«جواب کنکورت اون چیزی که می خوای نشده؟ نمی دونی یه سال دیگه پشت کنکور بمونی یا یه دانشگاه معمولی رو انتخاب کنی؟ خب به نظرم بزرگتر فکر کن! ما بهت کمک می کنیم که بتونی راحت تر به آرزوهات برسی، پس سریع به شماره هایی که گذاشتیم پیام بده و وقت مشاوره بگیر.»؛ این یکی از هزاران پست تبلیغاتی مؤسساتی است که با وعدههای خیالی جوانان را فریب میدهند.
یکی از قربانیان این مؤسسات میگوید: همه اموال پدر و مادرم را فروختم تا از طریق موسسهای که تبلیغاتش را در فضای مجازی دیده بودم، به خارج از کشور بروم و آنجا ادامه تحصیل دهم اما همهاش کلاهبرداری بود و حالا از اینجا مانده و از آنجا رانده شدهام.
وی معتقد است که موسسات غیرمجاز اعزام دانشجو به خارج خیلی راحت تبلیغات میکنند به طوریکه کافی است در یکی از شبکههای فضای مجازی جست و جویشان کنیم تا به راحتی به تعداد زیادی از آن ها دسترسی یابیم، اما این مؤسسات از احساسات جوانان برای ادامه تحصیل در رشته خوب و دانشگاه خوب سوءاستفادههای میلیاردی میکنند.
این جوان فریبخورده میگوید: منزل و خودروی پدرم را فروختم تا بتوانم از طریق این مؤسسات به خارج بروم و ادامه تحصیل بدهم اما خبری از خارج و دانشگاه خارجی نبود.
گزارشهای دیگر از مالباختگان مؤسسات غیرمجاز انتقال دانشجو به خارج هم نشان میدهد که برخی اوقات داوطلبان کنکور در رشته مورد علاقه خود پذیرفته نمیشوند و بدون اطلاع و آگاهی تصمیم به ادامه تحصیل در خارج از کشور میگیرند که این موضوع به صورت خاص در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی بیشتر است.
یکی دیگر از مالباختگان این مؤسسات هم میگوید که با یکی از این موسسات قرارداد بستم تا برای تحصیل به خارج از کشور بروم، هرچه داشتم فروختم و ۴ میلیارد تومان پول پرداخت کردم اما شخص مورد نظر تلفن همراه خود را خاموش کرد و تاکنون هم از او خبری نیست.
در اخبار موثق هم آمده است که سال گذشته، موسسهای غیرمجاز با فریب دانشجوی پزشکی در اعزام به خارج خسارات سنگینی به او وارد کرد و باعث خودکشی همان دانشجو شد.
حتی براساس اعلام سازمان امور دانشجویان، سال گذشته موسسهای غیر مجاز نفری ۸۰۰ میلیون تومان از ۸۰ نفر در قبال اعزام دانشجو به خارج از کشور دریافت کرد و مدعی بود که دانشجو پس از گذراندن دروس پزشکی به مدت یک سال میتواند به ایران بازگردد و در یکی از دانشگاههای علوم پزشکی ادامه تحصیل دهد که از سوی سازمان امور دانشجویان برخورد شد، چیزی شبیه به شرکتهایی که پروژههای ساختمانی را پیشفروش میکنند، اما یا اصلاً پروژهای وجود ندارد یا ساختوساز به پایان نمیرسد.
چندی پیش هم محمد مسعودی، مدیرکل بورس و اعزام دانشجویان درباره مؤسسات غیرقانونی اعزام دانشجو هشدار داده بود که فریب موسسات غیرقانونی اعزام دانشجو را نخورید.
به گفته مسعودی، اگر مؤسساتی بخواهند در حوزه اعزام دانشجو به خارج از کشور فعالیت کنند باید مجوز رسمی از کارگروه نظارت و ارزیابی بر مؤسسات دریافت کنند و داوطلبان باید قبل از واریز وجه به این مؤسسات، قانونی بودن آن را از مراجع رسمی مانند وزارت علوم یا بهداشت استعلام بگیرند.
سیدجلیل حسینی، معاون آموزشی وزیر بهداشت هم در این باره میگوید که تحصیل دانشجویان در خارج از کشور ضوابط خاصی دارد، ما فهرست دانشگاههای معتبر خارج کشور و مؤسسات مجاز اعزام دانشجو را اعلام کردیم و انتظار داریم که جوانان کشورمان فریب مؤسسات غیرمجاز را نخورند.
کارگروهی هم با عنوان «کارگروه نظارت بر موسسات اعزام دانشجو» متشکل از ۶ وزارت خانه علوم، بهداشت، خارجه، اطلاعات، دادگستری و فرهنگ و ارشاد اسلامی راه اندازی شده که وظیفه اعطای مجوز و نظارت بر عملکرد این موسسات را بر عهده دارد.
اما این پرسش پیش میآید که فریب خوردگان چگونه میتوانند شکایت خود را از مؤسسات غیرمجاز مطرح کنند؟ آیا از سوی مراجع قضایی برخوردی با این مؤسسات صورت میگیرد؟ آیا قانون کافی برای مقابله با رشد قارچگونه این قبیل مؤسسات وجود دارد؟ با وجود دانشگاههای معتبر ایرانی چه لزومی به اعزام دانشجو به کشورهای دیگر و دانشگاههای کمتر معتبر یا غیر معتبر است؟در حالیکه از نظر رتبه علمی از نظر پایگاه های معتبر جهانی در جایگاه پانزدهم دنیا قرار داریم و دانشگاههای کشورمان نیز در شمار دانشگاههای معتبر هستند.
نظر شما