط صهیونیست‌ها سکوت می‌کند.

گزینه‌های لبنان برای جلوگیری از تغییر ماموریت یونیفل

در شرایطی که ۳ روز بیشتر تا نشست شورای امنیت برای تمدید ماموریت یونیفل در لبنان نمانده، فرانسه به نمایندگی از طرف‌های مربوطه در شورای امنیت و مشخصا آمریکا مسئولیت تحت فشار قرار دادن لبنان جهت پذیرش تغییرات جدید در ماموریت نیروهای بین‌المللی را بر عهده گرفته و هم‌زمان با آن هشدارهای زیادی در داخل لبنان مطرح می‌شود تا دولت و ارتش و سایر نهادهای این کشور اشتباه سال گذشته را مرتکب نشوند.

در این زمینه مقامات لبنانی که تلاش‌های دیپلماتیک خود را برای جبران اشتباه راهبردی سال گذشته آغاز کرده‌اند، امیدوارند روسیه و چین برخلاف سال گذشته از حق وتوی خود در شورای امنیت برای جلوگیری از تغییر ماموریت یونیفل در لبنان استفاده کنند.

عبدالله بوحبیب بعد از دیدار با چند مسئول غربی و آمریکایی در نیویورک اعلام کرد که در پیش‌نویس طرح تمدید ماموریت یونیفل در لبنان هیچ اشاره‌ای به ضرورت هماهنگی عملیات‌های نیروهای بین‌المللی با ارتش لبنان نشده و ما بعد از اطلاع از بندهای پیش‌نویس مذکور که در شورای امنیت مطرح شده و مربوط به تمدید ماموریت یونیفل است، مخالفت خود را با آن اعلام می‌کنیم.

کارشناسان امور راهبردی و نظامی لبنان معتقدند در شرایطی که لبنان از همه سو برای گسترش اختیارات نیروهای بین‌المللی در جنوب تحت فشار قرار گرفته، چنانچه نتواند از راه دیپلماتیک مانع این توطئه جدید بین‌المللی شود، باید تهدید به جلوگیری از اصل تمدید ماموریت یونیفل کند؛ در غیر این صورت با سناریوهای خطرناکی مواجه خواهد شد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.