تحولات لبنان و فلسطین

میانگین کشوری برای سرانه هر محیط‌بان هزار تا ۳هزار هکتار است، بر همین اساس خراسان رضوی با کمبود شدید نیروی محیط‌بان بر اساس تعداد مناطق و مساحت مواجه است

۱۸ هزار هکتار؛ سهم هر محیط‌بان خراسان رضوی

به گزارش قدس خراسان، خراسان رضوی با تنوع زیستی بالا و منابع طبیعی غنی، از جمله مناطق مهم زیست‌محیطی کشور به شمار می‌رود. این استان با داشتن جنگل‌ها، کوه‌ها، دشت‌ها و مناطق حفاظت شده، نقش حیاتی در حفظ اکوسیستم‌های طبیعی و تنوع زیستی کشور دارد. با این حال، حفظ این منابع ارزشمند نیازمند نظارت و مدیریت مؤثر بوده که یکی از ارکان اصلی آن، حضور و فعالیت محیط‌بانان است.

محیط‌بانان به عنوان حافظان محیط زیست، مسئولیت‌های فراوانی از جمله حفاظت از حیات‌وحش، جلوگیری از تخریب منابع طبیعی و ارتقای آگاهی عمومی در زمینه محیط زیست را بر عهده دارند؛ اما در سال‌های اخیر با افزایش جمعیت و فشارهای انسانی روی منابع طبیعی، نیاز به افزایش تعداد محیط‌بانان و بهبود شرایط کاری آن‌ها بیش از پیش احساس می‌شود.

کمبود شدید نیروی انسانی محیط‌بان در خراسان رضوی
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی در گفت‌وگو با قدس خراسان با بیان اینکه میانگین سرانه محیط‌بان در استان به ازای هر نفر ۱۸هزار هکتار است، گفت: در بعضی از شهرستان‌ها این مقدار بیش از ۲۵ هزار هکتار بوده در حالی که میانگین کشوری هزار تا ۳هزار هکتار است. بنابراین در استان با کمبود شدید نیروی محیط‌بان بر اساس تعداد مناطق و مساحت مواجه هستیم.
ابوالفضل شعبانی با بیان اینکه ناوگان خودرویی یگان نیز قدیمی و مستهلک است و در این زمینه نیز با کمبود شدید خودرو روبه‌رو هستیم، افزود: برای حفاظت از مناطق استحفاظی، به تجهیزات به‌روز نیاز داریم تا در مقابل متجاوزان به طبیعت، بتوانیم از تخلفات محیط زیستی پیشگیری کنیم.
وی ادامه داد: اداره حفاظت محیط زیست شهرستان مشهد دارای پنج منطقه با مدیریت حفاظت شده است که این مناطق شامل ارس سیستان، تخت سلطان، کوه بزنگان، باغ کشمیر و رودخانه حفاظت شده کشف‌رود است و با شهرستان‌های همجوار مشترک هستند. همچنین یک اثر طبیعی ملی با عنوان چشمه گراب دارد.
    
خراسان رضوی در مناطق چهارگانه زیست‌محیطی، دارای رتبه نخست کشوری است
سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در گفت‌وگو با قدس خراسان گفت: سطح مناطق تحت مدیریت استان ۲میلیون و ۳۶۸هزار و ۴۳۵ هکتار است و خراسان رضوی در این زمینه در رتبه پنجم کشوری قرار دارد.
جواد نباتی درباره رتبه استان خراسان رضوی در زمینه مناطق چهارگانه محیط زیستی نیز افزود: استان ما به لحاظ مساحت مناطق چهارگانه، رتبه ۶ کشوری را داراست و میزان سطح این مناطق یک‌میلیون و ۱۲۷هزار و ۳۶۶ هکتار است. همچنین استان ما با ۱۳ منطقه شکار ممنوع به میزان یک‌میلیون و ۲۴۱هزار و ۷۰ هکتار دارای رتبه دوم کشوری در این زمینه است.
وی با بیان اینکه خراسان رضوی با ۳۰منطقه چهارگانه محیط زیستی، دارای رتبه نخست کشوری در این زمینه است، اظهار کرد: محیط زیست استان در جایگاه قائم‌مقام دستگاه‌های اجرایی در داخل مناطق مذکور انجام وظیفه می‌کند. همچنین جلوگیری از تصرفات و چرای دام غیرمجاز و در صورت ضرورت معرفی به دادگاه، تدوین و اجرای برنامه جامع مدیریت تفصیلی و توجیهی، مدیریت حیات‌وحش گیاهی و جانوری در منطقه، بررسی و معرفی مناطق مستعد به منظور ارتقا به مناطق چهارگانه و پشتیبانی از تحقیق و امور پژوهشی داخل این مناطق، بخشی از وظایف محیط زیست استان در قبال مناطق حفاظت شده است.
وزارت صمت باید درباره معادن داخل مناطق چهارگانه از محیط زیست استعلام بگیرد
سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی استان خاطرنشان کرد: صدور هرگونه پروانه چرای دام از سوی اداره کل منابع طبیعی صورت گرفته و اداره محیط زیست موظف به کنترل ورود و خروج دام به مناطق است.
نباتی درباره وضعیت ارزیابی‌های زیست محیطی در حوزه معادن بیان کرد: با عنایت به نامه مورخ ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ریاست محترم وقت سازمان در خصوص ارزیابی زیست‌محیطی برای معادن مشمول ارزیابی، عنوان شده «استخراج ماده معدنی با اخذ مجوز وزارت نیرو و بدون هرگونه عملیات فراوری و کانه‌آرایی در خصوص تأثیرات پروژه روی منابع آب سطحی و زیرزمینی و با دریافت گزارش مدیریت و پایش محیط زیستی (ای‌ام‌پی)، مشمول مطالعات ارزیابی زیست محیطی نیست».
وی همچنین درباره معادن واقع در مناطق حفاظت شده گفت: براساس ماده ۲۴ قانون معادن، وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است درباره معادن داخل مناطق چهارگانه از سازمان محیط زیست استعلام بگیرد و صدور هرگونه پروانه اعم از اکتشاف و بهره‌برداری داخل مناطق چهارگانه بدون دریافت مجوز از محیط زیست برخلاف قوانین و مقررات است.  

جلوگیری از آسیب به محیط زیست با نظارت مستمر بر بهره‌برداری از معادن
بهره‌برداری از معادن باید با رعایت اصول پایداری و تحت نظارت دقیق صورت بگیرد تا از آسیب‌های جدی به محیط زیست جلوگیری شود. ایجاد قوانین و مقررات مؤثر، نظارت مستمر بر فعالیت‌های معدنی و ارتقای آگاهی عمومی در زمینه حفاظت از محیط زیست می‌تواند به حفظ منابع طبیعی و بهبود کیفیت زندگی جوامع محلی کمک کند. در غیر این صورت نظارت نداشتن بر معادن می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری برای محیط زیست و جامعه به همراه داشته باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.