تحولات منطقه

آیت‌الله دهشت در تأسیس و  راه اندازی امور خیریه و عام المنفعه اهتمام فراوانی داشت و  در  ایجاد حدود بیست موسسه خیریه نقش‌ ارزنده‌ای ایفا کرد.

آیت‌الله دهشت؛ عالمی که اهل خیر بود
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

در اماکن متبرک حرم مطهر علی بن موسی‌الرضا(ع) مشاهیر و بزرگان بسیاری آرمیده‌اند. چهره‌های روشنی که هر یک در زمان حیات خود در حوزه‌ای درخشیده‌ و اکنون در بخشی از این آستان بهشتی مدفون شده‌اند؛ تعدادی از آن‌ها برای مردم آشنا هستند و برخی از این مشاهیر هم کمتر میان مردم شهرت دارند. در میان این افراد از صاحب‌منصبان آستان قدس رضوی، رجال سیاسی و نظامی تا عالمان دینی و شهدا، دانشوران، ادیبان و هنرمندان دیده می‌شود. آیت‌الله غلامرضا دهشت یکی از علمایی است که در این آستان بهشتی مدفون است. عالمی که عمر پربرکت خود را صرف تأسیس و راه‌اندازی حدود ۲۰ مؤسسه خیریه مانند مؤسسه خیریه بیماران آسیب‌پذیر توس و انجمن حمایت از معلولان و درمانگاه‌ها کرد و عضو مؤسس و هیئت امنای خیریه‌هایی مانند انصارالمهدی‌(عج)، الهادی(ع)، ام‌الائمه(س) و صندوق‌های امام جواد(ع)، میثاق‌الحسین(ع) و مدارس علمیه علی‌بن‌ابیطالب(ع) و نریمانی بود و با بسیاری از هیئت‌های مذهبی مشهد ارتباط داشت. در ادامه بیشتر با این عالم فرزانه و مجاهد خستگی‌ناپذیر آشنا خواهیم شد.

شفا از امام زمان(عج)

غلامرضا سومین پسر و ته‌تغاری ‌شیخ محمدحسین حائری بود که در سال۱۳۱۶ در مشهد دیده به جهان گشود و هفت‌ماه بیشتر نداشت که سایه پدر را از دست داد و پیش از اینکه او را بشناسد، در طفولیت یتیم شد. مادر ایشان اصالتاً بروجردی بود که پس از وصلت با شیخ محمدحسین حائری، خانواده او نیز به مشهدمقدس رهسپار شدند. مادر غلامرضا اهل نماز شب، دعا و مناجات بود و علاقه و انس شدیدی به فرزندانش داشت و درخصوص مسائل شرعی و آموزش دینی فرزندانش احساس مسئولیت می‌کرد. غلامرضا در کودکی دچار بیماری سختی شد. در این حالت مادرش به امام زمان(عج) متوسل شد که شفای او به دست حضرت ولی‌عصر(عج) محقق شد.

ورود به سلک روحانیت از ۱۰ سالگی

شیخ غلامرضا دهشت دروس مقدماتی قرآن و ادبیات فارسی و خواندن و نوشتن را نزد خانمی معروف به بی‌بی معلم در مکتبخانه‌ای آموخت که در نزدیکی منزلشان در کوچه تکیه حاجی رجب بود. او همواره از معلم دوران کودکی‌اش یاد می‌کرد و می‌گفت: «خیلی مؤدب بود و همیشه اگر احساس می‌کرد خلافی مرتکب شده است، از بچه‌ها عذرخواهی می‌کرد». وی پس از دریافت تصدیق پایه ششم با توجه به علاقه وافری که به تحصیل علوم دینی در او ایجاد شده بود، به توصیه و تحت سرپرستی برادرش شیخ مسلم در سال ۱۳۲۶ در سن ۱۰ سالگی وارد سلک روحانیت شد و در مدرسه علمیه دودر و پس از دو سال در مدرسه علمیه نواب مشهد سکنا گزید.

تدریس از اوان طلبگی

ایشان که از اوایل دوران طلبگی تدریس در حوزه را آغاز کرده بود، بیش از نیم قرن همه دروس حوزوی مانند ادبیات، حاشیه ملاعبدالله (منطق)، شرح لمعه، معالم، رسائل، مکاسب، کفایه، شرح منظومه و شرح تجرید را مکرر تدریس و شاگردان برجسته‌ای تربیت کرد و در کنار دروس رسمی، براساس مقتضیات زمان، سالیان متمادی به تدریس فلسفتنا و اقتصادنا شهید صدر و برگزاری جلسات آموزش، مناظره، تفسیر قرآن، شرح نهج‌البلاغه، عقاید، اخلاق و معارف در مدارس مختلف حوزه علمیه و دفتر تبلیغات و سازمان تبلیغات اسلامی خراسان اهتمام داشت.

فعالیت سیاسی و آشنایی با علمای انقلاب

آیت‌الله دهشت از دوران جوانی دربرابر فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی بی‌تفاوت نبود و از اوضاع ایران و جهان اطلاع داشت. وقتی شهید نواب صفوی به مشهد می‌آمد و به مدارس علمیه و مهدیه مرحوم عابدزاده رفت‌وآمد داشت، ایشان از همراهان و ملازمان این شهید بود. سال۱۳۴۳ پس از آزادی امام خمینی(ره) از زندان، درسش را تعطیل کرد و با برادرش شیخ مسلم حائری همراه با کاروان آیت‌الله حاج شیخ مجتبی قزوینی برای دیدار با امام(ره) به قم رفت. ایشان در همان دوران برای مقابله با محاکمه مرحوم امام از طرف رژیم پهلوی و تثبیت مرجعیت ایشان، به منزل مراجع و علمای وقت مشهد رفت‌وآمد داشت تا برای حمایت از امام بیانیه‌ای صادر شود. وی از طریق رهبر معظم انقلاب برخی کتاب‌ها، مقالات و اطلاعیه‌های مرتبط با نهضت امام(ره) را منتشر می‌کرد و در این راستا، مجبور بود گاهی کتب و اطلاعیه‌ها را در منزل خودش دفن کند تا از دست مأموران رژیم پهلوی محفوظ بماند.

آیت‌الله دهشت به برکت دوستی و رفاقت قدیمی با رهبر معظم انقلاب در عرصه مبارزه با طاغوت و فعالیت‌های سیاسی همواره در کنار ایشان بود. گاه جلسات مشورتی درباره مسائل انقلاب در منزل ایشان در پایین خیابان مشهد برگزار می‌شد و شخصیت‌هایی همچون رهبر معظم انقلاب، شهید هاشمی‌نژاد و آیت‌الله واعظ طبسی به منزل ایشان رفت‌وآمد داشتند.

ایجاد گروه تبلیغی حوزه علمیه خراسان

این عالم وارسته در سال۱۳۴۴ «گروه تبلیغی حوزه علمیه خراسان» را پایه‌ریزی کرد تا در ایام تبلیغی به‌خصوص در شب‌های جمعه در محدوده روستاهای اطراف مشهد، مبلغان اعزام شوند و ضمن تبلیغ و حضور در جمع مردم، برای ارائه خدمات رفاهی و بهداشتی در روستاها اقدامات لازم صورت گیرد.

این برنامه تبلیغی که پیش از انقلاب آغاز شده بود، پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز به صورتی گسترده‌تر، آن هم در سطح کل استان خراسان ادامه یافت.

ایجاد ۲۰ مؤسسه خیریه

ایشان در تأسیس و راه‌اندازی امور خیریه و عام‌المنفعه اهتمام فراوانی داشت و در ایجاد حدود ۲۰ مؤسسه خیریه مانند مؤسسه خیریه بیماران آسیب‌پذیر توس، انجمن حمایت از معلولان و شورای درمانگاه‌ها نقش ارزنده‌ای ایفا کرد.

وی عضو مؤسس و هیئت امنای خیریه‌هایی همچون انصارالمهدی(عج)، الهادی(ع)، ام‌الائمه(س) و صندوق‌های امام جواد(ع)، میثاق‌الحسین(ع) و مدارس علمیه علی‌بن‌ابیطالب(ع) و نریمانی بود و با بسیاری از هیئت‌های مذهبی مشهد ارتباط داشت.

مدفون در صحن آزادی

آیت‌الله دهشت پس از عمری خدمت و تلاش علمی و عملی، عصر شنبه ۲۷اردیبهشت‌ ۱۳۹۳ در بیمارستان امام رضا(ع) دارفانی را وداع گفت.

پیکرش با حضور گسترده جامعه روحانیت و همچنین آحاد مردم از مهدیه مشهد به سمت حرم مطهر رضوی تشییع شد و نماز میت را نیز آیت‌الله سیدان بر پیکر او اقامه کرد، سپس پیکر ایشان به بهشت ثامن‌الائمه(ع) صحن آزادی انتقال یافت و در بلوک ۱۹۰ به خاک سپرده شد.

خبرنگار: آزیتا ذکاء

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.