تحولات منطقه

شیطان آبی یا همان «سنبل آبی» تمام سطح آب‌بندان ۴۰ هکتاری روستای زیبای «آغوزبن» را فرا گرفته است؛ خطری که اگر همین امروز برای نابودی آن فکری نشود به زودی سطح تمام شالیزارهای بابل را فراخواهد گرفت.

به دلیل هجوم شیطان آبی / نفس «آب‌بندان»های بابل بند آمده است
زمان مطالعه: ۴ دقیقه
شهرستان بابل در ایران و جهان به شهر تالاب‌ها معروف شده است زیرا در این شهرستان ۲۰۰ آب‌بندان وجود دارد که یکی از این آب‌بندان‌ها در شمال شهر بابل و در روستای زیبای آغوزبن قرار دارد که در سال‌های اخیر نام آغوزبن در فضای مجازی پربازدید شده است‌؛ آن هم به خاطر شیطان آبی!
معروفیت این روستا به خاطر وجود آب‌بندان ۴۰ هکتاری است که گیاه بسیار زیبای سنبل آبی با گستردگی فراوان در آن رشد و نمو می‌کند؛ گیاهی که با همه زیبایی در سال‌های اخیر موجب دردسرهای زیادی هم برای اهالی محل و هم برای مسئولان شده است؛ این گیاه پردردسر اما بسیار زیبا و معروف که زیبایی چشم‌نوازی هم دارد به شیطان آبی معروف شده ‌و حدود ۸۰ درصد آب‌بندان ۴۰هکتاری آغوزبن بابل را به خود اختصاص داده است.
این گیاه قدرت تکثیر بسیار زیادی دارد و با طمع زیادی که این گیاه در افزایش و تکثیر خود دارد هر روز به این حجم از گستردگی افزوده می‌شود. با درخواست محیط زیست بابل سال گذشته این آب‌بندان در چند فاز لایروبی شد اما از آنجایی که این لایروبی اصولی و زیر نظر کارشناسان خبره و فنی اجرایی نشد، تأثیری در از بین رفتن این گیاه نداشت.
مطلب مهم درباره سنبل آبی این است که‌ از سال ۱۳۹۵ با افزایش شایعه سرطان‌زا بودن این گیاه آبی، نگرانی زیادی در میان مردم این روستا و بازدیدکنندگان از این آب‌بندان ایجاد و سبب شد مردم این روستا ‌از اداره‌های کل آب منطقه‌ای و محیط زیست خواهان از بین بردن این گیاه شوند اما تاکنون اقدام مثمرثمری که موجب توقف ازدیاد نسل این گیاه و جلو تکثیر این گیاه گرفته شود صورت نپذیرفته است.از آنجا که بخش دولتی عملاً برای از بین بردن این آفت نتوانسته کار مهمی از پیش ببرد بنابراین تصمیم دارد حل این مشکل را به بخش خصوصی واگذار کرده تا پس از پاک‌سازی سطح آب‌بندان از سنبل آبی، در آن به پرورش ماهی پرداخته شود؛ طرحی که بنا بر نظر کارشناسان محیط زیست خود زیر سؤال است!

ناتوانی مسئولان دولتی در حل مشکل 
کارشناسان محیط زیست و حیات وحش ضمن ابراز نگرانی در خصوص واگذاری آب‌بندان ۴۰ هکتاری آغوزبن بابل به بخش خصوصی برای لایروبی گیاه سنبل آبی به منظور پرورش ماهی، بر این باورند این اقدام، یکی از ارزشمندترین زیستگاه‌های پرندگان مهاجر این خطه از شمال کشور را به طور کامل تخریب می‌کند.
به دلیل هجوم شیطان آبی/نفس «آب‌بندان»های بابل بند آمده است
در این راستا مقرر شده در صورت تأمین نشدن اعتبار دولتی برای لایروبی فنی این آب‌بندان، دهیاری روستا با واگذاری این آب‌بندان ۴۰هکتاری به بخش خصوصی، سرمایه‌گذاری لایروبی این آب‌بندان را انجام داده و به جای دریافت دستمزد طبق یک قرارداد آب‌بندان را به پرورش ماهی تبدیل کند.
در روزهای اخیر کارشناسان با ابراز نگرانی شدید از این اقدام، پرورش ماهی را یک تهدید جدی برای تخریب زیستگاه‌های پرندگان مهاجر برشمردند.
کارشناسان حیات وحش بر این باورند با توجه به موقعیت مکانی آب‌بندان آغوزبن بابل که حد وسط چند آب‌بندان در شهرهای بابل و بابلسر واقع شده یکی از زیستگاه‌های مهم پرندگان مهاجر در شهرهای مرکزی مازندران محسوب می‌شود و تحت هیچ شرایطی نباید اجازه داد این آب‌بندان با تغییر کاربری و تخریب زیستگاه پرندگان مهاجر به پرورش ماهی تبدیل شود.صاحبنظران تأکید دارند هر چند گیاه سنبل آبی قدرت جهش بسیار زیادی دارد و در بهار و تابستان در مدت دو هفته سطح پوشش آن به دو برابر افزایش می‌یابد اما پیازهای این گیاه تصفیه‌کننده آب است.در حال حاضر آب رودخانه‌هایی که به این آب‌بندان می‌ریزند بسیار آلوده به پساب‌های خانگی و صنعتی است و گیاه سنبل آبی آلودگی‌های این آب‌بندان را جذب می‌کند.

سنبل شیطان بهتر از پرورش ماهی است
کارشناس محیط زیست مازندران در گفت‌وگو با ایرنا ابراز کرد: حضور شیطان آبی در آب‌بندان آغوزبن بابل به مراتب بهتر از آن است تا اینکه این آب‌بندان با واگذاری به بخش خصوصی، پرورش ماهی در آن انجام شود.جواد یعقوب‌زاده گفت: آب‌بندانی که برای پرورش ماهی در اختیار سرمایه‌گذار قرار می‌گیرد به طور کلی کاربری آن تغییر کرده و دیگر هیچ پرنده مهاجری در آن فرود نمی‌آید.
وی با بیان این مطلب که پرورش ماهی یکی از علت‌های اصلی نابودی زیستگاه پرندگان مهاجر در آب‌بندان‌های مازندران محسوب می‌شود، اظهار کرد: آب‌بندان آغوزبن بابل یکی از زیستگاه‌های ارزشمند پرندگان مهاجر در شهرهای مرکزی مازندران محسوب می‌شود.این کارشناس حیات وحش گفت: در این آب‌بندان فقط ۵۰ گونه انواع گنجشک در فصل‌های مختلف سال زندگی و تولید مثل می‌کنند.یعقوب‌زاده ادامه داد: در آب‌بندان ۴۰ هکتاری روستای آغوزبن بابل علاوه بر پرندگان زمستان‌گذران، در فصل‌های بهار و تابستان هم این زیستگاه محلی برای زادآوری چلچله‌ها، انواع کاکایی‌ها و دیگر پرندگان است.

سنبل آبی، تصفیه‌کننده آب
کارشناس محیط زیست اظهار کرد: سنبل آبی به خاطر پیازهایی که در ریشه دارد تصفیه‌کننده آب است و تغییر کاربری این آب‌بندان به پرورش ماهی آلودگی‌ها را افزایش داده و این امر به ضرر کشاورزان خواهد بود.
جواد یعقوب‌زاده گفت: با توجه به اینکه آب‌های وروی به آب‌بندان ۴۰هکتاری آغوزبن بابل بسیار آلوده است گیاه سنبل آبی یک تصفیه‌کننده طبیعی محسوب می‌شود.
وی اظهار کرد: لایروبی فنی و کارشناسی برای این آب‌بندان اثربخش بوده تا آب به راحتی در ورودی‌ها و خروجی‌های این آب‌بندان برای بهره‌مندی اراضی شالیزاری پایین‌دست جابه‌جا شود.این کارشناس حیات وحش با اشاره به این مطلب که پرورش ماهی اکوسیستم این آب‌بندان را از بین خواهد برد، ادامه داد: در سال‌های اخیر حضور پرندگان مهاجر در مازندران به شدت کاهشی شد که دستکاری در زیستگاه آن‌ها مهم‌ترین عامل است.
یعقوب‌زاده افزود: حضور انواع پرندگان مهاجر در این آب‌بندان زمینه‌ای برای کاهش آفت‌های اراضی کشاورزی است که با تغییر کاربری شاهد طغیان انواع آفت‌ها در اراضی شالیزاری منطقه خواهیم بود.
این کارشناس حیات وحش تصریح کرد: در شرایط فعلی همه باید تلاش کنند تا اعتبار لایروبی فنی این آب‌بندان تأمین شود تا بدون تغییر کاربری، آب‌بندان لایروبی شود  ونه تنها مشکل شالیکاران منطقه برطرف شود بلکه یکی از غنی‌ترین زیستگاه‌های پرندگان مهاجر هم حفظ شود.
یعقوب‌زاده بیان کرد: در حال حاضر به صورت روزانه شهروندان و مسافران زیادی برای پرنده‌نگری و استفاده از جاذبه‌های طبیعی این آب‌بندان در روستای آغوزبن حضور می‌یابند که نباید از این ظرفیت ارزشمند غافل شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.