تحولات منطقه

بررسی بازارهای مختلف نشان می‌دهد هرچند با هیچ کمبودی در هیچ بازار مواجه نیستیم و همه اقلام به‌وفور یافت می‌شود؛ اما با افزایش قیمت در تمامی اقلام خوراکی مواجهیم که همین اتفاق کاهش خرید مردم را به‌دنبال داشته است.

یلدای گرانی هرسال طولانی‌تر می‌شود!
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به‌گزارش قدس آنلاین، همیشه با نزدیک شدن به‌مناسبت‌های خاصی که در تقویم وجود دارد از جمله اعیاد و شب یلدا؛ بازارهای مختلف به‌ویژه شیرینی، میوه و آجیل داغ می‌شود و مردم در تکاپوی خرید برای هرچه بهتر برگزار کردن این شب‌ها هستند؛ هرچند که چند سالی است به‌دلیل وجود تورم‌های بالای ۴۰ درصد قدرت خرید مردم به‌شدت کاهش یافته و شیرینی این شب‌ها را به‌کام آنان تلخ کرده است.

بررسی بازارهای مختلف نشان می‌دهد هرچند با هیچ کمبودی در بازار مواجه نیستیم و همه اقلام به‌وفور یافت می‌شود؛ اما با افزایش قیمت در تمامی اقلام خوراکی مواجهیم که همین اتفاق کاهش خرید مردم را به‌دنبال داشته است.

البته محمدعلی اسفنانی، سخنگو و معاون اجتماعی سازمان تعزیرات حکومتی هشدار داده که اقلام مورد نیاز مردم در شب یلدا نظیر محصولات خام، دامی و غیره مورد رصد قرار می‌گیرد و در صورت مشاهده هرگونه تخلف، ابتدا گزارش‌ها واصل شده و سپس احکامی صادر می‌شود.

به‌گفته وی عرضه کالاهای سلامت محور مرتب بررسی و رصد می‌شود؛ همچنین برخی میوه‌ها مجوز ورود ندارند، ولی در این ایام ممکن است در بازار شاهد آن باشیم.

طبق آنچه که اسفنانی اعلام کرده شهروندان می‌توانند با دو سامانه ۱۲۴ و ۱۳۵ شکایات خود را مطرح کنند تا به‌سرعت رسیدگی شود.

اما به‌صورت کلی بالا بودن قیمت‌ها به‌ویژه در اقلامی چون شیرینی و آجیل باعث شده که درصورت عدم وجود تخلف؛ بازهم مردم توان خرید نداشته باشند. به‌ویژه اینکه رؤسای اتحادیه‌ها هم به‌این مهم اذعان دارند.

انواع میوه از ۱۵ تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان!

اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه میوه و سبزی تهران در گفت‌وگو با قدس ضمن تاکید بر اینکه کمبودی در بازار میوه وجود ندارد، خاطرنشان کرد: متاسفانه به‌دلیل وجود تورم، تقاضا نسبت به‌سال قبل کمتر شده و حتی چنانچه خود کالا درگیر تورم نشده باشد، تورم‌های حاشیه‌ای نرخ آن را بالا برده است.

وی با بیان اینکه بیشترین کاهش تقاضا را در بخش تره بار داشتیم که البته آن هم به‌دلیل مدیریت بوده است، گفت: به‌طور مثال چنانچه در سال‌های گذشته مردم یک بار در هفته خرید عمده می‌کردند، امروز مدیریت می‌کنند و در طول هفته چند بار برای خرید می‌آیند تا شاهد ضایعات و دورریز نباشیم، بنابراین کاهش تقاضا در بحث تره‌بار بیشتر به‌سمت مدیریت رفته است و می‌توان گفت ۲۰ درصد کاهش تقاضا و حدود ۸۰ درصد مدیریت خرید بوده است.

کارگر در خصوص قیمت پرفروش‌ترین‌ میوه‌های شب یلدا ابراز کرد: در حال حاضر آناناس از کیلویی یک میلیون و ۲۰۰ تا یک میلیون و ۷۰۰؛ اناربسته به‌شیراز، دماوند و ساوه بودن آن از ۲۵ تا ۱۲۰ هزار تومان؛ انگور از ۶۰ تا ۱۰۰ هزار تومان؛ پرتقال از ۱۲ تا ۷۰ هزار تومان؛ خیار از ۲۵ تا ۴۵ هزار تومان؛ سیب از ۱۵ تا ۷۰ هزار تومان؛ کیوی از ۸۰ تا ۱۳۰ هزار تومان؛ موز از ۶۰ تا ۸۴ هزار تومان؛ نارنگی از ۱۵ تا ۶۵ هزار تومان و هندوانه از ۵ تا ۱۵ هزار تومان در هر کیلو و بسته به‌معمولی یا ممتاز بودن و بسته به‌شهری که در آن تولید شده متغییر است، البته این نرخ‌ها در مراکز عمده فروشی است.

قیمت آجیل بیش از ۲ برابر سال گذشته

در کنار میوه، یکی از پرطرفداران‌ترین خوراکی‌ها آجیل است که البته گران‌ترین خوراکی هم محسوب می‌شود. طبق آنچه که اتحادیه فروشندگان آجیل منتشر کرده قیمت آجیل ممتاز شب یلدا ۷۰۰ هزار تومان، آجیل مخلوط شور ۶۷۰ هزار تومان، آجیل مغز شور ۸۹۰ هزار تومان، تخمه آفتاب‌گردان ۱۹۰ هزار تومان، تخمه کدو ۳۶۰ و بادام زمینی ۳۲۰ هزار تومان است؛ اما طبق بررسی‌های میدانی نرخ‌ها در سطح شهر متفاوت‌تر و در برخی مناطق قیمت بیش از این نرخ‌ها را مشاهده می‌کنیم به‌طوری که آجیل مغزشور در برخی مناطق تا ‌بیش از یک میلیون تومان هم قیمت‌گذاری شده است.

علیرضا ارزانی ممقانی، رئیس کارگروه آجیل و خشکبار اتاق اصناف ایران در این رابطه از کاهش قدرت خرید مردم خبر داد و خاطرنشان کرد: قدرت خرید مردم در یلدای امسال نسبت به‌یلدای سال گذشته به‌میزان چشمگیری کاهش پیدا کرده و تقاضا برای آجیل تا ۵۰ درصد افت داشته است و هر چند آجیل جایگاه ویژه‌ای در سفره شب یلدا دارد؛ اما استقبال مردم برای خرید آجیل کمتر بوده است.

سال گذشته قیمت آجیل بسیار پایین‌تر از این میزان بود به‌طوری بر اساس اعلام سازمان مدیریت میادین میوه و تره‌بار تهران؛ هر کیلوگرم آجیل شیرین ترکیبی شامل ۱۰ درصد پسته خام(اکبری، کله قوچی)، ۱۵ درصد مغز بادام، ۱۵ درصد نخودچی دو آتیشه بی‌نمک، ۱۵ درصد کشمش سبز، ۱۵ درصد برگه قیصی، ۱۵ درصد انجیر خشک و ۱۵ درصد باسلوق است؛ ۲۸۰ هزار تومان بود.

همچنین هر کیلو آجیل شیرین بدون باسلوق شامل ۱۰ درصد پسته خام(اکبری، کله قوچی)، ۱۵ درصد مغز بادام، ۱۵ درصد نخودچی دو آتیشه بی نمک، ۱۵ درصد کشمش سبز، ۱۵ درصد برگه قیصی، ۱۵ درصد فندق خام با پوست و ۱۵ درصد انجیر خشک، ۳۲۱ هزار تومان بود.

هر کیلو آجیل شور شامل ۱۵ درصد پسته(اکبری، کله قوچی شور)، ۱۵ درصد مغز بادام، ۲۰ درصد نخودچی دو آتیشه شور، ۲۰ درصد تخمه کدو گوشتی دو آتیشه شور، ۱۵ درصد تخمه جابانی و ۱۵ درصد فندق با پوست شور به قیمت ۳۲۶ هزار تومان به فروش می‌رسید.

سال گذشته باسلوق با گردو دو پر سفید هر کیلوگرم ۹۸ هزار تومان، باسلوق دو سر پرس با گردو دو پر سفید هر کیلوگرم ۱۱۰ هزار تومان و باسلوق بدون گردو و راحت الحلقوم هر کیلوگرم ۸۸ هزار تومان قیمت‌گذاری شده بود.

رئیس اتحادیه فروشندگان خشکبار و آجیل تهران سال گذشته قیمت هر کیلو آجیل مخصوص شب یلدا را حداکثر ۴۸۰ هزار تومان اعلام کرده بود.

بازار کم رونق شیرینی یلدایی

علی بهره‌مند، رئیس اتحادیه دارندگان قنادی و شیرینی‌فروشی از کسادی بازار شیرینی نسبت به‌سال گذشته خبر داده و ابراز کرده که شیرینی نسبت به‌سال گذشته با افزایش قیمت چشمگیر مواجه شده، بنابراین تعداد خریداران هم بسیار کمتر شده است.

وی چشم‌انداز مثبتی را در روزهای منتهی به‌شب یلدا در این بازار پیش‌بینی نمی‌کند و می‌گوید: گرانی مواد اولیه بر قیمت تمام‌شده شیرینی تأثیرگذار بوده است. در نتیجه قدرت خرید مردم برای خرید شیرینی کاهش یافته و ریزش تقاضا در بازار مشاهده می‌شود.

به‌گفته رئیس اتحادیه قنادان در بحث شیرینی و کیک قیمت مصوب و دستوری نداریم و قیمت‌ها بسته به‌میزان عرضه و تقاضل و نوع مواد به‌کاررفته در شیرینی متفاوت است.

در حال حاضر قیمت شیرینی تر بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان، دانمارکی ۲۲۰ هزار تومان و شیرینی نارگیلی ۲۰۰ تا ۳۲۰ هزار تومان در سطح شهر قیمت‌گذاری شده که سال گذشته قیمت شیرینی تر و خامه‌ای ۱۴۰ تا ۱۸۵، دانمارکی، پاپیونی و زبان از ۱۲۰ تا ۱۶۰ هزار تومان و کیک یزدی از ۸۰ تا ۱۱۰ هزار تومان متغییر بود.

شب یلدای یک دهه قبل چقدر آب می‌خورد؟

شاید برای‌تان یادآوری این مسئله جالب باشد که حدود یک دهه قبل و درست در شب یلدای ۱۳۹۳؛ هر کیلوگرم آجیل معمولی ۲۲ هزار تومان و آجیل مرغوب ۳۸ و آجیل اعلا تا ۵۰ هزار تومان قیمت داشت.

بارفروشانِ میوه هم در آن سال قیمت هر کیلوگرم هندوانه دزفول را ۶۰۰ تومان و هندوانه میناب را ۱۵۰۰ تومان می‌فروختند و در سطح شهر انار کاشان ۵۰۰۰ تومان، انار ساوه ۴۵۰۰  تومان و انار شیراز ۳۸۰۰ تا ۴۵۰۰ تومان و هندوانه‌های معمولی رنج قیمتی ۲۵۰۰ تومان تا ۳۵۰۰ تومان قیمت داشتند.

در شب یلدای یک دهه قبل هر کیلوگرم شیرینی‌تر ساده ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان، شیرینی تر دسر ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان، انواع شیرینی خشک در محدوده قیمتی ۱۱ تا ۱۴ هزار تومان بسته به‌مغزهایی که در شیرینی استفاده می‌شد، فروش می‌رفت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.