این گمانه زنیها از آنجا شدت میگیرد که در هفته گذشته نیز پی وو با معاون راهبردی رئیس جمهور در موضوع روابط دوجانبه، همکاریهای بینالمللی و مناسبات راهبردی به رایزنی پرداخت. محمد جواد ظریف در این دیدار با تأکید بر اهمیت تنظیم توافقهای عملیاتی بر اساس برنامه جامع ۲۵ساله راهبردی دو کشور، به ویژه تقویت همکاریهای دوجانبه در حوزه صنایع پاک و انرژیهای تجدیدپذیر را مورد اشاره قرار داد.
همچنین سفیر چین در تهران با ارائه گزارشی از دستاوردهای روابط دو کشور در سالهای اخیر، عزم پکن برای توسعه همهجانبه را مورد تأکید قرار داد و افزود: چین برای روابط با ایران اهمیت فوقالعادهای قائل است و با توجه به تحولات منطقهای و جهانی، رایزنیهای سیاسی دو کشور بیش از پیش باید تقویت شود.
برنامه جامع ۲۵ساله، مبنای توسعه همکاریها
ضرورت توسعه روابط میان دو دولت متمدن ایران و چین بهویژه متأثر از فضای بینالمللی و بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید بیش از پیش احساس میشود. سیاست نگاه به شرق که در دوره اول ریاست جمهوری حسن روحانی متأثر از توافقنامه برجام با غرب دچار خلل نسبی شد، در اواخر دوره دوم ریاست جمهوری وی با امضای سند برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله
در ۷ فروردین ۱۴۰۰ سر و شکلی ابتدایی گرفت و با روی کار آمدن دولت سیزدهم روند جدیتری به خود گرفت. در مقطع کنونی، اقدامات تروئیکای اروپایی در خصوص متهم کردن جمهوری اسلامی به تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای بیش از پیش دولت را از احیای دوباره برجام ناامید و همانطور که پیش از این پزشکیان گفته بود حرکت به سمت آلترناتیوها را برای دولت منطقی کرده، یکی از مهمترین آنها توجه بیشتر به حوزه شرق است.
پلنبی دولت آغاز شده است؟
اما ترافیک کاری سفیر چین به همینجا ختم نمیشود. زونگ پی وو، هفته گذشته نیز در جمع فعالان اقتصادی هرمزگان حاضر شد تا فرصتهای توسعه همکاریهای اقتصادی، فرهنگی و تجاری میان دو کشور را بررسی کند. وی در این نشست گفت روابط دیپلماتیک ایران و چین که از سال ۱۹۷۱ تقویت شده، با امضای قرارداد ۲۵ ساله همکاری در سال ۲۰۱۶ به نقطه عطفی رسیده است.
اما این نقطه عطف در چه مرحلهای قرار دارد؟ این سؤالیاست که نشان میدهد دولت در ارتباط با شرق چقدر جدی است و آیا این رفت و آمدها صرفاً مصرف خارجی دارد یا بهصورت واقعی نیز قرار است اجرا شود. قرارداد برنامه ۲۵ ساله ایران و چین موضوع مشترک تمام جلسات آقای سفیر نیست. ماه گذشته علی اکبر ولایتی نیز با پی وو دیدار کرد تا این پیام مهم را به پکن ارسال کند: «روی کار آمدن ترامپ تأثیری بر سیاست خارجی ایران و بهویژه روابط با چین نخواهد داشت». تحرکات دولتمردان و جلسات سفیر چین در ایران، خبر وجود پلنبی در دولت و گرایش به شرق در پی افزایش ناامیدی از احیای برجام دارد و از حرکت مثبت و اعتدالی دولت در سیاست خارجه حکایت میکند، اما همچنان باید دید بدنه دولت چقدر با این تغییر رویکرد همراه است و آیا این رویکرد تنها خط و نشانی برای غرب است یا واقعاً این ارتباط بهصورت جدی شکل خواهد گرفت.
خبرنگار: کمالیزاده
۳ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۱
کد خبر: ۱۰۳۶۶۵۹
روز شنبه بود که سفیر چین در تهران با علی لایجانی گفتوگو کرد. مقام ارشد پکن چند روز پیش هم با علی اکبر ولایتی دیدار داشت. جزئیات این دیدارها منتشر نشده، اما بازار گمانهزنی در خصوص دیدار زونگ پیوو با دو مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی داغ شده است.
زمان مطالعه: ۲ دقیقه
نظر شما