خانوارهای کشور با نرخ تورم ۴۲ درصدی در حالی که رد پای گرانی را بر همه اقلام ضروری خویش رصد میکنند، از کنار وعدههای مسئولان مبنی بر تنظیم بازار، کافی بودن ذخایر، تشدید نظارتها، بازرسیهای مستمر و برخورد با گرانفروشان نیز به راحتی میگذرند.
خبرهایی هم که از خریداری میوههای شب عید میرسد حاکی از این است که سازمان تعاون روستایی میوههای خریداری شده برای تنظیم بازار را ۲۰ تا ۳۰ درصد گرانتر از قیمت کف بازار در زمان خرید تهیه کرده است که از قضا کیفیت خوبی هم ندارند تا بدین ترتیب امید برای خرید یک سبد میوه با نرخ مناسب هم از مردم گرفته شود.
در حالی که شکست قیمتها و توزیع میوه ۲۰ درصد زیر قیمت بازار جای تردید دارد ولی مسئولان تعاون روستایی اصرار دارند برای جلوگیری از التهاب، میوههای تنظیم بازاری را ۱۵ تا ۲۰درصد زیر قیمت بازار توزیع خواهند کرد. صدرا علیاکبر خانی، مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونیهای روستایی و کشاورزی کشور میگوید: برای تحقق این امر ۲۴هزار تن پرتقال تامسون، ۸هزار تن پرتقال والنسیای جنوب و ۱۷هزار تن سیب درختی ذخیرهسازی شده است و با درایت دولت مشکلی در این باره نخواهیم داشت. بر پایه گزارش وی، میزان تولید سیب در سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته، اما تولید تامسون مازندران ۲۰ تا ۳۰درصد کاهش یافته ولی با اقدامهای تنظیم بازاری مشکلی برای شب عید نخواهیم داشت. وی از توزیع هوشمند میوه تنظیم بازاری در شب عید درب منزل مردم نیز خبر داده است. اسماعیل قادریفر، مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی نیز زمان تعیین قیمت میوه شب عید را ۲۰ اسفندماه اعلام و تأکید کرده است اجازه رهاشدگی در بازار را نمیدهیم.
وی میگوید: حداکثر قیمت حدود ۱۰درصد بیشتر از قیمت تمام شده به دلیل هزینه حمل مویرگی به مراکز پخش است، بنابراین پرتقال بین ۱۵ و نیم تا ۱۶ هزار تومان و سیب نیز به همین قیمت به دست مصرفکننده میرسد.
شکر و روغن عامل بلاتکلیفی نرخ شیرینی
علی بهرهمند، رئیس اتحادیه قنادی، شیرینی و کافهقنادی تهران دو هفته مانده به سال نو درباره افزایش قیمت شیرینی به دلیل گرانی مواد اولیه یعنی شکر و روغن صحبت میکند و اصلاح نرخها را امری طبیعی میداند. بهرهمند میگوید: قنادان باید شکر کیلویی ۱۲هزار و ۵۰۰ تومان را در بازار آزاد ۱۶هزار تومان بخرند. جدای از این مسئله صنف قنادی طی یک الی دو ماه گذشته ناچار به تهیه روغن قنادی با قیمت سه تا چهار برابر بوده است. به گفته وی در چنین اوضاعی در اوج کار قنادیها در بهمن و اسفند دولت باید برای تأمین مواد اولیه به کمک این اتحادیه بیاید وگرنه با شرایطی که دارند نمیتوانند با این نرخها ادامه بدهند.
در عین حال رئیس اتحادیه قنادان تأکید کرده است با بالا گرفتن تقاضای خرید شیرینی در روزهای آینده، اگر واحدهای صنفی، قیمت شیرینیهای زبان، پاپیونی و گل محمدی را از کیلویی ۵۰ هزار تومان، کیک یزدی را از ۳۸ هزار تومان و شیرینی تر را از کیلویی ۶۰ هزار تومان بیشتر حساب کردند، این گرانفروشی را به حساب افزایش قیمت شکر و روغن و تأمین روغن تخصصی قنادیها نگذارید و این تخلف را به سامانه ۱۲۴ وزارت صمت گزارش دهید.
تخمه آجیل اصلی در سفره عید امسال
مصطفی احمدی، رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار هم در حالی که بر اساس آمار قیمت آجیل بین ۱۷ تا ۴۰ درصد افزایش داشته و برخی اقلام مثل پسته از مرز ۴۰۰ هزار تومان گذر کردهاند، اعلام کرده است خشکبار قیمت مصوب ندارد و عرضه و تقاضا، میزان تولید و نرخ ارز تعیینکننده قیمت خشکبار است.وی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته خریداران با ۵۰۰ هزار تومان نیاز خود را تهیه میکردند، اذعان میکند در سال جاری هر خریدار برای خرید آجیل دستکم باید یکمیلیون تومان هزینه کند و این میزان پول به معنی خرید در حجم قابل توجه هم نیست.
احمدی میزان تقاضا برای خرید تخمه را قابل توجه دانسته و میگوید: مردم بیشتر تمایل به مصرف تخمهجات دارند؛ اما افزایش نرخ خشکبار در این اقلام هم مشاهده میشود به طوری که قیمت آفتابگردان از ۱۰ هزار تومان به کیلویی ۷۰ هزار تومان رسیده است. وی تأکید کرده است با توجه به کاهش ۶۰ درصدی تولید تخمهجات از جمله آفتابگردان، ژاپنی و کدو اگر صادرات تخمه به کشورهای عراق، افغانستان و پاکستان ادامه داشته باشد در داخل کشور با مشکل مواجه خواهیم شد. به گفته وی؛ روند صادرات تخمهجات در آستانه نوروز به عراق همچنان ادامه دارد و کسی مانع آن نمیشود.
قد کشیدن قیمت ماهی و ثبات نرخ مرغ
و اما بشنوید از بازار پروتئین کشور که هر چه به نوروز نزدیکتر میشویم، قیمت ماهی در آن به صورت پلکانی بالا میرود. به طوری که حداقل قیمت هر نوع ماهی در روزهای اخیر ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان گرانتر شده است. آن طور که نبیزاده، مدیرعامل اتحادیه تعاونی ماهیان سردآبی گفته است نرخ هر کیلو قزلآلا در خردهفروشیها به ۹۰ هزار تومان رسیده و با افزایش تقاضا در یک ماه پایانی سال این احتمال وجود دارد که قیمت ماهی رشد داشته باشد. گزارشهای دیگری نیز حاکی از افزایش قیمت ماهی شیر از ۱۴۰ به ۲۴۰ هزار تومان، ماهی حلوا از ۹۵ به ۱۴۵ هزار تومان و ماهی سرخو از ۱۳۰ به ۱۷۰ هزار تومان است. علت این گرانیها افزایش هزینه حملونقل از جنوب، دستمزد کارگر، کاهش صید و افزایش تقاضا عنوان شده است.در این میان قیمت مرغ که در چند ماه اخیر همواره با نوسان همراه بود این روزها بازار باثباتی دارد. به طوری که حبیب اسداللهنژاد، مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی اعلام کرده روزانه ۶هزار و ۵۰۰ تا ۷هزار تن مرغ در کشور توزیع میشود و با توجه به شرایط مساعد تولید، این روند تا شب عید ادامه خواهد داشت. طبق گفته اسداللهنژاد، با وجود افزایش هزینههای تولید در سایه نبود نظارتها، اما قیمت مرغ تا پایان سال به سبب شرایط مساعد جوجهریزی نوسانی ندارد. بررسیها از بازار نشان میدهد قیمت هر کیلو مرغ ۲۹ تا ۳۲هزار تومان، ران مرغ ۲۹ تا ۳۰هزار تومان، فیله مرغ ۶۵ تا ۷۰هزار تومان و سینه ۵۰ تا ۶۰هزار تومان است.
نظر شما